Paikallisuutiset

Kokkolan futiskasvatti Linda Nyman eli ammattijalkapalloilijan unelmaa Italian Serie A:n suurseurassa, kunnes korona katkaisi kauden – Maaliskuun alkuun osunut maajoukkueleiri lennätti oikeaan aikaan Nymanin pois Milanosta, jota korona on runnellut karulla kädellä

Lauantai 22. helmikuuta kuluvaa vuotta. Jalkapallon Italian naisten Serie A:ssa Inter Milan tasaa kotikentällään pisteet Barin kanssa maalein 2–2.

KokkolalaislähtöiselleLinda Nymanille pelin päättyminen tarkoittaa sitä, että Pohjois-Italian maisemat tulevat jäämään hetkeksi. Seuraavalla viikolla edessä on matka kotimaahan ja hyppääminen Helmarit-lempinimellä kulkevan Suomen maajoukkueen matkaan. Sitä ei osaa Nyman eikä kukaan muukaan aavistaa, ettei paluu Milanoon tule tapahtumaan pitkään aikaan.

– Uutisia koronaviruksesta oli tuohon aikaan, mutta elämä Milanossa oli täysin normaalia sieltä lähtiessäni. Minkäänlaista kaaosta ei kaupungissa ollut, eikä koronavirus vaikuttanut joukkueen arkeen mitenkään, Nyman kertoo kaksi kuukautta myöhemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunnuntaina 23. helmikuuta uutisoitiin, että Italiassa yli 150 ihmistä oli saanut koronavirustartunnan. Kuten tiedämme, tuo oli vasta alkua sille, kuinka pahasti koronavirus tulisi Italiaa runtelemaan. Tämän päivän (23.4.) tietojen perusteella Italiassa koronavirukseen on sairastunut yli 187 000 ihmistä ja kuolleita on yli 25 000. Pahiten korona on kurittanut juuri Lombardian maakuntaa, jonka keskuspaikka Milano on.

– En niin hirveästi ole uutisia seurannut, mutta tietysti olen katsonut, millainen tilanne on Milanossa. Seura pitää meidät pelaajat hyvin ajan tasalla, kun seurasta tulee viestiä lähes päivittäin, Nyman sanoo.

Nyman myöntää suoraan, että hänellä ja muilla Interin ulkomaalaispelaajilla kävi tuuri. Naisten Serie A jäi maajoukkuetauolle, joten Interin kaikki ulkomaalaispelaajat olivat koronakriisin iskiessä kotimaassaan tai maajoukkueensa mukana.

Helmarit suuntasi maaliskuun alussa Kyprokselle vajaan kahden viikon leirille, jonka aikana Suomi pelasi kolme maaottelua Cyprus Cupissa. Helmarit ennätti kohdata Kyproksella Tshekin ja Kroatian, kunnes tilanne Italiassa muuttui oleellisesti. Italian jalkapallosarjat keskeytettiin 9. maaliskuuta koronaviruksen takia. Samalla uusiksi menivät Nymanin suunnitelmat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Linda Nyman myöntää, että hänellä ja muilla Interin ulkomaalaispelaajilla kävi tuuri maajoukkuetauon ajankohdan suhteen.
Linda Nyman myöntää, että hänellä ja muilla Interin ulkomaalaispelaajilla kävi tuuri maajoukkuetauon ajankohdan suhteen. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Lentolippu Milanoon oli jo valmiina. Muutama päivä ennen leirin loppua tuli tieto, että lennän Milanon sijasta Suomeen. Maajoukkueleirin alussa ei ollut mitään tietoa, että näin tulee käymään. Toki nyt on helppo sanoa, että hyvä näin, Nyman miettii.

GBK:n kasvatti eli Milanossa jalkapalloilijan unelmaa. Suuressa seurassa kaikki oli järjestetty viimeisen päälle, joten pelaajat saivat keskittyä olennaiseen.

Nyman oli aina tavoitellut siirtoa johonkin Euroopan suureen sarjaan ja joukkueeseen. Tavoite toteutui tammikuussa, mutta pelit Serie A:ssa keskeytyivät jo reilun kuukauden jälkeen.

– Onhan tämä kurja tilanne kaikin puolin. Pitää vain ajatella, että paistaa se aurinko jossain vaiheessa risukasaankin. Toisaalta tällaisena hetkenä urheilu on aika toisarvoinen asia, Nyman summaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikään pikkuseura Inter (virallisesti FC Internazionale Milano) ei todellakaan ole. Vuonna 1908 perustetun seuran arvo oli talouslehti Forbesin mukaan viime vuonna 672 miljoonaa dollaria eli 619 miljoonaa euroa. Forbesin listauksen mukaan Inter on maailman 15:nneksi arvokkain jalkapalloseura. Italialaisseuroista edellä on vain Juventus.

Vaikka seuran pääpaino onkin miesten liigajoukkueessa, panostaa Inter monen muun italialaisen huippuseuran tavoin paljon myös naisiin.

– On iso kunnia olla osa noin isoa seuraa. Kyllä sen huomaa, että on todella iso seura takana. Ihan mahtavaa, kuinka pitkälle siellä on viety kaikki palvelut pelaajia kohtaan. Meidän pelaajien pitää vain suorittaa, Nyman kehuu organisaatiota.

– Olen kyllä nauttinut ajastani Italiassa täysin rinnoin. Olosuhteet ovat todella hyvät ja heti tuli tosi tervetullut olo joukkueeseen. Jouhevasti arki lähti pyörimään joukkueen ympärillä, Nyman jatkaa.

Viimeisen puolentoista kuukauden ajan Nymanin arki on ollut täysin toisenlaista. Kokkolassa Nyman on toki päässyt harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa, mutta harjoittelu yksin on täysin erilaista.

Linda Nyman ikävöi joukkuekavereita sekä joukkueen yhteistä arkea.
Linda Nyman ikävöi joukkuekavereita sekä joukkueen yhteistä arkea. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Joukkuekavereita ja joukkueen yhteistä arkea on ikävä, ei sitä ole kieltäminen. Eihän tällaista tilannetta olisi ikinä toivonut kokevansa, että oma arki viedään kokonaan pois. Olin kuitenkin aika vasta muuttanut Italiaan ja pääsin heti hyvin joukkueeseen mukaan. Olemme vaihtaneet kuulumisia siellä olevien joukkuekavereiden kanssa videopuheluilla. Täytyy myöntää, että kiva on ollut nähdä tuttuja kasvoja edes sitä kautta, Nyman sanoo.

Nyman ei tietenkään ole tilanteessa yksin, vaan maailmalla on miljoonia joukkueurheilijoita, jotka eivät tällä hetkellä pysty osallistumaan yhteisharjoituksiin. Peleistä puhumattakaan.

– Tällaisessa tilanteessa sen kunnolla huomaa, kuinka paljon oikeasti nauttii pelaamisesta. Jokainen huippu-urheilija haluaa tehdä sitä mistä nauttii, ja minun tapauksessani se tarkoittaa sitä, että pääsen joukkueena pelaamaan peliä nimeltä jalkapallo. En usko, että motivaatiota tarvitsee mistään kaivaa, kunhan pelit joskus jatkuvat, Nyman naurahtaa.

Nymanin motivaatiota lisää se, että pelit Interissä lähtivät hyvin käyntiin.

– Olen pelannut keskikentän keskustassa vähän puolustavammassa roolissa. Olen saanut tosi hyvin vastuuta ja peliaikaa, se on ollut positiivinen yllätys. En ajatellut, että olisin heti ensimmäisissä peleissä avauksessa, viidessä ottelussa 424 minuuttia peliaikaa kellottanut Nyman kertoo.

Keskeytyshetkellä naisten Serie A:ta oli pelattu 16 kierrosta ja Inter oli 12 joukkueen sarjassa seitsemäntenä.

– Tuloksellisesti ei ole mennyt niin hyvin kuin olisimme halunneet. Pitää muistaa, että joukkue nousi vasta täksi kaudeksi Serie A:han. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia ja uusia ulkomaalaisia, joten pitää olla kärsivällinen. Parempia tuloksia pitäisi tulla, mutta toisaalta on ymmärrettävää, että tällaisessa prosessivaiheessa olevassa joukkueessa peli ei heti pysy kasassa täyttä 90 minuuttia, Nyman analysoi.

Nyman on pelannut kotimaista liigaa sekä GBK:ssa että FC Hongassa. Viime kauden Nyman pelasi Kungsbacka DFF:n riveissä Ruotsin Damallsvenskanissa.

Kasvattajaseura GBK:n liiganousu on yksi Linda Nymanin uran kohokohdista. Kauden 2013 paikallismatsissa Tanja Nousiainen yritti pysäyttää Nymanin etenemisen.
Kasvattajaseura GBK:n liiganousu on yksi Linda Nymanin uran kohokohdista. Kauden 2013 paikallismatsissa Tanja Nousiainen yritti pysäyttää Nymanin etenemisen. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Peli on täällä ihan erilaista kuin Pohjoismaissa. Täällä painotetaan paljon yksilötaitoa ja yksilön ratkaisuja. Suomessa ja Ruotsissa tehdään paljon enemmän joukkueena ja painotetaan enemmän joukkuepelaamista. Molemmissa on puolensa. Vaikka en ole vielä kovin pitkään ennättänyt Italiassa olemaan, niin olen tästä Italian touhusta tykännyt.

Jos on eroa tapahtumissa kentällä, niin samat sanat pätevät kentän ulkopuolisiin asioihin.

– Urheilun osalta arki on hyvin samanlaista kuin Pohjoismaissa, mutta jalkapallon ulkopuolisissa asioissa on iso ero. Kyllä täällä saa olla paljon kärsivällisempi. Asiat eivät tapahdu yhtä nopeasti kuin Suomessa tai Ruotsissa, mutta ei se ole minua haitannut.

Eli mañana-kulttuuria?

– Vähän joo. Mutta se on heidän kulttuurinsa ja siihen pitää sopeutua.

Palataan vielä maajoukkueeseen, joka omalta osaltaan pelasti Nymanin koronaviruksen kynsistä.

Helmarit aloitti EM-karsinnat hyvin, sillä neljästä ottelusta joukkue nappasi kolme voittoa ja pelasi vieraskentällä tasan Portugalin kanssa. Suomi johtaa karsintalohkoaan, tosin neljän pisteen päässä oleva Skotlanti on pelannut kaksi ottelua vähemmän.

– Valitettavasti maajoukkueenkin osalta tuli nyt taukoa, mutta eihän sille mitään voi. Harmittaa, että tauko tuli juuri nyt, koska maajoukkueessa on ollut hyvä tekemisen meininki ja olemme saaneet hyviä tuloksia, Nyman kommentoi.

Nyman näkee selvän syyn sille, miksi maajoukkue on taas palannut voittojen tielle. Vuoden 2017 EM-kisoihin joukkue ei selviytynyt, mutta tulevien EM-kisojen osalta kaikki on omissa käsissä. Tai jaloissa, koska futiksesta puhutaan.

FC Hongan riveissä Linda Nyman voitti sekä Suomen mestaruuden että Suomen cupin.
FC Hongan riveissä Linda Nyman voitti sekä Suomen mestaruuden että Suomen cupin. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Pelaajat ovat päässeet hyviin rooleihin seurajoukkueissaan ja kehittyneet yksilöinä. Se on näkynyt myös maajoukkueessa. Myös se on tärkeää, että joukkueen sisällä on todella hyvä fiilis ja kasassa on tosi määrätietoinen ryhmä. Ei se mikään salaisuus ole, että tuon joukkueen ainoa tavoite on saavuttaa paikka EM-kisoista.

Kaveri houkutteli Linda Nymanin futistreeneihin

Linda Nyman

Kuka?

Jalkapalloilija, pelipaikka keskikentällä.

Syntynyt Kokkolassa 21.1.1994.

Kasvattajaseura GBK, jota edusti kauden 2013 loppuun.

Pelasi espoolaisessa FC Hongassa kaudet 2014–2018.

Kausi 2019 meni Kungsbacka DFF:n riveissä Ruotsin Damallsvenskanissa.

Solmi tammikuussa 2020 sopimuksen Italian naisten Serie A:ssa pelaavan Interin kanssa.

Sopimus milanolaisseuran kanssa kestää kauden 2021 loppuun.

Ensimmäinen maaottelu Helmarit-paidassa maaliskuussa 2018.

Maaotteluita tällä hetkellä takana kuusi kappaletta.

Saavutti FC Hongassa SM-kultaa sekä kaksi Suomen Cupin voittoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä