tiistai 26.5.2020 | 21:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veikko Vionojan maalauksia pääsee pian näkemään Ullavassa – Kesän juhlanäyttely pystytään järjestämään korona-aikanakin

Anni Saari
Ma 11.5.2020 klo 18:05

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Taide Vionojalla nähdään tänä kesänä kuvataidetta koronarajoituksista huolimatta. Vionoja-säätiön asiamies Esko Keski-Vähälä kertoo, että edellisinä vuosina näyttelytiloissa on kiireisimpäänkin aikaan ollut korkeintaan parikymmentä henkilöä kerrallaan, joten 50 hengen rajoitus ei todennäköisesti tuota ongelmia.

Vionoja-säätiö täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja Esa Riipan kuratoimassa juhlanäyttelyssä nähdään Veikko Vionojan maalauksia. Niitä on saatu säätiön omasta kokoelmasta, K.H.Renlundin museosta sekä yksityisiltä ihmisiltä. Mukana on Keski-Vähälän mukaan teoksia, joita ei ole aiemmin juuri julkisesti nähty.

– Mukaan tulee jopa Veikon ensimmäisiä maalauksia -30-luvulta. Näyttely tulee näyttelytilaan sekä alakertaan että yläkertaan.

Maalausten lisäksi näyttelyyn tulee ainakin yksi Veikko Vionojasta kertova video. Selvityksen alla on myös Eeli Aallon vuonna 1975 Yleisradiolle tekemän Maalaismaisema-tv-elokuvan näyttäminen.

Veikko Vionoja isänsä puusepänverstaan ovella Ullavassa noin vuonna 1930.

Näyttely avautuu 15. kesäkuuta. Se on aikaisemmin kuin edellisinä vuosina, jolloin avajaiset ovat olleet juhannuksen aikaan.

– Viime vuonna huomattiin, että ihmisiä olisi ollut tulossa jo alkukesästä. Vastaavasti elokuussa hiljenee kun koulut alkavat, Keski-Vähälä kertoo.

Näyttely onkin tänä vuonna auki elokuun puoliväliin saakka.

Avajaisia ei Taide Vionojalla koronan vuoksi tänä vuonna järjestetä. Koronatilannetta ja rajoituksia seurataan Keski-Vähälän mukaan, ja jos tilanne sallii, elokuussa järjestetään jonkinlainen yleisötilaisuus.

– Kun avajaisia ei kerran järjestetä, voisihan sitä järjestää vaikka purkajaiset. Sinne on kaavailtu musiikkia ja puhetta, sellainen kevyt, mukava tilaisuus, hän visioi.

Juhlavuodelle oli alun perin kaavailtu monenlaisia tapahtumia, mutta ne on nykyisessä tilanteessa jouduttu pääosin perumaan. Dance All Year Long -hankkeeseen kuuluva tanssitapahtuma pystytään kuitenkin toteuttamaan.

– Kati Raatikainen tulee heinäkuun alussa kahdeksi viikoksi residenssiin työstämään teosta, ja siitä järjestetään silloin tällöin avoimia harjoituksia, Keski-Vähälä kertoo.

Raatikaisen residenssijakson päättävä yleisötapahtuma järjestetään 11.7.

Elokuulle on myös sovittu näyttelijä Eeva-Maija Haukisen esittämä runokooste Eino Leinon Helkavirsistä. Sen toteutuminen varmistuu kesän edetessä.

Oletettavasti kesä on heinäkuuhun mennessä saapunut Suomeenkin, jolloin esityksissä voidaan hyödyntää Taide Vionojan pihapiiriä.

Veikko Vionojan maalauksia Taide Vionojalla 15.6.-16.8.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »