Paikallisuutiset

Tältä näyttää ensi vuoden pääsiäisenä käyttöön otettava Ylivieskan kirkko: "Rakentaminen ei ole edelleenkään vaarassa ja kirkko valmistuu takuuvarmasti aikataulussa"

Koronakriisi ei ole haitannut Ylivieskan uuden kirkon rakentamista. Harjannostajaiset siirtyvät ajankohtaan, jolloin niiden järjestäminen on turvallista. Kenties syksyyn.

Päivi Savela

Ylivieskan uuden kirkon katto valmistuu pala palalta. Parhaillaan on menossa tiilikaton ladonta ruoteisiin, ja kattotöitä riittää vielä pääsiäisen ylikin.

Koronakriisi ei työmaata vaivaa ja se on edennyt aikataulujen mukaisesti. Vuoden kuluttua Ylivieskassa vietetään pääsiäistä uudessa kirkossa, viisi vuotta tuhoisan kirkkopalon jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työmaan vastaava työnjohtajaTimo Piippo sanoo, että työmaalla vallitsee tavanmukainen työmaatunnelma.

– Toistaiseksi kaikki on sujunut suunnitellusti. Talvi oli rakentamisen kannalta harvinaisen hyvä, Piippo viittaa lauhaan talveen.

Myös kirkkosalin alakattotyöt ja väliseinien tekeminen on aloitettu, ja kirkkosalin ulkoseinän harkkomuuraukset ovat valmiit. Seinien osalta julkisivumuuraukset aloitetaan kesäkuussa.

Sakraalinen tunnelma alkaa jo hahmottua kirkkosaliin, jossa tehdään alakattotöitä ja väliseiniä.
Sakraalinen tunnelma alkaa jo hahmottua kirkkosaliin, jossa tehdään alakattotöitä ja väliseiniä. Kuva: Markku Jokela

Kotikirkon Rakentajien työmaalla työskentelee nyt kirvesmiehiä, rakennusmiehiä, putki- ja ilmastointimiehiä sekä sähkömies. Kotikirkon Rakentajat on työyhteenliittymä, johon kuuluvat Kaarron rakennusyhtiön ohella Rave Rakennus Oy sekä HSK Sähkö ja Are Oy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työmaalla noudatetaan koronaepidemiaa koskevia ohjeita. Projektipäällikkö, Kaarron Rakennus Oy:n toimitusjohtajaMikko Kaarto kertoo, että työmaatilojen siivousta on lisätty.

– Käsidesipulloja on jokaisessa työmaatilassa ja ohjeistusta on annettu henkilökunnalle käsienpesun ja desinfionnin tärkeydestä. Kokoukset pidetään etänä ja ylimääräistä kokoontumista vältetään, Kaarto sanoo.

Koronatilanne ei ole vaikuttanut rakentamiseen. Tavarantoimitukseen saattaa kuitenkin tulla viiveitä.

– Toistaiseksi pandemia ei ole vaikuttanut rakennushankkeiden aikatauluihin tällä seudulla. Uskon että vaikutukset teollisuuden aloilla näkyvät viiveellä vasta syksyllä, Kaarto sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Projektipäällikkö Mikko Kaarto (vas.) ja työmaan vastaava työnjohtaja Timo Piippo tarkastelevat tiililadonnan suoruutta.
Projektipäällikkö Mikko Kaarto (vas.) ja työmaan vastaava työnjohtaja Timo Piippo tarkastelevat tiililadonnan suoruutta. Kuva: Markku Jokela

Kirkon julkisivutiili on paikallista, Raudaskylässä valmistettua tiiltä. Kotikirkon Rakentajat ovat sitoutuneet siihen, että vähintään 70 prosenttia työvoimasta ja materiaaleista ovat paikallisia.

Paikallisuusaste on pysynyt reilusti yli 80 prosentissa.

–  Alueelliset yritykset ovat olleet mielellään mukana toteuttamassa Kotikirkkoa, Kaarto hymyilee.

Kun Ylivieskan kirkkoa tarkastelee Kirkkotien puolelta, voi jo hahmottaa kirkon kolmiosaisen julkisivun kolmine kattoineen. Suunnitteluvaiheessa ulkopuolisia huoletti jiiri, jonka pelättiin keräävän lunta ja kosteutta.

Jiiri ei ole vielä valmis mutta suunnitelma on olemassa toteutuksen osalta.

– Ratkaisuun on käytetty paljon aikaa ja resursseja, jotta katosta saadaan varmasti pitävä. Suunnittelussa ja toteutuksessa on erityisesti kiinnitetty huomiota jiirin sulamisvesien ohjaukseen katolta alas. Emme tule menettämään yöuniamme tämän takia, Kaarto sanoo.

Mikko Kaaron mukaan pandemia ei ole toistaiseksi vaikuttanut rakennushankkeiden aikatauluihin Ylivieskan seudulla.
Mikko Kaaron mukaan pandemia ei ole toistaiseksi vaikuttanut rakennushankkeiden aikatauluihin Ylivieskan seudulla. Kuva: Markku Jokela

Kirkko sisältää rakennusteknisesti haastavia ratkaisuja. Rakentamisen näyttävin vaihe sijoittui helmi–maaliskuun vaihteeseen. Tuolloin rakennus saavutti 25 metrin harjakorkeuden neljä nosturin voimin.

Nostureilla nostettiin ylös kattoa kannattelevat liimapuupalkit, jotka kiinnitettiin ylhäällä toisiinsa. Palkkien päälle asennettiin CLT-elementit, jotka ovat liimaamalla ristikkäin ladotuista kerroksista muodostuvia puulevyjä.

Harjannostajaisten aika olisi ollut huhti–toukokuulla. Nyt tapahtuma on siirretty koronatilanteen vuoksi. Valtiovallan ohjeistusten mukaisesti yli 10 hengen kokoontumisia ei saa järjestää.

Harjannostajaiset saattavat lykkääntyä syksyynkin. Kesän ajan työmaa pyörii keskeytyksettä.

Rakentamistöiden edistymistä voi käydä seuraamassa myös web-kameran kautta. Suorasta live-lähetyksestä vastaa ylivieskalainen Veli Lesell.

Lähetys löytyyPaikallis-TV:n verkkosivulta ja sitä voi myös seurata Ylivieskan seurakunnan ylläpitämällä verkkosivulla sekä Kalajokilaakso-lehden verkkosivulla.

Timo Piippo tarkastelee Ylivieskan kirkon seinien paksuutta.
Timo Piippo tarkastelee Ylivieskan kirkon seinien paksuutta. Kuva: Markku Jokela

Ylivieskan kirkon rakentamiseen on liittynyt jännittäviä vaiheita.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Ylivieskan kirkko oli tarkoitus ottaa käyttöön adventtina vuonna 2020. Rakentamisen aloittaminen viivästyi viime vuonna parilla kuukaudella, sillä kirkkohallituksenvahvistus hankkeelle saatiin loppukesästä.

Parin kuukauden ajan näytti kirkkohallituksen vt. yliarkkitehdinesityksen perusteella siltä, ettei Ylivieskan kirkon rakentamista voida hyväksyä seurakunnalle liian kalliina hankkeena.

Kirkko toteutetaan allianssihankkeena. Kirkko tulee maksamaan enintään 13,4 miljoonaa euroa, joka pitää sisällään allianssin kustannukset ja tilaajan hankinnat.

Kotikirkon Rakentajat ovat säilyttäneet maltin koko ajan.

– Rakentaminen ei ole edelleenkään vaarassa ja kirkko valmistuu aikataulussa seurakuntalaisten käyttöön takuuvarmasti sovitussa aikataulussa, Kaarto sanoo.

Kotikirkon Rakentajat Antti Rantala ja Mikko Kaarto ovat ylivieskalaisia nuoria isiä ja toimitusjohtajia: "Sanoin neuvottelussa, että me olemme Mikon kanssa tästä porukasta ainoat kaksi, jotka aikanaan kannetaan jalat edellä tuosta kirkosta pois"

Tuhopoltosta alkoi Ylivieskan historiallisesti arvokkaan puukirkon viimeinen vuosi 2016: katso videoista, kuinka taivas hehkui oranssina ja mustana, kun kellotorni romahti kirkon raunioiden päälle – tekijä jäi tuomitsematta syyntakeettomana

Ylivieskan kirkko

Rakennustyöt valmistuvat tammikuussa 2021.

Vihkiäisiä vietetään pääsiäisenä 2021.

Kirkon peruskivi muurattiin 10.12.2019.

Rakentaminen käynnistyi 30.9.2019.

Kirkkohallituksen täysistunto vahvisti rakentamisen 21.8.2019.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 13,4 miljoonaa euroa.

Kirkon pääsuunnittelija on Kimmu Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy:sta.

Kirkon rakentaa paikallinen työyhteenliittymä Kotikirkon Rakentajat.

Kirkkosaliin tulee paikat 440 henkilölle ja seurakuntasaliin noin 130 henkilölle. Koko rakennukseen mahtuu tarvittaessa noin 700.

Ylivieskan vuodelta 1786 peräisin ollut puuristikirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa 26.3.2016.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä