perjantai 25.9.2020 | 06:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kokkolalainen Jouni Nikula on laulanut niin metallia kuin oopperaakin, mutta sooloartistina hän tekee tummaa pop-iskelmää – Joantonin juuri julkaistu Sudet-sinkku nousi suoraan Spotifyn soittolistalle

Anni Saari
Pe 22.5.2020 klo 20:00 | päivitetty la 07:18

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Marraskuussa 2017 Jouni Nikula oli vähällä lopettaa musiikin tekemisen. Hän oli juuri ollut The Voice of Finland -ohjelman nauhoituksissa, ja keuhkoputkentulehdus oli pilannut esityksen.

– Pettymys oli ihan järkyttävä. Ajattelin, että miksi oikein teen tätä, että nyt luovutan, Nikula kuvaa.

The Voice of Finlandin piti olla lähtölaukaus soolouralle. Nikula on laulanut ja levyttänyt musiikkia 2000-luvun alusta saakka, mutta aina bändissä. Hänen entisiä yhtyeitään ovat mm. Requiem ja Isäntä Meidän. Nikula kuvaa eläneensä 20 vuotta metallikuplassa, jossa ”sallittua” musiikkia olivat vain metalli, proge ja jazz.

Nikula pelastautui kuplan aiheuttamalta ”henkiseltä kuolemalta” kymmenisen vuotta sitten alkamalla laajentaa genrevalikoimaansa. Klassista laulua pitkään opiskelleena hän pääsi tekemään useita rooleja Kokkolan oopperassa. Viihdemusiikkia Nikula lauloi mm. Guardia Nuevan solistina. Vaimonsa Ulla Nikulan kanssa hän perusti pop-duon nimeltä Suuri Juhla.

Koko ajan mielessä kyti kuitenkin unelma soolourasta. Ratkaisevan askeelen hän oli ottanut juuri tuolloin, vuonna 2017, jolloin hän oli alkanut tehdä omia kappaleita.

TV-ohjelman nauhoituksista Kokkolan rautatieasemalle palatessa unelmasta ei ollut paljon jäljellä.

Pelastus oli kuitenkin Jackson Haines -kamarimusikaali, jossa Nikulalla oli päärooli. Treenit alkoivat pian Helsingistä palaamisen jälkeen, ja niiden jälkeen musiikin tekeminen tuntui taas mahdolliselta.

– Lauluhommissa hienointa on aina yhteisö. Jackson Hainesissakin oli monta hauskaa tyyppiä mukana, kuten Hannu Ilmolahti, Mari Sillanpää, Minna-Leena Lahti ja Olli Peltoniemi, Nikula muistelee.

Hän kuvaakin olleensa aina ”bändimies” eli tottunut tekemään musiikkia yhdessä muiden kanssa. Mutta bändeissäkin Nikula oli usein johtohahmo, joka vei toimintaa eteenpäin.

Keväällä 2018 Nikulalla oli jo iso määrä kappaleita valmiina. Hän halusi kuitenkin teroittaa omaa musiikillista ilmaisuaan, oppia kunnolla laulun tekemisen prosessin ja jalostaa jokaisen biisin hienoksi. Niinpä hän otti yhteyttä mm. Jannika B:lle kappaleita tehneeseen kokkolalaiseen lauluntekijään Heidi Maria Paalaseen ja pyysi tätä kumppanikseen.

– Tykkään ytimekkäistä biiseistä, joissa on tunnistettava melodia. Moni Heidin biisi on tehnyt minuun vaikutuksen, Nikula sanoo.

Yhteistyökuvio osoittautui toimivaksi. Siinä Paalanen säveltää ja Nikula tekee tekstit.

Nikulan bändiaikoina levyt syntyivät suoraviivaisesti niin, että biisiaihiota työstettiin ensin bänditreeneissä ja sitten se soitettiin studiossa nauhalle. Sooloartistina hän tarvitsi kappaleen musiikilliseen toteutukseen tuottajan.

– Voin kyllä tehdä biisejä, mutta en osaa itse viedä kappaletta loppuun saakka, Nikula selittää.

Tuottajan löytäminen oli pitkä ja vaikea prosessi, joka ratkesi vasta kun Nikula sai apua aiemmin Kokkolassa toimineelta musiikkituottaja Jonas Olssonilta. Hänen vinkkinsä avulla löytyvät Topi Kilpinen ja Virpi Eroma. Eroma huolehtii lauluista, Kilpinen muusta musiikista.

Kun soolouraa rakennetaan ulkopuolisten tekijöiden kanssa, artistin täytyy olla selvillä siitä, mihin suuntaan haluaa mennä. Prosessin aikana Nikulalle on selvinnyt oikea polku.

– Tummaa, vähän mystistä, huuruista, mutta raikasta, ja ehdottomasti modernia. Genre ilmeisesti on pop-iskelmä, mutta siinä ei saa olla sokeria, hän määrittelee.

Nikulaa kiehtovat tunnelmat ja tietty elokuvallisuus.

Artistinimeksi hän valitsi etunimestään ja toisesta nimestään muodostuvan Joantonin. Se helpottaa erottumista sekä toimittajan työstä että muista esiintymisistä.

Viime perjantaina suoratoistopalveluihin ilmestyi Joantonin ensimmäinen biisi Sudet. Se sai alkunsa vuosi sitten huhtikuussa. Paalasen soittaessa pianoa Nikula hyräili melodiaa ja hänen mieleensä tuli lause ”ne ei meitä saa”. Sanoitus kasvoi siitä.

– Aloin miettiä sitä, minkälaista olisi elää niin, että toiset koko ajan tuomitsevat omia valintoja. Sudet ovat ihmisiä, jotka vainoavat vähemmistöjä, heikommassa asemassa olevia, Nikula kertoo.

Edellisenä vuonna hän oli ollut esiintymässä Kokkola Pride -tapahtumassa, ja laulun sanoitus liittyi tapahtuman aikaiseen keskusteluun.

15 vuotta sitten biisejä julkaistiin painamalla cd-levy ja markkinoitiin lähettämällä niitä musiikkitoimittajille. Nyt artistin täytyy osata julkaista kappaleensa suoratoistopalveluissa ja pitää ääntä sosiaalisessa mediassa. Silti tarjontaa on niin paljon, että kukaan ei välttämättä huomaa uutta tekijää. Siksi Sudet-kappaleen nousu Spotifyn Iskelmä kuuluu kaikille -soittolistalle oli Nikulalle erittäin merkittävää.

Sudet-kappaleen synty oli Nikulalle helpotus myös sen vuoksi, että nyt oma linja on selvillä, eikä sitä tarvitse enää etsiä. Prosessi oli pitkä, mutta sen kiemuroista syntyi myös aivan uusia kuvioita.

– Soolourani ohella olen alkanut kirjoittaa sanoituksia myös muille artisteille. Se oli unelmani, mutta en tiennyt, miten siinä pääsisi alkuun, Nikula kertoo.

Polku aukesi Seinäjoen Rytmi-instituutin järjestämän musiikintekijäkoulutuksen kautta. Sieltä Nikula on saanut työkaluja ja luonut verkostoja musiikkialalle.

Niistä lienee hyötyä myös Joantonille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »