lauantai 30.5.2020 | 19:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Vammaisten ihmisten avunsaanti varmistettava poikkeusoloissa – Kannamme suurta huolta riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden turvallisuudesta niissä kunnissa, joissa asianmukaisia suojavarusteita ei ole riittävästi

Järjestöasiantuntija Hanna Lahti Vastaava järjestöasiantuntija Mirva Kiiveri Invalidiliitto ry
Ti 7.4.2020 klo 17:45

Kuntien on turvattava vammaisten henkilöiden palvelut yksilöllisiä tarpeita vastaavasti myös poikkeusoloissa. Kannamme erityistä huolta heistä, jotka ovat muita enemmän riippuvaisia toisten ihmisten avusta.

Useat vaikeavammaiset kuuluvat koronavirusepidemian suhteen riskiryhmään. Poikkeusolojen aikana on huomioitava YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen velvoitteet. Sopimuksen mukaan julkisen vallan on toteutettava kaikki tarvittavat toimet varmistaakseen vammaisten henkilöiden suojelun ja turvallisuuden vaaratilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut (31.3.2020) kuntia laatimaan toimintaohjeet omaishoitajille, henkilökohtaista apua saaville ja henkilökohtaisen avun työnantajille sekä tiedottamaan niistä aktiivisesti. Kuntia edellytetään suunnittelemaan ennakolta, miten toimia tilanteissa, joissa avustaja tai omaishoitaja sairastuu. Viranomaisilla on oltava kiireellinen valmius turvata avustajien ja omaishoitajien sijaisjärjestelyt.

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että jokaisessa kunnassa henkilökohtaisten avustajien ja omaishoitajien tulisi saada riittävät suojavälineet ja selkeät ohjeistukset kotona tehtävään avustamistyöhön. Eri puolilta Suomea korviimme on kantautunut suojavarusteiden vaihteleva saatavuus ja kirjava ohjeistus suojavälineiden käyttöön. Kannamme suurta huolta riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden turvallisuudesta niissä kunnissa, joissa asianmukaisia suojavarusteita ei ole riittävästi.

Haastavassa tilanteessa kunnilla on paljon tehtävää. Kunnan velvollisuus on kuitenkin pitää huolta jokaisesta sen asukkaasta. Haluamme toimia myös poikkeusoloissa kuntien yhteistyökumppanina esimerkiksi vammaisten henkilöiden tarpeiden kartoittamisessa ja toimintaohjeiden suunnittelussa.

Useat vaikeavammaiset kuuluvat koronavirusepidemian suhteen riskiryhmään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »