torstai 16.7.2020 | 15:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yli 600 vastausta lentoliikennekyselyyn: Paikallisella elinkeinoelämällä on kova tarve lentoyhteyksille Kokkola-Pietarsaaren kentältä jo elokuussa

Hanna Rautio
Pe 29.5.2020 klo 19:01

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kruunupyyn lentohalliyhtiön alueen yrityksille teettämä kysely antoi odotetut vastaukset. Kokkola-Pietarsaaren lentokentän vaikutusalueella toimivilla yrityksillä on vastausten mukaan polttava tarve lentoyhteyksille yhteiskunnan avautuessa koronapandemiasta.

Kyselyn laati viiden kaupungin ja kunnan omistama Kiinteistö Oy Kruunupyyn Lentohalli, joka kehittää lentoliikennettä Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle. Yhteistyössä olivat lisäksi Pohjanmaan Kauppakamari, KOSEK, Concordia, Kase, Keski-Pohjan Yrityspalvelu, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät sekä Visit Kalajoki. Toukokuun lopulla toteutettuun kyselyyn kertyi kolmessa päivässä yli 600 vastausta.

– Meillä on alueella erittäin vahva vientiteollisuus, ja sen pohjalta vastausten sisältö oli osin odotettu. Se oli kuitenkin yllättävää, miten kova tarve alueen yrityksillä on lentoyhteyksille jo elokuusta lähtien. Pelkästään kyselyyn vastanneilla oli elokuussa tarve noin 1 600 lentomatkalle, ja syyskuussa tarve jatkui samantasoisena, kertoo lentohalliyhtiön toimitusjohtaja Stig-Göran Forsman kyselytuloksista kertovassa tiedotteessa.

Forsmanin mukaan lentoliikenne Kokkola-Pietarsaaren kentältä olisi palautumassa koronapandemian jälkeen varsin nopeasti. Esimerkiksi lokakuussa yksittäisten matkojen määrä on vastausten perusteella jo noin puolet viime vuoden lokakuussa tehdyistä matkoista.

Finnair tiedotti pari viikkoa sitten, että yhtiön lennot Kruunupyyhyn ja neljälle muulle maakuntakentälle pysyvät tauolla kesän ajan. Kesäsesonki päättyy lentoaikatauluissa 24. lokakuuta, mutta Finnair on jo perunut joitain Kruunupyystä talvikaudelle varattuja lentomatkoja esimerkiksi marraskuulta.

Lentojen perumisesta uutisoitiin keskiviikkona 25. toukokuuta, jolloin Finnairin mediasuhdejohtaja Päivyt Tallqvist kommentoi näin:

– Meidän oli tehtävä talvikauden lentojen osalta päätös, että annammeko niiden vielä tässä vaiheessa olla järjestelmässä vaikka ei tiedetä, mikä todellisuus sitten talvella tulee olemaan.

Vaikka esimerkiksi Kruunupyyn-liikenne palautuisi lokakuun lopulla, niin vuoroja ei talvikaudella olisi yhtä paljon kuin ennen koronaa. Niinpä Finnair poisti järjestelmästään kaikki varaukset.

– Päädyimme tekemään tämän senkin takia, että lentoyhtiöiden järjestelmät on linkitetty toisiinsa, Tallqvist sanoi.

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg korostaa kyselyn osoittavan, että alueen elinkeinoelämän matkustustarve realisoituu heti, kun se koronarajoitusten puolesta on mahdollista. Hänen mukaansa on hyvä huomata sekin, että nyt kysyttiin yritysten lentomatkustamisen tarvetta. Sen lisäksi Kokkola-Pietarsaaren kenttää tarvitsevat esimerkiksi alueelle tulevat teollisuuden kunnossapidon työntekijät sekä vapaa-ajanmatkustajat.

Sandberg toimii lentohalliyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Finnair on kertonut arvioivansa elokuussa talvikauden liikennöintiä Kruunupyystä.

– Elinkeinoelämän tarve nopealle yhteyksien palauttamiselle on todistettavasti niin suuri, että on todella tärkeää, että Finnair ottaa välittömästi kantaa lentojen jatkumiseen, Sandberg sanoo tiedotteessa.

Kyselyyn vastanneet antoivat kriittistä palautetta Finnairille siitä, miten yhtiö on toiminut suhteessa lentoyhteyksiin Kokkola-Pietarsaaren kentältä.

"Finnair on vähentänyt merkittävästi lentovuoroja ja selvästi tietoisesti heikentänyt aikatauluja Kokkola-Pietarsaaresta Helsinkiin. Tästä huolimatta käyttämäni lennot ovat olleet jatkuvasti lähes täyteen myytyjä. Matkustajista ei siis ole pulaa, vaan tarjotuista vuoroista", yksi vastaajista kirjoittaa.

Myös Finnairin lentojen kalleutta arvosteltiin kommenteissa.

Vastaajilta kysyttiin lisäksi muun muassa yrityksille parhaita aikatauluvaihtoehtoja.

– Yhteenvetona voi todeta, että yritysten täytyy päästä aamulla asiakkaiden luokse ja illaksi kotiin, Forsman toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »