Paikallisuutiset

Suvivirsi soi virtuaalisesti – Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle rakennettiin keväinen studio valmistujaisjuhlia varten

Koulujen päättyminen on tärkeä juhla, jota vietetään tänäkin vuonna koronasta huolimatta. Kevätjuhlia ei kuitenkaan vietetä perinteisin menoin.

Koulutuksen järjestäjillä on vaihtelevat juhlakäytännöt. Etäyhteydet ovat käytössä kaikissa kouluissa, mutta juhlien sisältö vaihtelee.

Nykyisin ammattiin valmistuu vuoden eri ajankohtina niin nuoria kuin aikuisia. Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa juhlitaan valmistujaisia normaalisti neljä kertaa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ammattiopiston maaliskuun juhlat jäivät koronan takia pitämättä, minkä vuoksi perjantaina juhlitaan kaikkia tänä vuonna valmistuneita ammattilaisia. Juhlat järjestetään virtuaalisesti.

TV-studiossa on tavoiteltu kevään tuntua koivutapettien ja puunrunkojen avulla. Media-alan lehtori Juha Kiviharju

Ammattiin valmistuvat pääsevät mukaan juhlatunnelmaan, kun perinteiset puheet ja musiikkiesitykset lähetetään suorana lähetyksenä osoitteessa live.limetv.fi, josta löytyy tallenne juhlien jälkeen.

Suora live-stream on lyönyt itsensä läpi koronakevään aikana ympäri Suomea. Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle on rakennettu valmistujaisia varten studio lähetyksen toteuttamista varten.

– TV-studiossa on tavoiteltu kevään tuntua koivutapettien ja puunrunkojen avulla, kertoo media-alan lehtoriJuha Kiviharju.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmistujaisjuhlien pääsuunniittelija Juha Kiviharju.
Valmistujaisjuhlien pääsuunniittelija Juha Kiviharju. Kuva: Markku Jokela

Valmistujaisjuhlissa kuullaan Kokkolan kaupungin sivistysjohtajan Peter Johnsonin, ammattiopiston rehtorin Sirkku Purontauksen ja lähihoitajaksi valmistuvan Tuukka Karjulan juhlapuheet. Musiikista vastaavat Simodeus ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijat.

Juhlatunnelmaan pääsevät mukaan vaikka kaikki sukulaiset. Suvivirren voi kajauttaa kotisohvaltaan.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston toisen vuoden oppilas Anttoni Hautamäki ja vastuuohjaaja Markku Riipi kokeilevat äänipöydän toimivuutta perjantain virtuaalipäättäjäisiä varten.
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston toisen vuoden oppilas Anttoni Hautamäki ja vastuuohjaaja Markku Riipi kokeilevat äänipöydän toimivuutta perjantain virtuaalipäättäjäisiä varten. Kuva: Markku Jokela

Etäyhteydet ovat käytössä myös Kokkolan lukioissa. Kokkolan suomalaisen lukion juhla on katsottavissa YouTubessa lauantaina puolela päivin. Ylioppilaan puheen pitää Maaria Saraste.

– Lähetyksessä on vähän ohjelmaa, muutama puhe ja musiikkia. Oletamme, että oppilaat laittavat lakin päähänsä kotopuolessa, sanoo suomalaisen lukion rehtoriRaimo Lammi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolassa päätettiin, että perinteiset valmistujaisjuhlat jäävät kaikilta tänä keväänä väliin. Myös Kokkolan ruotsalaisessa lukiossa juhlat järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen. Todistukset lähetetään kotiin postin välityksellä.

Osa lukiosta jakaa valkolakit ja todistukset koululla. Näin toimitaan joissakin alueen ruotsinkielisissä lukioissa: Kruunupyyssä, Pedersöressä, Uudessakaarlepyyssä ja Pietarsaaressa.

– Olemme jakaneet ylioppilaat kolmeen erään. Lain mukaan tämä on mahdollista. Kaikki kolme erillistä tilaisuutta striimataan nettiin, sanoo Pietarsaaren ruotsinkielisen lukion rehtoriGunnevi Kiiskinen.

Juhliin paikan päällä voivat osallistua vain oppilaat ja osa opettajista, muille on tarjolla verkon välityksellä virtuaalinen juhla. Ruotsinkielisestä lukiosta valmistuu tänä keväänä 86 ylioppilasta.

Pietarsaaren suomenkielisen lukion juhlat järjestetään etäyhteyksiä hyödyntäen.

– Jos mahdollista, järjestämme kevään ylioppilaille lähitapahtuman kesäloman jälkeen elokuussa, lupaa suomenkielisen lukion rehtoriMinna Vanhamäki.

Kokkolan peruskouluissa ei perinteisiä koulujen kevätjuhlia vietetä, mutta ryhmittäin toteutettavia oppilaiden kevätjuhlia järjestetään luokissa.

– Luokissa jaetaan todistukset ja muistamiset. Meillä on yhteistäkin ohjelmaa keskusradion kautta, kertoo Länsipuiston koulun rehtoriRiitta Liias-Lepistö.

Kokkolan Isokylän koululla oppilaat kokoontuvat luokkiinsa, jossa he osallistuvat yhteisiin juhliin videon välityksellä.

– Videolta tulee Suvivirsi, jäähyväislaulu, sekä poislähtevän oppilaan ja rehtorin puheet. Yritämme pitää perinteistämme kiinni. Lasten esitykset jäävät tällä kerralla pois, koska niitä ei ole päästy harjoittelemaan, sanoo rehtoriTimo Hautala.

Oppilaat saapuvat ja lähtevät koululta porrastetusti. Huoltajat eivät tule paikalle.

Valmistujaiset virtuaalisena

Oppilaitokset juhlistavat valmistuvia pääasiassa etäyhteyksien välityksellä tai eivät lainkaan.

Kokkolassa perinteiset valmistujaisjuhlat jäävät kaikilta tänä keväänä väliin.

Osa alueen ruotsinkielisistä lukiosta jakaa valkolakit ja todistukset koululla ilman vieraiden läsnöoloa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä