lauantai 30.5.2020 | 18:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Johtajuus puntarissa kriisioloissa – Unkari räikeä esimerkki vallan keskittämisestä koronaviruksen varjolla

Jukka Anias
Ti 7.4.2020 klo 20:30

Koronaviruksen vastainen taistelu eri puolilla maapalloa mittaa äärimmäisellä tavalla poliittisen johtajuuden. Ankarampi kuviteltavissa oleva testi olisi oikeastaan vain sodan aikana.

Suomessa hallitus ja presidentti ovat saaneet kansalaisilta mielipidetiedusteluissa kiittävää palautetta. Taustalla toki on yleensä aina kriisiaikoina toistuva ilmiö. Kansakunnan yhteenkuuluvuus tiivistyy, mikä tarkoittaa myös asettautumista maan johtajien ponnistusten tueksi ja taakse.

Opposition tehtäviin kuuluu parlamentaarisessa demokratiassa esittää vaihtoehtoja harjoitetulle politiikalle ja myös arvostella tehtyjä ratkaisuja. Koronakriisin oloissa oppositio joutuu kuitenkin miettimään linjauksiaan. Kärkevä arvostelu palautuu helposti bumerangina omille nilkoille.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ollut koko virkakautensa ajan vahvasti kansakuntaa jakava hahmo. Trumpin lausunnot koronaviruspandemian aikana ovat aiheuttaneet ajoittain ihmetystä ja hämmennystä – ihan niin kuin hänen tviittinsä ja lausuntona ovat tavanneet tehdä aiemminkin.

Tästä huolimatta Trumpinkin kannatus on koronakriisin aikana kohonnut. Kansalaisten lopullisen hyväksynnän tai hylkäämisen aika on kuitenkin vasta syksyllä, kun presidentinvaalien kampanja tiivistyy ennen marraskuun alun vaalipäivää.

Ihan niin kuin 1990-luvun alussa presidentinvaalit voittaneen Bill Clintonin kampanjastrategi James Carville totesi, tie Valkoiseen taloon tai sieltä ulos kulkee talouden kautta.

Tämän Trump esikuntineen luonnollisesti erittäin hyvin tiedostaa. Niinpä paineet koronaviruksen hillitsemiseksi tehtyjen rajoitustoimien purkamiseksi kasvavat yhtä jalkaa kriisin jatkumisen kanssa. Muun maailman kannalta traagista olisi, mikäli talous johtaisi kohtuuttomaan riskinottoon terveyden kustannuksella. Oli tilanne mikä hyvänsä, ulospääsy pandemiasta ei ole helppoa missään maailman maassa. Ainakin se sisältää suuria riskejä.

Ehkä räikein esimerkki yksittäisen poliittisen johtajan alastomasta valtapolitiikasta on nähty Unkarissa. Pääministeri Viktor Orbán ei ole aiemminkaan ollut kansalaisvapauksien varsinainen esitaistelija, mutta koronaviruksen varjolla hän nostatti itsensä muodolliseksin itsevaltiaaksi.

Venäjällä ja Valko-Venäjällä johtajien ei ole tarvinnut erityisiin toimenpiteisiin ryhtyä. Heidän valtansa on ollut tähänkin saakka jos ei täysin absoluuttista, hyvin lähellä sitä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »