Paikallisuutiset

Kalajokinen Satu Somero toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja suunnitteli käsityömalliston pellavalangoista – Ohjeet julkaistaan kahdessa käsityölehdessä: "Verho on ehdottomasti helpoin tuote"

Satu Someron silmät säteilevät, kun hän esittelee uutta käsityömallistoaan aurinkoisella terassilla työhuoneensa vieressä. Pellava tuntuu sormien alla yhtä aikaa jämäkältä ja pehmeältä. Jollakin tapaa hyvin juurevalta.

Pellava onkin Someron suosikkimateriaali, ja nyt hänen pitkäaikainen unelmansa on käynyt toteen: hän on luonut yhteistyössä Lappajärven Värjäämön kanssa ohjemalliston sisustustekstiilisarjalle.

– On aivan ihanaa tehdä lankafirmalle kokonainen mallisto! Suunnittelutyön aikana on tuntunut vähän siltä kuin olisin lomalla, Somero naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Satu Somero haluaa, että ihmisille tulee hyvä mieli, kun he näkevät omien kättensä jäljen. Siksi Someron uuden käsityömalliston ohjeet ovat yksinkertaisia ja pohjautuvat perinteisiin tekniikoihin.
Satu Somero haluaa, että ihmisille tulee hyvä mieli, kun he näkevät omien kättensä jäljen. Siksi Someron uuden käsityömalliston ohjeet ovat yksinkertaisia ja pohjautuvat perinteisiin tekniikoihin. Kuva: Clas-Olav Slotte
Jos lopullinen malli on kaunis ja yksinkertainen, suunnittelija on onnistunut työssään.

Lappajärven Värjäämössä saatiin idea yhteistyönä toteutettavasta mallistosta. He värjäävät ja myyvät erilaisia pellavalankoja ja -naruja, mutta heillä ei ollut pellavalangoilla tehtäviä asiakastyöohjeita.

Somero taas tuntee pellavan kuin omat taskunsa. Kun Someron luotsaama Pisa Design ja Lappajärven Värjäämö kohtasivat joulumessuilla Lohtajalla, asia oli sillä selvä.

– He kysyivät, kiinnostaisiko minua ohjemalliston suunnittelu. Vastausta ei tarvinnut edes miettiä.

Tavallisesti olen tyytyväinen siihen, kun asiakas ostaa minulta tuotteen, mutta nyt asiakkaan täytyy innostua tekemään tuotteita omin käsin.

Varsinainen suunnittelutyö alkoi tammikuussa. Kaikki rajoitteet sai heti unohtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavallisesti minun pitää suunnitellessani miettiä koko asiakasketjua, loppukäyttäjää ja mallin soveltuvuutta teolliseen tuotantoon. Käsityömalliston kanssa lähtökohdat olivat hyvin erilaiset ja se oli todella vapauttavaa.

Somero vietti aikaa kangaspuiden äärellä ja etsi oikeaa sidosta ja kudetta. Neulepuikot heiluivat iltaisin television ääressä. Tavoitteena oli hienostunut, mutta yksinkertainen mallisto.

– En pidä ajatuksesta, että ohjeissa kikkaillaan niin, että kukaan ei lopulta pysty tekemään samanlaista tuotetta. Jos lopullinen malli on kaunis ja yksinkertainen, suunnittelija on onnistunut työssään.

Somero olisi voinut viilata malleja ja ohjeita loputtomiin, mutta jossakin vaiheessa suunnittelu oli pakko lopettaa. Nyt työn tulos on valmis esiteltäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaisilla mallipaloilla Somero testasi kaitaliinan sidosta ja kudosta. Hän halusi liinaan sileän ja kauniin pinnan.
Tällaisilla mallipaloilla Somero testasi kaitaliinan sidosta ja kudosta. Hän halusi liinaan sileän ja kauniin pinnan. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mallisto koostuu perinteisillä tekniikoilla toteutetuista tuotteista: kudotuista tyynynpäällisistä ja kaitaliinasta, virkatuista pellavakoreista ja villapellavamatosta sekä neulotusta pellavaverhosta. Osa ohjeista sopii vasta-alkajille, osa edistyneemmille käsityöharrastajille.

– Verho on ehdottomasti malliston helpoin tuote, mutta valmiina hyvin näyttävä. Kudontatyöt taas sopivat edistyneemmille harrastajille, ja tyynynpäällisissä saa vielä ommella vetoketjunkin paikoilleen.

Toiset tuotteet on tehty pellavalangasta, toiset pellavanarusta. Tyynynpäälliset kudotaan aivinapellavasta, joka on Someron mukaan kaikista parasta pellavaa. Virkatussa matossa käytetään pellavan lisäksi villaa.

– Maton kohdalla villa ja pellava ovat hyvä yhdistelmä: villa yksinään olisi mattoon liian kevyttä ja pellava vähän liian kovaa.

Vaikka mallisto vaati paljon työtä, se syntyi lopulta kuin itsestään. Projekti oli niin mukava, että se tuntui melkeinpä lomalta.
Vaikka mallisto vaati paljon työtä, se syntyi lopulta kuin itsestään. Projekti oli niin mukava, että se tuntui melkeinpä lomalta. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mutta miksi ihmeessä Somero on niin rakastunut juuri pellavaan?

– Luonnonmateriaalit ovat osa tulevaisuutta. Pellavan viljely vaatii vähemmän vettä kuin puuvillan viljely. Suomalaisen värjäämön tuotteiden käyttö tukee kotimaista työtä ja niistä saadaan tehtyä laadukkaita tuotteita, jotka kestävät aikaa.

Pellavaisesta pöytäliinasta voi tulla myöhemmin laudeliina ja lopuksi vielä toimiva siivousrätti.

– Aivina on todellista lankojen kultaa, josta saa tehtyä elämänmittaisen kumppanin.

Tähän mennessä Someron mallisto on saanut hyvän vastaanoton. Kaitaliinojen ja tyynynpäällisten ohjeet julkaistiin kankaankutojille suunnatussa Mallikerta-lehdessä. Lisää ohjeita ilmestyy Kauneimmat käsityöt -lehdessä heinäkuussa ja Suuri käsityö -lehdessä syyskuussa.

– Vatsassa tuntuu pieni kutkutus, kun mietin, mitä ihmiset ajattelevat malleista ja ohjeista. Tavallisesti olen tyytyväinen siihen, kun asiakas ostaa minulta tuotteen, mutta nyt asiakkaan täytyy innostua tekemään tuotteita omin käsin.

Somero kuitenkin uskoo, että juuri nyt ihmiset kaipaavat käsityömalleja ja inspiraatiota: aikaa riittää ja itse tekeminen on muodissa.

– Parhaassa tapauksessa minun ideani jatkavat heidän käsissään aivan uuteen elämään.

Somero arvostaa pellavaa ja perinteisiä tekniikoita.
Somero arvostaa pellavaa ja perinteisiä tekniikoita. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yksi unelma on siis toteutettu. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

– Olen jo tehnyt oman joulumalliston ja suunnittelen parhaillaan Lappajärven värjäämön kanssa yhteistä joulumallistoa. Luon lisäksi Pisa Designille uutta tuotesarjaa, jossa on vähän kaikenlaisia tuotteita: parhaillaan maistatuksessa on Kalajoki-kahvi.

Kaiken tämän ohella Somero on muuttopuuhissa, sillä Pisa Design siirtyy Ostoskylä Raitista omiin tiloihin Hiekkasärkille.

– Vaihtelu virkistää ja uusissa tiloissa voin itse rytmittää aukioloaikoja. Särkillä on talvella hiljaisempaa, joten voin pitää liikkeen silloin kiinni, keskittyä messuihin ja ehkä jopa vähän lomailla.

Nyt Somero suunnittelee joulumallistoa ja muuttaa yritystään uusiin tiloihin.
Nyt Somero suunnittelee joulumallistoa ja muuttaa yritystään uusiin tiloihin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Somerolla on myös pidemmän tähtäimen suunnitelmia, mutta niitä hän ei vielä paljasta. Matka on tärkein.

– Olen ollut 17 vuotta yrittäjänä enkä vaihtaisi päivääkään pois. Liian harva löytää koskaan ammatin, jonka kokee omakseen. Minulla sellainen onneksi on.

Someron mielestä on tärkeää olla tyytyväinen juuri tähän hetkeen. Lopputulosta on turha murehtia. Sama pätee malliston ohjeisiin.

– Tekniseen toteutukseen laitetaan usein aivan liikaa painoarvoa. On ihan sama mitä syntyy, kunhan syntyy ja itse tekee.

Somero on toiminut yrittäjänä 17 vuotta eikä vaihtaisi päivääkään pois.
Somero on toiminut yrittäjänä 17 vuotta eikä vaihtaisi päivääkään pois. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Satu Somero

Kotoisin Kokkolasta. Asuu nykyään Kalajoen Hiekkasärkillä.

Kaksi lasta, mies ja kaksi pupua.

Perusti vuonna 2003 kodintekstiilejä ja asusteita valmistavan Pisa Designin.

Harrastaa luonnossa liikkumista, telttailua ja elokuvia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä