Paikallisuutiset

Kaupunkien ja kuntien on pitänyt venyä pikavauhdilla kriisiolojen valmiuteen myös Keski-Pohjanmaalla: Tilannekuvan luomista, tiedottamiseen panostamista, sähköistä päätöksentekoa ja jatkuvaa kokoustamista

Jos olot selvästi poikkeavat normaalista, olemme poikkeusoloissa. Jos on syytä valmistautua, olemme valmiustilassa. Koronavirus on oleellisesti muuttanut olemistamme, sitä on torjuttu ja valmistaudutaan torjumaan lisää.

Näin presidentti Sauli Niinistö tiivisti 16. maaliskuuta. Hallitus oli juuri tiedottanut valmiuslain ottamisesta käyttöön.

Niinistön mukaan poikkeusoloista tai valmiustilasta puhuminen voi pelottaa. "Parempi ottaa sanat vain sanoina", hän jatkoi ja rohkaisi suomalaisia uudenlaiseen arkeen. Nyt valmiustilassa on eletty niin pitkään, että pelon rinnalle on ehtinyt tulla rutinoitumistakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ainakin poikkeusolojen valmiusorganisaatioita on päästy pyörittämään kuin mitä tahansa viikkokokouksia.

Se on ollut kunnille ja kaupungeille testi.

– Meillä on kerran viikossa kokoontuva, lähinnä tilannekuvan luomiseen tarkoitettu viranomaisyhteisö, jossa kuntien ja kaupunkien lisäksi ovat mukana muun muassa alueen pelastuslaitos, poliisi, avit ja elyt sekä Kokkolan satama ja vesi. Sitten on varautumisen johtoryhmä, jossa ovat mukana kaupunkimme keskeiset toimijat ja Soite. Normaalisti se kokoontuu kahden kuukauden välein, nyt on kokoonnuttu viikoittain. Käsittelemme kaikkea, mikä poikkeaa normiolosuhteista, sanoo Kokkolan kaupunginjohtajaStina Mattila.

"Suurimmassa myllerryksessä" on Mattilan mukaan ollut Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisesti sivistyspuolen ja ateriapalvelun läsnäoloa on pitänyt vahvistaa, sanoo Mattila.

Esimerkiksi viime viikolla laajennettu johtoryhmä kokoontui käsittelemään valtioneuvoston uusia linjauksia perus- ja esiopetuksen palaamisesta 14. toukokuuta alkaen lähiopetukseen.

– Asioita linjataan valtioneuvoston tiedonantojen perusteella. Sovitaan, kuka tiedottaa ja mitä päätetään. Kokoukset ovat ideariihiä mutta myös työnjakotilaisuuksia. Esimerkiksi kesätapahtumiin suhtautumista pohditaan nyt. Samalla selvitetään, mikä valmius meillä on kirjastojen käynnistämiselle uudelleen. Mitä se tarkoittaa esimerkiksi lomautusilmoituksille? Aika monisyisiä asioita, Mattila sanoo.

Ylivieskassa kriisiolojen johtoryhmää on vahvistettu muun muassa viestintävastaavalla sekä koulupuolen edustuksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joihinkin kokouksiin on osallistunut kirkkoherrakin piispan toivomuksesta. Ihan poikkeusolojen käytännön asioita ja järjestelyitä on käsitelty, muun muassa koulujen sulkemista, tiedottamista, yritystukihakemuksia ja sijaisjärjestelyitä, sanoo Ylivieskan kaupunginjohtajaMaria Sorvisto.

Kriisiolojen johtoryhmä on kokoontunut 1–2 kertaa viikossa. Sorvisto kokee, että erityisjärjestelyistä on tullut osa arkea.

– Tietenkin koko ajan tulee uusia asioita, kuten koulujen avaaminen, mutta käsiteltävää ei ole niin paljon kuin alussa. Poikkeusolot ovat muuttuneet jossain määrin osaksi arkea. Valmiutta ja ennaltaehkäiseviä toimia on nostettu, mutta kaikki on jäänyt jollain tavalla harjoitukseksi. Sairastumisia on ollut alueellamme vähän, sanoo Sorvisto.

Poikkeusoloihin liittyvät toimet ovat hiljalleen höllentymässä, mutta arki on muuttunut ehkä pysyvästi.

Kokkolan kaupungin työntekijäistä melkein tuhat on tehnyt etätöitä.

– On otettu digiloikka, Teams-palavereissa on istuttu. Etäyhteyksiä on opittu käyttämään, mikä on ollut meille iso juttu. Sähköpostin määrä on ollut ihan tajuton. Jos ennen keskusteltiin matkalla palaveriin, nyt kaikki on pitänyt sanoa sähköisesti. Tämä on ollut koeponnistus työnantajalle. Etätöiden määrä varmasti lisääntyy. Työntekijät uskaltavat pyytää sellaista.

Mattilan mukaan myös kaupungin tiedottamista on pitänyt kehittää.

– Olemme pyrkineet siihen, että joka päivä lähtee vähintään yksi tiedote koronatoimista.

Entä kuinka poikkeusoloissa on onnistuttu? Kuinka ihmiset ovat noudattaneet ohjeistuksia?

– Kun katsoo tautitartuntojen määrää ja ihmisten tekemisiä, niin kokkolalaiset ovat ottaneet ohjeet hyvin vastaan, vaikka tietenkin ilmoitus koulujen avautumisesta on lisännyt pientä hangoittelua, Mattila sanoo.

//8.5. kello 7.59, 10.49 Muokattu otsikkoa.

Fakta

Johtaminen poikkeusoloissa

Kunnan johtaminen poikkeusoloissa perustuu samaan kuntalain ja kunnan hallintosäännön mukaiseen johtamisjärjestelmään kuin normaalioloissa. Kunnan päätöksenteko poikkeusoloissa edellyttää kuitenkin erityisjärjestelyjä.

Valmiusorganisaation rungon muodostaa kunnan johtoryhmä täydennettynä esimerkiksi kuntakonserniin kuuluvilla muilla toimijoilla (muun muassa vesihuolto sekä kunnan toiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeät tukipalvelut, kuten siivous- ja ruokahuolto) sekä tarpeen mukaan muilla keskeisten sidosryhmien edustajilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä