Paikallisuutiset

Soite avaa leikkaussalit takaisin kiireettömiin leikkauksiin – Koronan aikaansaamia jonoja lyhennetään kesällä: "Tänä kesänä toimitaan uudella tavalla", johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell kertoo

Sairaanhoidon kiireet eivät hellitä kesälläkään

Elämä Keski-Pohjanmaalla Soiten kuntayhtymässä palaa arkeen koronaepidemian laannuttua. Itse asiassa arkeen paluu ei ole tavanomaista vaan Soite lisää leikkaustoimintaansa ja muuta erikoissairaanhoitoa kesäkaudelle poikkeuksellisella tavalla.

– Tavallisesti kesällä leikkaustoimintaa vähennetään. Nyt tehdään toisin. Korona sallima tilanne käytetään hyväksi, ja leikkauksia tehdään normaalilla tavalla eli enemmän kuin tavallisesti loma-aikaan, johtava ylilääkäriPirjo Dabnell Soitesta kertoo.

Dabnellin mukaan Soiten alueella kuten muualla Suomessa erikoissairaanhoidossa jouduttiin lykkäämään kiireettömiä leikkauksia, koska salikapasiteettia ja henkilöstöä tarvittiin koronan hoitoon ja tautiin varautumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä nostettiin tehohoitopaikkoja viidestä 12:een. Nyt noissa tiloissa tehdään taas enenevässä määrin kiireellisiä ja kiireettömiä leikkauksia, mutta silti samalla pidämme varamme ja säilytämme valmiuden nostaa tehohoidon ja sairaalahoidon koronakapasiteettia ylös nopeastikin, Dabnell kertoo ja arvelee, että vastaavanlaisia toimenpiteitä tehdään muuallakin, missä epidemia on käytännössä tukahtunut.

Koronataudin tukahtumisen sallima tilanne käytetään hyväksi, ja leikkauksia tehdään enemmän kuin tavallisesti loma-aikaan Pirjo Dabnell Johtava ylilääkäri, Soite

Soitessa eletään hyvin seesteistä korona-aikaa. InfektioylilääkäriMarko Rahkonen kertoo, että koronaa sairastaa Soiten alueella tällä hetkellä vain yksi henkilö. Hän on kotihoidossa.

Soiten alueella koronatartunta on kevään aikana todettu 24 henkilöllä, joista 23 on parantunut. Viimeiset kuusi potilasta todettiin terveiksi parisen viikkoa sitten ennen kuin tuore tapaus ilmaantui. Taannoiset kuusi potilasta muodostivat tautiryppään eli he olivat olleet tekemisissä toistensa kanssa. He toipuivat sairaudesta kotonaan kuten valtaosa keskipohjaisista koronapotilaista.

– Koronan aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoitoa alueella on tarvinnut vain yksi potilas. Olemme siis olleet hyvässä tilanteessa, kiitos nopean ja tehokkaan toiminnan sekä kansalaisten, jotka ovat suojautuneet hyvin ja toimineet koko ajan vastuullisesti tartuntaa vältellen, Rahkonen kiittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka tilanne on Rahkosen ja Dabnellin mukaan nyt hyvä, ei hyvän olon tunteeseen voi tuudittautua. On suojauduttava ja pidettävä hyvä huoli esimerkiksi käsihygieniasta.

– On puhuttu toisesta aallosta syksyllä ja valitettavasti se taitaa olla realismia. Eniten pelkäämme koronan saapuvan työn tai vapaa-ajan vuoksi maahamme tulevien mukana. Heidän pitäisi ehdottomasti noudattaa karanteeninomaisia olosuhteita eli välttää tultuaan maahan kaikkia fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin myös oireettomana ja hakeuduttava heti vähäistenkin oireiden ilmaannuttua koronatestiin, Rahkonen ja Dabnell toteavat.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla on pikku hiljaa palattu arkeen. Kaikki tehohoito maakunnassa on keskitetty Oulun yliopistosairaalaan. Sairaanhoitopiirin johtajaIlkka Luoma kertoo, että jo huhtikuun lopulla, kun virusepidemia alkoi hellittää, kiireettömän normaalin erikoissairaanhoitotoiminnan volyymia alettiin nostaa, kuitenkin niin, että koko ajan pidettiin yllä valmiutta koronavirustilanteen pahenemisen varalta.

Kuten muuallakin koronaepidemian vuoksi PPSHP lykkäsi kiireetöntä erikoissairaanhoitoa ja keskittyi sen sijaan koronahoidon määrän mahdolliseen äkilliseen kasvuun. Pahimmat pelot osoittautuivat kuitenkin turhiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä tehohoitopaikkojen määrä OYS:ssa on normaalitasolla, mutta pidämme mahdollisen uuden epidemia-aallon varalta myös kesän yli valmiuden tarvittaessa kasvattaa tehohoidon kapasiteettia, Ilkka Luoma kertoo.

Fakta:

Korona tukahtumassa

Korona-pandemia rauhoittunut

Soiten alueella tällä hetkellä vain yksi sairastaa koronaa

PPSHP:ssa nykyään vajaat viisi sairaalassa

Vajaat viisi saanut tartunnan kahden viime viikon aikana

Erikoissairaanhoidon normaalitoiminta palaamassa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä