sunnuntai 5.7.2020 | 09:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lestijärvellä maanantaina syttynyt tulipalo saatiin sammutettua tiistaiyönä – Paloa sammutettiin kolmen pelastuslaitoksen voimin: "Maasto on erittäin kuivaa, kannattaa olla tarkkana tulien kanssa"

Arja Kangas, Minna Mustonen, Joni Mäki-Petäjä
Ma 25.5.2020 klo 16:28 | päivitetty ti 07:24

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Lestijärven Haravaojalla maanantaina syttynyt maastopalo on saatu tiistaiyön aikana sammutettua.

Jälkisammutustyöt ovat Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen palomestari Juuso Hagqvistin mukaan jo loppusuoralla ja suurin osa kalustosta on jo kerätty pois palopaikalta.

Maanantaina kerrottiin, että maastopalon sammutustöihin tehtiin puolustusvoimille virka-apupyyntö, mutta varusmiehiä ei kuitenkaan tarvittu sammutustehtävissä.

– Pärjäsimme tällä kertaa omalla väellä. Kiireisimpään aikaan meillä oli noin 50 henkeä töissä ja viime yön ajan noin parikymmentä. Saimme apua Keski-Suomen pelastuslaitokselta sekä Jokilaaksojen pelastuslaitokselta, Hagqvist kertoo.

Maanantaina iltapäivällä klo 16 jälkeen kulolennolla havaittu maastopalo pääsi leviämään noin kymmenen hehtaarin alueelle metsään ja hakkuuaukioille.

Palopaikka on pääosin Kokkolan maa-alueella niin sanotulla Kokkolan-Kälviän yhteismetsässä.

Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Epäilynä on, että se on saattanut palaa alueella jo aika pitkään ja siksi päässyt etenemään niin laajalle. Yhdeksi syyksi on epäilty mönkijästä lähtenyttä kipinää.

– Syttymissyystä ei ole tietoa, enkä sitä ryhdy spekuloimaan, koska siitä ei ole mitään vankkaa tietoa.

Paikalla oli myös rajavartiolaitoksen helikopteri, joka suorittaa ilmasammutusta. Perhon yksiköstä palopaikalla oli kamerakopteriyksikkö, joka teki töitä ilmasta käsin.

Sammutustyöt alueella olivat erittäin haasteelliset. Maasto on rutikuivaa ja välimatkat pitkiä.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että maasto on tällä hetkellä erittäin kuivaa.

– Vaikka näyttääkin, ettei Keski-Pohjanmaan alueella ole ruohikkopalovaroitusta voimassa, niin kannattaa olla tarkkana tulien kanssa ja kannattaa miettiä kahdesti, tarvitseeko tulia sytyttää, Hagqvist sanoo.

Palopaikka sijaitsee pääasiassa Kokkolan maa-alueella, niin sanotulla Kokkolan-Kälviän yhteismetsässä.
Jorma Rekonen

// Uutista päivitetty uusilla tiedoilla ja kuvilla 26.5. klo 07.04.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »