perjantai 7.8.2020 | 06:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ossi Savolaisen kolumni: Englannin Valioliiga jatkuu yli kolmen kuukauden tauon jälkeen – Lienee selvää, kuka mestaruuspokaalia nostaa, mutta panosta silti riittää loppukaudeksi

Ke 17.6.2020 klo 17:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Reilut kolme kuukautta siinä meni, nimittäin että jalkapallon Englannin Valioliiga oli tauolla. Nyt keskiviikkona kausi jälleen jatkuu ja se onkin tarkoitus pelata loppuun kovalla tahdilla. Seuraavan 39 päivän aikana sarjassa nähdään 92 ottelua – yhdeksän tai kymmenen matsia per joukkue.

Lisäksi kahdeksan valioliigajoukkueista pelaa vielä Englannin FA Cupia, joka tietää ainakin yhtä, enimmillään kolmea, lisäpeliä jokaiselle.

Ottelutahti tulee olemaan kiivas erityisesti niille seuroille, jotka eivät ole tottuneet kiertämään eurokentillä. Parin ottelun peliviikot tulevat satamaan vääjäämättä niiden joukkueiden laariin, joilla on mahdollisuuksia kierrättää pelaajistoa. Tätä väitettä yksittäisissä otteluissa tukee myös vaihtojen määrän kasvu kolmesta viiteen.

Mielenkiintoista on nähdä, mitä tapahtuu, jos osa joukkueesta tai koko joukkue joutuu kauden aikana karanteeniin. Valioliigaseurojen pelaajia ja taustahenkilökuntaa testataan tällä hetkellä kahdesti viikossa. Viikonloppuna paljastui, että viimeisimmällä testikerralla tehdyistä 1 200 testistä kaksi oli positiivisia. Toinen positiivisen tuloksen antaneista on Norwich Cityn pelajaa, joka pelasi lauantaina Tottenhamia vastaan harjoitusmatsissa.

Valioliigakaudesta on pelaamatta vielä neljännes. Mestaruuskamppailun osalta peli on jo ilman maailman kahdeksatta ihmettä selvä – Liverpool nostaa mestaruuspokaalia ensimmäistä kertaa 30 vuoteen, jos viimeisistä yhdeksästä ottelusta irtoaa kuusi pistettä.

Sen sijaan ensi kauden Mestarien liiga -paikoista käydään vielä jännittävä kisa, erityisesti jos Manchester Cityn valitus kahden vuoden osallistumiskiellosta Euroopan kentille ei mene läpi. Tällöin sijalta viisi ponnistettaisiin Mestarien liigaan.

Myös näillä näkymin elokuussa loppuun pelattava Eurooppa-liiga voi vaikuttaa englantilaisjoukkueiden määrään ensi kauden Mestarien liigassa. Edellytyksenä kuitenkin on, että joko Manchester United tai Wolverhampton juhlii tällä kaudella Eurooppa-liigan voittoa ja sijoittuu Valioliigassa Mestarien liigaan oikeuttavalle paikalle.

Jos kaikki tähdet osuisivat kohdalleen, niin jopa Valioliigan kuudes voisi olla ensi kaudella mukana Euroopan ykköskilpailussa. Koronatauon jälkeen sijalta 12 pelejä jatkava Everton on esimerkiksi vain kuusi pistettä kuudennesta sijasta.

Tilanne on kutkuttava.

Myös sarjan häntäpäässä asetelmat ovat mielenkiintoiset, sillä useampi joukkue taistelee edelleen putoamista vastaan.

Suomalaisittain jännitystä riittää Norwichin Teemu Pukin osalta. Kärkimies oli hyvässä maalivireessä alkukaudesta, mutta joulukuun puolen välin jälkeen maaleja on syntynyt vain kaksi. Silti hän on ainoastaan kuuden maalin päässä Mikael Forssellin tekemästä suomalaisten Valioliigan yhden kauden maaliennätyksestä. Forssell pamautti kaudella 2003–2004 peräti 17 osumaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »