Paikallisuutiset

Hotellien käyttöasteet jääneet alhaisiksi korona-aikana – Hotel Kokkolan johtaja Sari Jukonen: "Olemme olleet iloisia aina, kun olemme päässeet yli kymmenen prosentin käyttöasteen"

Kovin synkät ovat lukemat Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenilleen toukokuussa teettämässä kyselyssä. Kysely kertoo karua kieltä siitä, millaiseen tilanteeseen matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat joutuneet liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten sekä ravintoloiden sulkemisen jäljiltä.

Asiakkaat ovat kaikonneet myös hotelleista. MaRan tiedotteen mukaan hotelleista on kiinni jo noin 80 prosenttia ja auki olevien hotellien käyttöasteet ovat olleet vain 2–5 prosenttia.

Kokkolassa ainakin Hotel Kokkola sekä Sokos Hotel Kaarle ovat olleet auki koko koronakriisin ajan, vaikka majoittujia ei ole ruuhkaksi asti ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hotel Kokkolan johtaja Sari Jukonen kertoo, että korona-aikana hotellissa on tehty pientä remonttia.
Hotel Kokkolan johtaja Sari Jukonen kertoo, että korona-aikana hotellissa on tehty pientä remonttia. Kuva: Markku Jokela

– Olemme halunneet pitää hotellin auki, koska sellaisiakin ihmisiä on, jotka eivät voi työskennellä etänä. Esimerkiksi huoltotöitä ei voi etänä tehdä. Numeroita en ryhdy paljastamaan, mutta jokainen ymmärtää, ettei tällä alalla ole ollut hääviä korona-aikana, koska mahdollisuutta ihmisten liikkumiseen on rajoitettu, Kaarlen johtajaJaki Silvennoinen sanoo.

Hotel Kokkolan johtajaSari Jukonen muotoilee tilanteen seuraavasti:

– Joinakin päivinä käyttöaste on saattanut olla yli 20 prosenttia. Olemme olleet iloisia aina, kun olemme päässeet yli kymmenen prosentin käyttöasteen.

Auki on myös Hotelli Käenpesä Ylivieskassa. YrittäjäEsa Valli näkee selvät syyt sille, miksi Käenpesä on kannattanut pitää auki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ylivieskaan rakennetaan parhaillaan uutta kirkkoa ja kahta uutta koulua. Isoilta rakennustyömailta tulee jonkin verran majoittujia, Valli kertoo.

Valli on mukana hotellibisneksessä myös Kalajoella, Kempeleessä, Oulussa ja Kajaanissa. Kaikki muut hotellit ovat auki, paitsi Kalajoen Hiekkasärkillä sijaitseva Rantakalla.

– Rantakallaa ei ole aukaistu lainkaan, koska Rantakalla on niin riippuvainen matkailusta. Sitä ei tällä hetkellä ole lainkaan, Valli perustelee.

Kajaanissa hotelli on puolestaan kannattanut pitää auki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kajaanissa on isojen ketjujen eli S-ryhmän ja Scandicin hotellit, mutta ne ovat molemmat suljettuna. Se on helpottanut meidän tilannetta, Valli selvittää.

MaRan jäsenkyselyn mukaan 90 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä on joutunut turvautumaan lomautuksiin. Näin on tehty myös jokaisessa tähän juttuun haastatellussa hotellissa.

– Sen haluan kuitenkin huomauttaa, että jokainen meiltä lomautettu on halutessaan päässyt töihin johonkin toiseen KPO:n toimipisteeseen, Silvennoinen toteaa.

Suomen hallitus on hiljalleen ryhtynyt purkamaan koronarajoituksia. Se on näkynyt välittömästi myös kokkolalaishotelleissa.

– Pieni piristyminen työmatkailussa on tapahtunut ihan viime aikoina, kun pyörät ovat lähteneet pyörimään koko ajan enemmän. Ei paljon, mutta piristymään päin kuitenkin, Silvennoinen sanoo.

Kaarle haluttiin pitää auki, koska sellaisiakin ihmisiä on, jotka eivät voi työskennellä etänä.
Kaarle haluttiin pitää auki, koska sellaisiakin ihmisiä on, jotka eivät voi työskennellä etänä. Kuva: Markku Jokela

Isojen tehtaiden seisokit ovat yleensä tuoneet komennusmiehiä Kokkolan hotelleihin. Tällä kertaa sillä sektorilla on ollut hiljaisempaa.

– Monessa tehtaassa seisokit on siirretty syksyyn, ja ainakin meillä useampia isompia ryhmävarauksia on vaihdettu syksylle. Pitää vain toivoa, ettei syksyllä tule uutta, isoa korona-aaltoa, Jukonen miettii.

Koronaviruspandemian osalta on vielä paljon kysymysmerkkejä. Kokkolan hotelleille tärkeitä ajankohtia ovat muun muassa Kokkola Cupin turnauspäivät sekä venetsialaisviikonloppu. Kokkola Cupin perumisesta ilmoitettiin perjantaina, mutta tällä hetkellä on vielä pahasti epäselvänä se, millaiset venetsialaiset Kokkolassa voidaan järjestää.

– Venetsialaisten osalta on edelleen varauksia olemassa, kaikkia ei ole peruttu. Ihmiset odottavat uusia linjauksia ja tekevät päätöksiä tulevien ohjeiden mukaan, Jukonen sanoo.

Korona-aika on antanut hotelleille mahdollisuuden kasvojenkohotukseen. Niin Hotel Kokkolassa kuin Hotelli Käenpesässä on tehty korona-aikana remonttia.

– Rupesimme tekemään remonttia heti, kun ala koronan myötä hiljeni. Huoneissa on saatu pintoja fiksattua ja ilmastointikanavat on putsattu. Parhaillaan pukataan aurinkopaneeleja katolle, Jukonen kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä