torstai 16.7.2020 | 17:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Järki voitti, kun hallitus salli kotimaassa matkailemisen

Tiina Ojutkangas
Pe 29.5.2020 klo 20:30 | päivitetty la 07:09

Moni huokaisi helpotuksesta hallituksen linjatessa perjantaina, että kotimaanmatkailu voi alkaa heti. Ratkaisulla on merkitystä tilanteessa, jossa kaikkea ulkomaanmatkoja on pyrittävä välttämään.

Samalla hallitus luonnollisesti muistutti, että matkaillessa on noudatettava koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita. Matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta.

Päätös oli järjen voitto, kun asiasta vatuloitiin torstaina suuntaan ja toiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö kannusti välttämään myös kotimaassa matkailua. Suositus ärsytti keskipohjalaisministeri Mika Lintilän (kesk.) ottamaan selkeästi kantaa. Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Lintilä oli sitä mieltä jo ennen hallituksen uutta linjausta, että ihmiset osaavat käyttää järkeään matkaillessaan ja mökkeillessään.

Hallituksen arvion mukaan kotimaanmatkailun ei odoteta nykyisessä tilanteessa lisäävän merkittävästi epidemian leviämistä eikä lisäävän terveydenhuollon ylikuormittumista matkailualueilla. Sitähän ei kukaan tiedä, miten tilanteet muuttuvat.

Lintilä totesi tiedotteessaan perjantaina kokevansa tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä. Matkailukausi on menossa poskelleen jo nyt monessa kohteessa, kun ulkomaisia matkailijoita ei ole tulossa.

Kesälomakauden alku saa vauhtia koulujen kevätlukukauden päättyessä. Kotimassa retkeileminen ja matkaileminen on ihmisille nyt mahdollisuus irrottautua arjesta ja nähdä muutakin kuin lähiympäristöä.

Matkailuelinkeinosta elävät maakunnat ja seudut ovat jo viikkoja miettineet, miten uudesta tilanteesta otetaan irti hyvät puolet. Vaihtoehtoisia strategioita luodaan erilaisia tilanteita varten. Kesäkuun alkaessa tiedetään, että suomalaisilla on matkahaluja ja ulkomaille ei toistaiseksi ole menemistä.

Nyt on juuri se hetki, joka kannattaa käyttää hyödyksi, jos haluaa tehdä oman seutunsa kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Mielenkiintoista onkin kuulla, millaisia ovat esimerkiksi Keskipohjanmaan levikkialueen kuntien ja matkailuyritysten suunnitelmat iskeä tähän saumaan.

Matkailuelinkeinosta elävät maakunnat ja seudut ovat jo viikkoja miettineet, miten uudesta tilanteesta otetaan irti hyvät puolet.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »