keskiviikko 21.10.2020 | 10:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Poikkeusolojen arki valokuvina – Poikkeustila 2020 -hankkeessa dokumentoidaan suomalaisten arkea yli 170 valokuvaajan voimin

Hanna Rautio
La 11.4.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kolme viikkoa, yli 170 valokuvaajaa ja yli 5 000 valokuvaa. Tällaiseen saldoon on yltänyt Poikkeustila 2020 -hanke, jossa suomalaiset valokuvaajat dokumentoivat arkeaan poikkeusoloissa, valmiuslain vallitessa.

Dokumentaarisen valokuvan asiantuntija ja valokuvaaja Hannamari Shakya aloitti projektin omassa arjessaan 18. maaliskuuta. Eduskunta hyväksyi samaisena keskiviikkoiltana valmiuslain käyttöönoton koronaviruksen torjumiseksi.

Shakya kertoo ottaneensa lapsensa pois koulusta jo edellisenä perjantaina ja seuraavalla viikolla arki alkoi olla hyvin erilaista, kun liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset astuivat voimaan.

– Ajattelin, että nyt on meneillään historiallinen ja poikkeuksellinen tilanne. Otin yhteyttä kolmeen muuhun valokuvaajaan, jotka innostuivat heti projektista. Yhden vuorokauden aikana mukaan ilmoittautui 160 valokuvaajaa ja nyt heitä on 171, Shakya kertoo.

Turku. Aki Silventoinen kuntoilee autotallissa.
Suvi Laine

Neljän hengen ydinryhmä käy vuorotellen viikoittain kuvat läpi ja valitsee niistä sadan kuvan satsin, joista vaihtuva, vieraileva kuraattori valitsee 15–30 valokuvaa, jotka julkaistaan hankkeen verkkosivuilla.

Myös ulkomailla on kolme suomalaista valokuvaajaa New Yorkissa, Pariisissa ja Tallinnassa. Lisää kuvaajia olisi tullut vielä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta kuva- ja työmäärän hallitsemiseksi raja piti vetää johonkin.

Helsinki. Koululaisen tehtävien teko on välillä tuskaa.
Niklas Gerkman

Hankkeen tavoitteena on koota lopulta valokuvanäyttely, jonka ajatuksena olisi kiertää ympäri Suomen. Tarkoituksena on myös julkaista kirja, jossa yhdistyvät kuvat ja neljän kirjoittajan havainnot tästä ajasta.

Projektimateriaalin kerääminen päättyy, kun valmiuslaki raukeaa.

Tallinna. WhatsApp-puhelu äidille ja isälle Tallinnasta Haukiniemeen.
JYRI PITKANEN

Shakyan mukaan jo nyt on saatu tallennettua historiallisesti arvokkaita hetkiä.

– Tämän myötä tallentuu ja dokumentoituu myös sellainen tavallinen arki, jota harvoin nähdään. Valokuvaajat ovat yleensä ulkopuolisia tarkkailijoita, mutta nyt kamera kääntyy heitä itseä kohti, mikä on harvinaista.

Valokuvien pääpaino on valokuvaajien omassa ja lähipiirin arjessa. Osa kuvaajista tallentaa myös ympäristöä, esimerkiksi autioituneita julkisia tiloja, katuja ja maisemia.

Lisää hankkeesta ja julkaistut kuvat löytyvät Poikkeustila 2020 -verkkosivuilta. Sosiaalisessa mediassa myös Instagramissa ja Facebookissa.

Joutseno. Retki lähimetsään.
Hanna Koikkalainen

New York. Omakuva Wall Streetilla kuvauskeikalla. Ensimmäinen päivä tiukennettuja rajoitteita. -Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt kaupunkia näin tyhjänä.
Uwa Iduozee

Poliisi pysäyttää Helsinkiä kohti suuntaavia autolijoita Orimattilan liittymässä valtatie nelosella.
Tuomas Uusheimo

Helsinki. Päivä 4. Olemme hamstranneet suklaata.
Katja Tähjä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »