perjantai 7.8.2020 | 07:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan kolumni: Hermotonta menoa johtavan ravimaan säännöistä piittaamatta.

La 6.6.2020 klo 16:45

Kaksi tulee mieleen näin äkkiseltään. Nimittäin länsinaapurin "Kansan kodin" noloimpia hetkiä ja seikkoja viimeksi menneiltä vuosikymmeniltä. Pääministerin murhaa ei koskaan onnistuttu selvittämään ja yhtä laihaksi jäi saalis sukellusvenejahdeista, joita käytiin liki keskellä pääkaupunkia.

Kolmanneksi, aivan mainittujen rinnalle, asettuu tällä viikolla julkisuuteen pompahtanut Propulsion -keissi. Helt otroligt, on ruotsalaisten todettava, kun vuoden merkittävimmän ravilähdön voittaa hevonen, jolla ei pitäisi päästä kilpailemaan edes Visbyn kesäraveissa.

Kerrataanpa vähän, jos jotakin on mennyt ohi. Tukholman Solvallassa ajettiin viime sunnuntaina Elitloppet-ravit. Ilman yleisöä läpiviedyn tapahtuman päälähdön voitti USA:ssa syntynyt ori Propulsion.

Tämä ruotsalaisen lääketehtailijan omistama 9-vuotias ansaitsi voitostaan 3 000 000 kruunua, eli noin 300 000 euroa. Hevosen voittosumma nousi kirkkaasti päälle kolmen miljoonan euron. Valmentaja Daniel Redén ja ohjastaja Örjan Kihlström olivat suuria sankareita, kun Elitloppet päättyi jälleen kerran kotivoittoon.

Mutta sitten alkoi tapahtua. Norjalainen toimittaja havaitsi Kanadan ja USA:n rekistereistä, että 4-vuotiaana Ruotsiin ostetun Propulsionin etujaloista on katkottu hermoja. Amerikassa hevosella voi ja saa kilpailla, vaikka hermokatkaisuja olisi tehty. Euroopassa sellainen peli ei vetele: Ei lajin suurmaissa Ruotsissa ja Ranskassa, eikä nykyisin edes Suomessakaan.

Kipujen poistaminen eläimestä hermoja katkomalla katsotaan Ruotsissa vähintään dopingin kaltaiseksi tempuksi, eikä operoidulla hevosella ole mitään asiaa kilpailuihin.

Propulsionin tiedot ovat kulkeneet oriin mukana Atlantin yli, mutta niitä ei ole huomattu tai haluttu huomata. On aivan järkyttävää, ettei Svensk Travsport ole seikkaa noteerannut. Tavallisen rivihevosen ollessa kyseessä ei niinkään, mutta Propulsion on sentään ollut yksi maailman parhaista jo useamman vuoden ajan.

Osittain tunnottomilla jaloilla kilpaileminen on ilman muuta vaarallista kaikkia osallisia ajatellen. Rikettä pidetään niin pahana, ettei Propulsion kelpaa Ruotsissa edes siitoskäyttöön.

Nyt se on kuitenkin siis ravannut ja voittanut n. 32 miljoonaa kruunua. Mitä tehdään voittorahoille? Postitellaanko niitä ympäri maailman kuin olympialaisten painonnosto- tai yleisurheilumitaleita vuosia kisojen jälkeen? Käyvätkö Propulsionin jo "tekemät" jälkeläiset muualle kuin leivän päälle?

Kysymyksiä on tapaukseen liittyen paljon ja vastauksia haetaan varmasti pitkään sekä hartaasti. Monta nollaa tulee olemaan juristien laskuissa, kun asiasta väännetään erinäisissä oikeusasteissa.

Lähdön parhaasta ei ollut Solvallassa epäselvyyttä. Ei myöskään siitä, miltä taholta totuus Propulsionista turskahti esiin. Tietenkin Norjasta, koskapa lähdön kakkoseksi sijoittui sikäläinen Cockstile.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »