Paikallisuutiset

Sisäilmasta kärsineet Ståhlbergin koulun oppilaat lukiolle ja monitoimitalolle Haapajärvellä – "Väljyys  onnistuu hyvin, vaikka yksi iso koulu kokonaan pelistä pois", sivistystoimenjohtaja Veijo Tikanmäki kertoo

Kaikki peruskoululaiset, muun muassa Kokkolan Hakalahdessa, palaavat takaisin lähiopetukseen 14. toukokuuta, monet käytännön järjestelyt vielä rehtori Harri Kangasniemellä ja kumppaneilla ratkaisematta

Moni käytännön asia on vielä tässä vaiheessa auki peruskoulujen valmistautuessa avaamaan ovensa torstaina 14. toukokuuta lähes kahden kuukauden etäopiskelun jälkeen.

Koululuokat hiljenivät väliaikaisesti koronauhan vuoksi 18. maaliskuuta valtiovallan päätöksellä. Vain pienimmät koululaiset ja pienryhmäläiset saivat luvan lähiopetukseen, jos perheissä sitä haluttiin.

Haapajärvellä tilanne meni viime kuussa erityisen kimurantiksi, kun K.J. Ståhlbergin koulun sisäilmaa selvittänyt työryhmä päätti sulkea koulun kokonaan, ja passittaa loputkin koulun 340 oppilasta ja noin 50 hengen henkilökunnasta työskentelemään muissa tiloissa. Suurin osa oli jo kotona etäopetuksessa valtiovallan suojatoimien vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungin päätöksen takana ei ollut korona vaan kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen arvio. Nähtävästi vielä tällä viikolla kaupunki perustaa hanketyöryhmän pohtimaan, mitä Ståhlbergin koulurakennukselle tehdään. Vaihtoehtoina ovat sivistystoimenjohtaja Veijo Tikanmäen mukaan rakennuksen tiivistysremontti, peruskorjaus tai uuden koulurakennuksen rakentaminen.

Saamani palaute on ollut positiivista. Otimme kaikki pitkän digiloikan. Harri Kangasniemi Rehtori, Hakalahden yläkoulu, Kokkola

– Hankeryhmä saa työnsä valmiiksi viimeistään vuoden loppuun. Sitä ennen koulutyö syksyllä alkaa omissa ja pääosin vuokrattavissa väistötiloissa. Vuokrattavat tilat ovat niin sanottuja tilaelementtejä.

Toukokuun puolivälissä Ståhlbergin koulun oppilaat mahtuvat hyvin kaupungin väistötiloihin lukiossa ja monitoimitalossa. Suunnitelman mukaan 4.-6. -luokkien oppilaat siirtyvät lukion tiloihin. Lukiossa koulutyötä jatkaa 13 eri luokan oppilaat, sillä lukio tarjoaa oppimisympäristön myös pienryhmille.

– Haapajärvellä lukiolaiset jatkavat kesään asti etäopetuksessa. Etäopetus koskee myös Jedun kaupallisten aineiden opiskelijoita, jotka käyttävät pääsääntöisesti Haapajärven lukiorakennuksen tiloja, Tikanmäki jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loput Ståhlbergin koulun oppilaista siirtyy monitoimitalolle, jossa heitä odottaa kolme valmista luokkahuonetta. Luokkatiloja tehdään myös muihin monitoimitalon tiloihin.

– Pulpetit on jo siirretty monitoimitaloon. Monarille tulevat hyvät ja väljät väliaikaiset tilat opetukseen. Uskoisin, että Haapajärvellä pystytään vastaamaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjeistukseen väljistä koulutiloista.

– Ideana esimerkiksi yläkoulussa on, että opettajat menevät luokasta toiseen ja oppilaat pysyvät omissa tiloissaan valtaosan ajastaan. Ala-asteella tämä on muutenkin ollut tapana, Tikanmäki toteaa.

Koulut muun muassa siivotaan hyvin ennen uudelleen avaamista
Koulut muun muassa siivotaan hyvin ennen uudelleen avaamista Kuva: Markku Jokela

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on kouluille tullut ohjeita opetuksen järjestämisestä korona-aikana, mutta monta pulmaa on vielä ratkaisematta. Vaikka kahden metrin turvaväliyhteiskunta ei suoranaisesti koske kouluja, kaikenlaista fyysistä kontaktia pyritään nyt välttämään. Käsiä pestään usein ja muita hygieniasääntöjä noudatetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Hakalahdessa yläkoulun arkeen palaa 350 oppilasta ja noin 40 henkilökunnan jäsentä. RehtoriHarri Kangasniemen mukaan paluu koululle ei jännitä, mutta silti monenlaista mietittävää riittää.

– Uskoisin, että kun ministeriön ohjeet päivittyvät, ja käymme eri oppilaitosten ja hallinnon kanssa palavereita, voimme muodostaa hyvät ja yhteneväiset käytännöt.

Kangasniemen mukaan kahden kuukauden pedagoginen evakkotaival sujui "yllättävän hyvin".

– Saamani palaute on ollut positiivista. Otimme kaikki pitkän digiloikan. Esimerkiksi verkossa tapahtuneet palaverit nopeuttivat ja tehostivat arjen sujumista. Oppilaat ja opettajat suoriutuivat töistään hyvin. Joskus tehtävien ja kokeiden lähettäminen kangerteli, mutta pääsääntöisesti tekniikka ja yhteydet pelasivat, Kangasniemi miettii ja sanoo valmistautuvansa lähiopetuksen paluuseen myönteisin mielin.

Fakta:

Poimintoja sääntelystä

Alakouluissa opetusryhmät pidetään erillään koulupäivän ajan.

Yläkoulussa ja valinnaisissa aineissa ryhmä voi vaihtua.

Pienimuotoiset luokkaretket ja leirikoulut hygieniaohjeita noudattaen sallitaan.

Opetukseen osallistuttava, jollei erityisestä syystä myönnetty vapautusta.

Oppilaan tai perheenjäsenen kuuluminen riskiryhmään hyväksyttävä peruste etäopetukseen.

Riskiryhmään kuuluminen perustuu hoitavan lääkärin arvioon.

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriö

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä