lauantai 4.7.2020 | 14:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Lisää kilpailua brändihankintoihin

Ti 23.6.2020 klo 18:30

Kokkolan brändiä ollaan näköjään uudistamassa. Onhan se toki paikallaan kaupungin 400-vuotisjuhlien kunniaksi. Brändiehdotusten pohjalta vain näyttää siltä, ettei hyvältä näytä. Ehdotusten värimaailma ja sisältö ovat molemmissa aika lailla kehnoja. Jos nykymaailmassa aikoo pärjätä matkailussa toisten kaupunkien kanssa, ei riitä että on ”OK” tai ”ihanan tavallinen”, vaan pitää olla jotakin erityistä. Paljon sellaistakin Kokkolalla olisi tarjottavanaan.

Varsinainen ongelmahan on kuitenkin brändin hankintatavassa. Ymmärtääkseni hankinta tehdään niin, että valitaan jokin mainostoimisto heidän aikaisempien tuotostensa perusteella ja sovitaan heidän kanssaan summasta. Tässä tapauksessa se summa oli aika merkittävä, 100 000 euroa. Sitten toivotaan, että mainostoimisto onnistuu. Mutta mitä jos ei onnistukaan? Kansa saa kyllä valita kahdesta vaihtoehdosta, mutta mitä jos kumpikaan ei miellytä?

Eikö tästä nyt viimein opittaisi, että koko brändihankinta pitäisi tehdä samalla tavalla kuin arkkitehtuurikilpailutkin. Eri mainostoimistot saisivat kilpailla keskenään siitä, kuka osaa tehdä tilaajalle parhaan brändin. Voittajan voisi valita asiantuntijaraati tai vaikkapa kaupungin ollessa tilaajana kaupunkilaiset nettiäänestyksellä. Erisuuruiset palkinnot voisi antaa kolmelle parhaalle työlle ja asiakas saisi näistä valita sen, mikä omaa silmää parhaiten miellyttää.

Saattaa olla, että tämä tulisi vähän kalliimmaksi, mutta samalla asiakas varmistuisi siitä, että lopputuloksesta on enemmän valinnanvaraa. Ei sitten tarvitsisi valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta.

Jiska Gröhn

Kokkola

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »