tiistai 26.5.2020 | 19:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Juho Kinaretin Hahmo-levyllä on "tunnelmia ja elämän tarkkailua" – kokkolalaismuusikon toisella soololevyllä kuuluu vaikutteita 1980-luvun rockista

Anni Saari
Pe 15.5.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Wentus Blues Bandin laulajanakin tunnettu muusikko Juho Kinaret julkaisi viime viikolla toisen soololevynsä Hahmo. Sitä kuvataan ”vanhan liiton kitararockiksi”. Musiikin perusta on riffipohjaista ja blues-vaikutteista, mutta Kinaret sanoo soololevyillään olevan tyylillisesti monenlaista materiaalia. Erityisen läheistä hänelle on 1960- ja -70 luvun musiikki, mutta nyt mukaan tuli myös vaikutteita 1980-luvulta.

– Se tuli bändiltä loppuvaiheessa sovituksia tehdessä. Soundimaailmassa on enemmän kasarivaikutteita, Kinaret kertoo.

Kinaretin bändissä soittivat jo vuonna 2018 ilmestyneellä Himanka-levyllä kitaristi Arto Louhela ja Joni Tiala, rumpali Daniel Hjerppe sekä basisti Pekka Gröhn. Nyt mukaan tuli myös kosketinsoittaja Jukka Hänninen. Kinaret kehuu, että kyseessä ovat muusikot, joilta onnistuu mikä tahansa.

Tällä kertaa levytykseen otettiin kuitenkin hiukan enemmän aikaa kuin ensimmäisen soololevyn kohdalla.

– Ensimmäisestä levystä tuli hyvä, mutta se oli tehty vähän hätäisesti. Soitimme bändin kanssa studiossa suoraan nauhalle. Tällä kertaa meillä oli sentään yhdet treenit ennen levytystä!

Ennen sooloprojektejaan Kinaret ei ollut juurikaan tehnyt musiikkia suomeksi. Tekstit hän on kummallekin levylle tehnyt Mika Niemelän kanssa.

– Tuntuu, että hänen kanssaan ajatukset menevät hyvin yksiin.

Jos edellisellä levyllä käsiteltiin paljon mielenterveysaiheita, nyt sanoitusten paino on ihmiskohtaloissa.

– Ne ovat sellaisia tunnelmia, elämän tarkkailua. Ajatuksia elävästä elämästä. Että ollaan pienen ihmisen puolella, Kinaret kuvaa.

Kinaretilla on perhe, hän käy päivätöissä psykiatrisella osastolla, ja Wentuksenkin kanssa kiirettä oli ennen tätä kevättä melkoisesti. Kinaret sanookin, että soolomateriaalin tekeminen vaatii häneltä tietynlaista luomiskautta. Se ei kuitenkaan tarkoita täyttä eristäytymistä tai residenssikautta, vaan talon kellariin ”mökkiytyminen” riittää.

– Ideoita syntyy aivan missä vain, vaikka hotellissa kun on Wentuksen kanssa ulkomailla. Ne ovat sellaisia hahmoja, fiiliksiä, joihin palaan sitten kellarissa kitaran kanssa. Lopullinen versio syntyy bändin kanssa, Kinaret selittää.

Tälle keväälle Kinaretille oli sovittu kuusi keikkaa, mutta niitä ei tietenkään ole voitu järjestää. Viime viikolla bändi kuitenkin esiintyi Kokkolassa uudessa Levykauppa 33⅓ RPM:ssä. Se oli samalla levynjulkaisukeikka.

– Heillä oli ajatus alkaa tehdä akustisia keikkastriimauksia ja he pyysivät meitä vähän kuin koekaniineiksi. Olen tällainen perinnemuusikko, joten tuntui hyvältä järjestää levynjulkkarikeikka levykaupassa ihan kuin ennen vanhaan, Kinaret toteaa.

33⅓ RPM:n Facebook-sivuilta löytyvässä keikkataltioinnissa bändi esittää kolme kappaletta uudelta levyltä.

Juho Kinaret kertoo kaavailleensa akustisvoittoisten ulkoilmakeikkojen järjestämistä, kun tilanne kesän keikkojen osalta on mikä on.

– Meitä on kuusi jamppaa ja normaalisti sähköinen, aika mahtipontinen soundi. Onhan se erilaista. Mutta klubikeikkoja voi todennäköisesti järjestää aikaisintaan talvella.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »