Paikallisuutiset

Kokkolalaisten Pekka Kuusansalon ja Arja Björkskogin mökki ihastutti Suomen kaunein koti -ohjelmassa – Kilpailee voitosta finaalissa

Kokkola

Perinteikäs sorainen mökkitie kääntyy ja kumpuilee oikealla, sitten vasemmalle ja viimein suoraan Villa Kultarannan pihaan. Vastassa pihalla ovat KokkolalaisetArja Björkskog jaPekka Kuusansalo sekä Bella-koira, joiden kolmastoista kesä Kultarannassa on alkanut jo aikaisin tänä keväänä. Pariskunnan kakkoskoti sijaitsee Öjassa Luodonjärven länsirannalla.

– Kesällä periaatteessa asumme täällä, mutta myös talvisin melkein kaikki viikonloput kuluvat täällä, Pekka toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mökki on käytössä siis ympäri vuoden, etenkin erilaisina juhlapyhinä. Yksi vuoden kohokohdista on Kuusansalon mielestä vappu, jolloin kesäveden voi ottaa käyttöön. Kokkolan keskustassa pariskunnalla on kaupunkiasunto, mutta kesällä sieltä käydään hakemassa vain posti ja muuten aika kuluu Kultarannassa.

 Sisustus on ollut minulle aina tärkeä harrastus sekä henkireikä. Sisustusvimma on sellainen, että sen suhteen mökki ei tule koskaan valmiiksi.

– Tänne on vain parinkymmenen minuutin ajomatka Kokkolasta, joten täältäkin on helppo kulkea töihin, kun matka on niin lyhyt, Kuusansalo pohtii.

Villa Kultarannan piha järveltä päin katsottuna. Mökki on 50-luvulla rakennettu ja aikansamukaisesti myös matala.
Villa Kultarannan piha järveltä päin katsottuna. Mökki on 50-luvulla rakennettu ja aikansamukaisesti myös matala. Kuva: Eeva Valtokari

Mökin isoista ikkunoista aukenee valokuvamainen maisema järvelle. Heti ensimmäisen vuoden aikana mökki remontoitiin sisältä kokonaan ja lisäyksenä entiseen, tehtiin myös sisävessa. Villa Kultarannan 75 neliöinen päärakennus eli itse mökki on rakennettu vuonna 1958 ja ajanmukaisesti se on matala ja laatikkomainen. Pihalla sijaitseva vierasmökki Villa Puuteri on rakennettu myös samana vuonna, mutta alun alkujaan se on toiminut saunana sekä saunakamarina. Vuonna 1975 pihaan on rakennettu lopulta erillinen saunamökki.

– Me lämmitämme pihasauna vähintään neljä kertaa viikossa. Bella on myös kova ottamaan löylyjä meidän kanssamme, Pekka kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saunamökistä avautuu näkymä järvelle. Rannasta lähtee pitkä laituri, jonka päässä on aina talvisin avanto. Uiminen kuuluu Arjan ja Pekan ympärivuotiseen rutiiniin ja talvisin käyttövettä on myös helppo kantaa saunaan avannosta.

Pihasaunasta on myös näkymä Luodonjärvelle.
Pihasaunasta on myös näkymä Luodonjärvelle. Kuva: Eeva Valtokari

Päämökki on ollut alunperin punainen, saunamökki ruskea ja vierasmökki vaaleanpunainen. Nykyään kaikki rakennukset sointuvat yhteen pariskunnan maalattua ne tumman ruskeiksi.

Nämä samat mökkimaisemat ovat nähty myös Suomen kaunein koti -ohjelmassa aiemmin tänä kesänä. Villa Kultaranta oli mukana kilpailussa ja pääsikin upeasti kymmenen Suomen kauneimman kesämökin joukkoon. Osallistuminen kilpailuun ei kuitenkaan ollut pitkän harkinnan tulos, vaan asiat etenivät lopputulevaan omalla painollaan.

Keväällä 2019 ajomatkalla Kultarantaan Arjan puhelin soi. Soittaja oli MTV:n tuottaja, joka oli löytänyt vanhan lehtijutun Villa Kultarannasta ja halusi mökin mukaan Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelmaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä siinä hetken emmin, mutta Pekka sanoi heti, että totta kai lähdemme mukaan, Björkskog muistelee.

Ohjelma kuvattiin viime heinäkuussa, joten sitä ennen mökki koki kunnon läpikäynnin ja viimeistelyn. Asiasta ei saanut kuitenkaan kertoa vuoteen kuin ihan vain lähipiirille.

Terassipöydän ääressä Arja ja Pekka istuvat kesäiltoja sukulaisten sekä ystävien kanssa.
Terassipöydän ääressä Arja ja Pekka istuvat kesäiltoja sukulaisten sekä ystävien kanssa. Kuva: Eeva Valtokari

– Kisaa varten mökki kunnostettiin kauttaaltaan ja maalia kului, Pekka tuumaa.

Tuomareiden arvioinnin ajaksi pariskunnan täytyi poistua mökiltä, joten he eivät tavanneet tuomareita ollenkaan. Vuosi ohjelman kuvausten jälkeen pari muistelee kokemusta lämmöllä.

– Kokemuksena se oli aivan mahtava ja sattui vielä niin hyvä tuuri, että kuvauspäivänä oli kesän komein päivä ja aurinko paistoi aamusta iltaan, Kuusansalo iloitsee.

Kilpailun voittaja ja Villa Kultarannan sijoitus selviää katsojille finaalilähetyksessä, joka nähdään myöhemmin tänä kesänä.

Pariskunta etsikin sopivaa mökkiä pitkään. Kriteereinä olivat aava vedenrantatontti jostain Lohtajan ja Luodon väliltä. Yhtenä päivänä Pekka ehdotti Arjalle, että lähtisivät katsomaan mökkiä, jonka hänen vanhempansa olivat omistaneet Pekan lapsuudessa. Öjassa Arja ihastui kuitenkin naapurimökkiin ensi näkemältä. Kolmeen kerrokseen rakennettu piha sekä päämökin "laatikkomaisuus" ihastuttivat häntä.

– Sanoin Pekalle, että tämän mökin minä haluan, Arja muistelee tapahtunutta.

Arja Björkskog ja Pekka Kuusansalo eivät olleet suunnitelleet osallistuvansa Suomen kaunein koti -ohjelmaan.
Arja Björkskog ja Pekka Kuusansalo eivät olleet suunnitelleet osallistuvansa Suomen kaunein koti -ohjelmaan. Kuva: Eeva Valtokari

13 vuotta myöhemmin pariskunta omistaa onnellisesti unelmiensa villan. Miten Arja ja Pekka lopulta saivat haluamansa mökin onkin aivan oma tarinansa. Siitä muistuttamassa olohuoneen hyllyllä valkoista puuseinää vasten komeilee kuva Pekasta leikkimässä lapsena Kultarannan edustalla.

Pekka ja Arja kuulivat naapurilta, että tämän Arjan ihasteleman mökin oli juuri ostanut toinen pariskunta. He ajattelivat, että siihen tämäkin mökinostoyritys kaatui. Aikaa kului noin viisi vuotta, kunnes yhtenä päivänä Arja huomasi lehdessä ilmoituksen myytävästä mökistä. Pariskunta tunnisti mökin Kultarannaksi ja lähtivät melkein samalta istumalta sitä katsomaan.

Kultarannasta oli paljon kiinnostuneita ostajia, mutta pariskunta oli päättänyt saada tällä kertaa mökin itsellensä. Pekka otti lapsuuskuvia mukaan, jossa hän istuu nuorena poikana Kultarannan portailla.

– Soitin heti samana päivänä välittäjälle, joka oli parhaillaan Tukholmassa. Ilmoitin hänelle, että haluamme ostaa mökin, mutta asiaan pystyi kuulemma palaamaan vasta maanantaina. Oli vaikea malttaa odottaa viikonlopun ylitse, Arja huokaisee.

Entinen omistaja tahtoi myydä Kultarannan tulevaisuuden paikallisten käsiin ja lopulta Arja ja Pekka tekivät mökistä kauppakirjat. Näin pariskunnasta tuli Villa Kultarannan neljännet omistajat.

Mökin sisustus on yhdistelmä maalaisromantiikkaa, modernia sekä vanhoja aarteita. Runsaasta sisustuksesta näkee, että siihen on panostettu ja käytetty aikaa sekä rakkautta. Arjan sanojen mukaan hän on ollut aina koti-ihminen. Tämä näkyy myös mökillä, sisustuksen mukavuudessa sekä yksityiskohdissa.

– Sisustus on ollut minulle aina tärkeä harrastus sekä henkireikä. Sisustusvimmani on sellainen, että sen suhteen mökki ei tule koskaan valmiiksi, Arja kertoo.

Pariskunnan makuuhuoneen sisustuksessa on käytetty paljon pieniä yksityiskohtia.
Pariskunnan makuuhuoneen sisustuksessa on käytetty paljon pieniä yksityiskohtia. Kuva: Eeva Valtokari

Kuusansalon mukaan vanhoja huonekaluja sekä tavaroita on kertynyt vuosien varrella paljon niin käyttöön kuin varastoonkin. Esimerkiksi vierasmökin kirjaseinä pursuaa niin pariskunnan kuin Pekan äidinkin antamia kirjoja, olohuoneen punaisen senkin päällä taas komeilee Buddha-patsaita, jotka ovat tuotu maailmalta.

– Kiersimme aikanaan paljonkin huutokauppoja, joista olemme löytäneet mieluisia huonekaluja sekä koriste-esineitä. Sen lisäksi osa sisustustavaroista on meidän yhteisiä matkamuistoja maailmalta, pariskunta kertoo.

Alusta asti Arja ja Pekka ovat viettäneet todella paljon aikaa heidän mökillänsä ostaessaan sen vuonna 2007, mutta suunnitelmissa pariskunnalla ei ole kuitenkaan koskaan ollut muuttaa pysyvästi Kultarantaan. Arkea helpottamaan Kultarantaan on hankittu ilmalämpöpumppu sekä astianpesukone.

Pekalle mökin yksi tärkeimmistä sekä parhaista puolista on luonnonläheisyys, joka tekee hänelle mökistä rauhoittumisen ja rentoutumisen paikan. Mökillä myös erityisen hyvin viihtyy pariskunnan 7-vuotias irlanninsetteri Bella, joka saa Kuusansalon kanssa juosta mökkitien Kultarantaan joka kerta saapuessaan mökille.

– Bella juoksee edellä ja Pekka ajaa autolla perässä, Arja kertoo nauraen.

Pariskunnan Bella-koira loikoilee omalla rannalla.
Pariskunnan Bella-koira loikoilee omalla rannalla. Kuva: Eeva Valtokari

Pariskunta on remontoinut mökkiä 12 vuoden aikana laajasti ja nykyään sieltä löytyy päärakennuksen lisäksi kesäkeittiö ja rantasauna sekä 54 neliön vierasmökki. Remontin yhteydessä pariskunta poisti alkuperäisiä väliseiniä sekä ovia avartaakseen tilaa.

– Täällä me saamme nauttia luonnonläheisyydestä ja harrastaa hyötyliikuntaa puutarhassa. Mökiltä löytyy aina jotain pientä puuhaa, jota lähdemme innolla toteuttamaan. Jotkut tykkäävät hikoilla kuntosalilla, minä puutarhassa, Arja naurahtaa.

Mökin kunnostus sekä pihatyöt ovat pariskunnan tärkeä yhteinen harrastus. Joka vuosi työn alle otetaan jokin uusi projekti. Vuosien varrella niitä on ollut esimerkiksi saunan kunnostus tai kolme vuotta sitten rakennettu kesäkeittiö.

– Vaikka kesämökillä riittääkin aina tekemistä, ei tämä ole koskaan tuntunut meille miltään työleiriltä, Pekka tuumaa.

– Ja on ihanaa nähdä oma kädenjälki, Arja lisää.

Kultarannassa pariskunnan luona käy paljon vieraita ja Arja rakastaa järjestää juhlia. Terassin pitkän puupöydän ympärillä mahtuu isokin joukko syömään ja nauttimaan yhdessä. Tästä kertoo sekin, että pariskunta on vuosien varrella isännöinyt vieraita ympäri maailmaa.

–  Täällä on käynyt vieraita Yhdysvalloista, Japanista, Belgiasta ja Espanjasta ihastelemassa Suomalaista luontoa ja kesäelämää huvilalla, kertoo Pekka.

Kultarannan keittiöstä on kaadettu remontin yhteydessä alkuperäinen väliseinä.
Kultarannan keittiöstä on kaadettu remontin yhteydessä alkuperäinen väliseinä. Kuva: Eeva Valtokari

Juhannuksena Kultarannassa riitti myös touhua, kun pariskunnan kanssa mökillä juhannusta viettämässä oli Arjan kaksi siskoa sekä kaksi tytärtä perheineen. Keskikesää juhlittiin siis 13 hengen voimin.

Muutama vuosi taaksepäin pariskunta juhli mökillä myös heidän yhteisiä 60-vuotissyntymäpäiviään.

– Täällä oli 130 henkeä, hyvää ruokaa ja livemusiikkia, Pekka muistelee hymyillen heidän näköisiä mökkijuhliaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä