tiistai 26.5.2020 | 20:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Jalkapallon miesten Ykkönen käyntiin kesäkuun lopussa – Ykkösen herruus ja sen tuoma suora liiganousu ratkaistaan kaksinkertaisessa sarjassa

Jarno Herranen
Pe 15.5.2020 klo 20:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Jalkapallon miesten Ykkösen sarjajärjestelmä saatiin viimein päätettyä seurojen ja Palloliiton välisessä kokouksessa perjantaina.

Miesten osalta Ykkösessä pelataan ensi kaudella kaksinkertainen sarja ilman jatkosarjoja. Näin ollen ottelumääräksi joukkuetta kohden tulee 22. Kaksinkertaisen sarjan pelaaminen sai kannatusta kaikissa seuroissa.

Keskustelua sen sijaan oli siitä, milloin kausi aloitetaan. Vaihtoehtona oli kauden käynnistäminen vasta heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta lopulta seurat päätyivät ratkaisuun, että ensimmäinen sarjakierros pelataan lauantaina 27. kesäkuuta ja viimeinen kierros tahkotaan lauantaina 31. lokakuuta.

Kesäkuun ja heinäkuun aikana pelattavissa otteluissa voi nykyisten määräysten mukaan olla paikalla korkeintaan 500 henkeä. Elokuusta eteenpäin katsojamäärä riippuu Suomen hallituksen tekemistä uusista linjauksista.

Tulevan kauden otteluohjelmaa työstetään parhaillaan Palloliitossa ja seurojen tietoon pelipäivät tulevat ensi viikolla. Vielä ei siis tiedetä sitä, aloittavatko Kokkolan Pallo-Veikot ja Pietarsaaren Jaro kautensa koti- vai vieraskentällä.

KPV:n osalta kausi käynnistyy jo aikaisemmin, sillä maaliskuussa kesken jäänyttä Suomen Cupia jatketaan tiistaina 16. kesäkuuta. HJK-ottelunsa KPV joutunee pelaamaan Santahaassa, mutta jos Keskuskentän remontti valmistuu aikataulussa, pääsee KPV aloittamaan Ykkösen kautensa kotoisalla Keskuskentällä. Kaupungin ja urakoitsijan sopimuksessa valmistumispäivämääräksi on asetettu 22. kesäkuuta.

Kuten muissakin sarjoissa ja lajeissa, myös Ykkösessä seurojen ongelmana on epätietoisuus. Ykkösenkin seuroissa elätellään toiveita siitä, että aluehallintovirastot antavat ensi viikolla selkeät linjaukset niin yleisömääristä kuin mahdollisista pelaajien tartuntatapauksista.

Ykkönen pelataan tulevalla kaudella tiiviillä tahdilla, sillä 22 ottelukierrosta pelataan 19 viikon aikana. Miesten Ykkösen otteluohjelmassa ei ole varapäiviä tartuntatapausten varalta. Jos jonkin joukkueen pelaajalla todetaan koronavirustartunta, joutuu koko joukkue kahden viikon karanteeniin. Samat sanat koskevat vastustajaa, jota vastaan joukkue on lähiaikoina pelannut.

Jos koronatapausten takia jonkin joukkueen otteluita joudutaan siirtämään, etsitään niille uusi ajankohta joltakin arkipäivältä.

Sarjanousujen osalta Ykkösessä jatketaan tutulla kaavalla. Ykkösen voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja kakkonen selviytyy liigakarsintoihin, jotka pelataan marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Alasarjoissa aloitetaan jo aiemmin

Jarno Herranen

Palloliiton läntisen alueen sarjojen otteluohjelmat on jo julkaistu, ja ensimmäisenä pelit ovat pyörähtämässä käyntiin miesten Kolmosessa. Kolmosen avausotteluksi on merkitty lauantaina 13. kesäkuuta pelattava Sporting Kristina–KPV/Akatemia-ottelu.

Kolmosen C-lohkon kymmenen joukkuetta pelaavat ensin yksinkertaisen sarjan, jonka kuusi parasta etenee yksinkertaiseen yläsarjaan. Neljä heikointa jatkaa kauttaan alasarjassa. Perussarja päättyy 27. elokuuta ja jatkosarjat pyörähtävät käyntiin 7. syyskuuta.

Kolmosen C-lohkossa alueen joukkueita KPV/Akatemian lisäksi ovat NIK sekä Sääripotku.

Pykälää alempana eli Nelosessa ensimmäinen ottelu pelataan maanantaina 15. kesäkuuta. C2-lohkossa pelataan yksinkertainen sarja, jonka voittanut joukkue nousee suoraan Kolmoseen. Kaksi viimeistä putoavat ensi kaudeksi Vitoseen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »