perjantai 7.8.2020 | 07:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen kolumni: Minne se korona meni?

Ke 17.6.2020 klo 06:30

Vastahan se oli maaliskuun puoliväli kun kylmääviä määräyksiä ja esityksiä hallitukselta alkoi kuulumaan. Kaikki koulut siirtyivät pääosin etäopetukseen, jokainen kynnelle kykenevä siirtyi työskentelemään etänä, yleiset kokoontumiset kiellettiin top tykkänään ja kaupassa käyntiä tuli välttää tai ainakin pitää piisalle asti sopivia turvavälejä.

Riskiryhmäläisiä varten availtiin omia aikoja kaupassakäynnille, joilla pyrittiin turvaamaan puhtaimmat kaupassakäyntihetket. Mummoja ja pappoja ei saanut käydä tapaamassa kuin korkeintaan ikkunan takaa tai mieluusti rajoittaa tapaamiset puhelimen välityksellä tapahtuviksi.

Kummallisia koronakurimukseen liittyviä erikoisuuksia jäi tietysti mieleen. Vessapapereita hamstrattiin alkuvaiheessa urakalla. Kaupunkien keskustat tuntuivat arkisin käsittämättömän aavemaisilta ja täydellisen tyhjiltä. Ravintolat ja kahvilat laittoivat ovensa kiinni. Kaikki yleisötapahtumat lakkautettiin, teatterit ja konserttisalit sulkivat ovensa. Sekin herätti ihmetystä, että kuinka paljon meitä suomalaisia loppujen lopuksi asustaakaan muualla, normaali arjessa ei tule ajatelleeksikaan, kun sujuvasti sukkuloidaan ees ja taas.

Muutama kuukausi merkinkummaa poikkeusoloissa elämistä ja yhtäkkiä kesän korvalla kieltoja puretaan urakalla. Ennättivätpä koululaiset kouluun vielä viimeiseksi kahdeksi viikoksi ennen kesälomia.

Kesäisillä terasseilla on jo taasen meno kuin yleensäkin kesällä. Auringossa punaiseksi paahtunutta ihoa ja kylki kyljessä kaulailevia iloisia ihmisiä.

Ilmassa väreilee ilo siitä, että hengissä selvittiin.

Eipä sillä, silkastaan iloinen tulee olla jos tällä tästä selvisimme. Jäimme henkiin, paitsi tietysti yli 300 henkeä, jotka virukseen kuolivat.

Se, mikä hiukkasen ihmetyttää on se, että minne se koronavirus meni?

Kun ei vielä ole rokotetta, ei liene ihan aika huokaista syvään helpotuksesta. Vai voiko sitä vain luottaa ja olla hetken lapsi, ajatella vaikkapa niin, että tuolta se tuli ja tuonne se meni. Uskaltaisiko sitä toivoa parasta, samalla kun hiukkasen pelkää pahinta. Vai onko ihan hullunkurista perustaa elämäänsä pelkoon?

Ja jos pelkää, niin mitä sitä pelkää?

Jäimme henkiin, paitsi tietysti ne yli 300 henkeä, jotka virukseen kuolivat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »