keskiviikko 8.7.2020 | 09:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kalajoen kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa kuntalaisten turvallisuus jäi huomiotta

Pe 29.5.2020 klo 16:30

Kalajoen kaupunginvaltuusto käveli tiistaina sekä teknisen lautakunnan että sivistyslautakunnan lainvoimaisten ratkaisujen yli päättäessään, että Pohjankylän koulun muutostyöt varhaiskasvatuskeskukseksi toteutetaankin nopeutetulla aikataululla jo kesän aikana. Päätösesityksen teki sivistyslautakunnan puheenjohtaja. Kaupunginhallitus toimi jo aiemmin esiopetuksen sijoittamista koskevan ratkaisun osalta vastaavalla tavalla ja esti päätöksellään uuden Merenojan yhtenäiskoulun pienimpien oppilaiden aamu- ja iltapäivätoiminnan toteuttamisen koulun omalla tontilla.

Turvallisuusnäkökulmasta kaikki tehdyt päätökset ovat vastuuttomia: Valtionhallinto on katsonut lähiopetukseen siirtymisen ehdottomaksi edellytykseksi, että opetus voidaan toteuttaa väljennetysti muita opetustiloja hyödyntäen, tai opetusta porrastaen. Rajoitusten purkamisen taustalla ovat oletukset koronavirusepidemian yhdestä tai useammasta uudesta tartunta-aallosta ja vahva ohjaus järjestää opetus silti jatkossa ensisijaisesti lähiopetuksena.

Pohjankylän koulun tilat ovat käytännössä ainoat uuden yhtenäiskoulun opetuksen riittävään väljentämiseen soveltuvat opetustilat. Valtuusto päätti silti estää näiden tilojen käytön ensi syksynä. Turvallisuus jäi toissijaiseksi myös Merenojan yhtenäiskoulun aamu- ja iltapäivätoiminnan sijoittamisessa. Kaikista pienimmät koululaiset kulkevat sekä aamu- että iltapäivisin uuden yhtenäiskoulun vilkkainta saattoliikennereittiä – ajoneuvoliikenteen kanssa risteillen ja yhden vaarallisimmista risteyksistä ylittäen. Vaihtoehtona valtuusto hylkäsi esityksen, jossa aamu- ja iltapäivätoiminta olisi sijoitettu Pohjankylän koululta yhtenäiskoulun tontille siirrettäviin viipaletiloihin.

Turvallisempien ratkaisujen kustannukset olisivat olleet hyvin pienet. Valtaosa päättäjistä halusi silti ottaa tietoisen riskin kuntalaisten terveyteen ja jopa elämään liittyen. Toivoa sopii, etteivät nämä riskit realisoidu maksettaviksi.

Hanna Halmeenpää, Sami Salmu, Arja Isokääntä ja Meri Säteri,

Vihreiden valtuustoryhmän jäsenet

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »