Paikallisuutiset

Kokkolalainen Janita Koljonen pelkäsi olevansa liian vanha Youtubeen – "Nyt olen sitä mieltä, että onneksi en nuorena lähtenyt tähän"

– Heippa, ja tervetuloa kattoon uutta vlogia!

KokkolalainenJanita Koljonen kuvaa käsivaralta kasvojaan ja puhuu kameralle. Sen jälkeen hän kiinnittää kameran kolmijalalle ja alkaa kuvata, kun hän kuorii keittiön työpöydän äärellä omenaa. Koljonen puhuu samalla hyvin luontevasti, eikä kamera tunnu lainkaan häiritsevän hänen tekemistään.

Kuorimisen jälkeen Koljonen pilkkoo sen kahteen kulhoon ja kutsuu tytöt syömään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

35-vuotias Koljonen tunnetaan sosiaalisessa mediassa paremmin nimelläJanita K. Janita K -nimimerkillä Koljonen tekee arkielämästään videoita Youtube-kanavalleen, jolla on seuraajia jo yli 38 tuhatta.

Nyt olen sitä mieltä, että onneksi en nuorena lähtenyt tähän. Minulla on jo elämänkokemusta sen verran, ettei esimerkiksi ikävä kommentointi hetkauta.

Vloggaamisen, eli videobloggaamisen, Koljonen aloitti vuoden 2016 joulukuussa. Hän oli seurannut eri tubettajia jo vuosia ennen sitä, ja asia kiehtoi. Kipinä vloggausharrastuksen aloittamiseen syntyi lopulta tarpeesta löytää jotain omaa tekemistä.

– Halusin haastaa itseni, mutta mietin kauan ennen kuin uskalsin kokeilla, Koljonen myöntää.

Koljonen ei pitänyt itseään hyvänä esiintyjänä, ja kuvaaminen ja editoiminenkin piti opetella itse, kantapään kautta. Videoiden editoiminen oli todella hidasta, ja siihen kului tunti tolkulla aikaa. Intohimo ja kiinnostus kuitenkin ajoivat eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Koljonen sitten aloitti vloggaamisen, hän ei aluksi kertonut kenellekään, ei edes aviomiehelleen.

– Mietin myös kauheasti sitä, mitä jos joku naapuri tai työkaveri saa tietää.

Koljonen myöntää, että vielä pitkään sen jälkeen kun lähipiirille selvisi hänen harrastuksensa, häntä hävetti kertoa muille siitä, että hän oli tubettaja.

– Nykyään kyllä kerron siitä avoimesti, ja ihmiset suhtautuvat siihen hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Koljosen lähipiiri on ottanut asian vastaan hyvin. Erityisesti Koljosen mies on tukenut ja kannustanut häntä eteenpäin.

Janita Koljonen kokkaaa ja siivoaa usein videoillaan.
Janita Koljonen kokkaaa ja siivoaa usein videoillaan. Kuva: Eeva Valtokari

Tubettajauransa alussa Koljosta mietitytti erityisesti hänen ikänsä. Vuonna 2016 suurin osa suomalaisista tubettajista oli todella nuoria, Koljonen puolestaan oli jo perheenäiti.

– Mutta kyllä tavallinen äitikin voi pärjätä Youtubessa, Koljonen sanoo. Sen hän on jo todistanut.

Koljonen kokee, että hän voi omalta osaltaan tuoda Youtuben suomenkieliseen tarjontaan tavallisuutta. Oman ikänsäkin hän näkyy nykyään voimavarana.

– Nyt olen sitä mieltä, että onneksi en nuorena lähtenyt tähän. Minulla on jo elämänkokemusta sen verran, ettei esimerkiksi ikävä kommentointi hetkauta.

Ikäviin kommentteihin törmää pakostakin. Koljosen somekanavilla on nollatoleranssi kiusaamisen suhteen. Häiriköivät kommentit poistetaan surutta, ja niitä seuraa esto.

Koljonen kertoo, kuinka hän sai kerran todella ikävän viestin eräältä nuorelta, joka käytti kommentoinnissaan omaa nimeään. Koljonen otti yhteyttä kyseisen nuoren äitiin ja kertoi tapahtuneesta.

– Äiti kiitteli, kun otin häneen yhteyttä ja kerroin saamistani viesteistä.

Youtubessa seuraajien määrä lähti äkilliseen nousuun aivan yhtäkkiä puolitoista vuotta sitten. Koljonen oli ladannut kanavalleen videon, jossa hän vietti lastensa kanssa "lapset saavat päättää" -päivää.

– Se oli aika hurjaa, kun seuraajia tuli yhtäkkiä niin paljon lisää, Koljonen nauraa.

Tilaajien määrä tuntuu välillä vieläkin hurjalta.

– Mutta valehtelisin jos väittäisin, ettei se tunnu hyvältä. Tämä on palkinto kaikesta tekemästäni työstä.

Koulutukseltaan Koljonen on lähihoitaja, ja hän valmistui ammattiin vuonna 2009. Vuosien ajan Koljonen ehti työskennellä lähihoitajana niin vammais- kuin vanhuspuolellakin. Viime syksynä hän irtisanoutui työstään kotisairaanhoidossa ja siirtyi täyspäiväiseksi tubettajaksi.

– On ollut aivan ihanaa, kun saa tehdä sitä mistä tykkää. En olisi kuitenkaan koskaan uskonut, että voisin elää tällä, Koljonen sanoo.

Kun Koljoselta kysyy, onko vloggaaminen hänelle työ vai harrastus, hän nauraa. Kumpaakin, kuuluu vastaus.

– Ei tämä tunnu työltä, nautin tästä niin paljon.

Parhaimmillaan Koljonen julkaisi videoita päivittäin yli puolen vuoden ajan, mutta tuoreeseen vauva-arkeen niin tiuha tahti ei sovi. Nykyään uusia videoita ilmestyy Youtubeen noin joka toinen päivä.

Kyllästyminen ei Koljosta pelota. Siihen on yksinkertainen syy: Koljoselle on aina ollut selvää, että jos vloggaaminen alkaa joku päivä kyllästyttää, hän lopettaa.

– Mutta kivaa tämä on ollut, ja koko ajan kivemmalta on tuntunut.

Janita Koljosella on Youtubessa yli 38 tuhatta tilaajaa.
Janita Koljosella on Youtubessa yli 38 tuhatta tilaajaa. Kuva: Eeva Valtokari

Janita K -kanavalla on yhteensä satoja videoita. Koljonen kertoo tekevänsä videoilla aivan normaaleja, arkipäiväisiä asioita: Hän siivoaa, kokkaa ja käy kaupassa. Hän käy lastensa kanssa uimassa ja kaupungilla.

– Meillä ei koskaan suunnitella tekemisiä sen pohjalta, mikä näyttäisi hyvältä videolla, Koljonen vakuuttaa.

Koljonen kuvaa arkeaan juuri sellaisena kuin se on, ilman ylimääräistä kikkailua. Elämä saa näkyä. Kuvaamista eivät haittaa pöydille unohtuneet tiskit tai olohuoneen sotku.

– Kyllä minä välillä ihmettelen, miksi ihmiset ovat tilanneet kanavani, Koljonen myöntää nauraen.

Juuri Koljosen tavallinen ja arkinen tyyli monia viehättääkin. Janita K -kanavan tilaajien suurimmat ikäryhmät ovat 18–44-vuotiaat. Naisia tilaajista on 80 prosenttia. Mahdollisesti siis juuri Koljosen tapaisia, aivan tavallisia perheenäitejä. Samaistuttavuus on voimakas vetovoimatekijä.

– Saan paljon viestejä, joissa kiitellään sitä, että keskuspölynimurin letku on ollut lattialla jo monta päivää, Koljonen paljastaa.

Joissain viesteissä Koljosta kiitetään motivaation tai inspiraation antamisesta. Joku kirjoittaa Koljosen videoiden auttavan jaksamaan ja nousemaan aamulla sängystä.

– Se pysäyttää kyllä ajattelemaan, että kuinka suuri merkitys sisällölläni voi jollekin olla.

Välillä Koljonen myös saa kommentteja joissa ihaillaan sitä, ettei heillä varmasti koskaan riidellä. Sen väitteen Koljonen kuitenkin kumoaa heti suoralta kädeltä.

– Meilläkin riidellään, ollaan huonolla tuulella ja mökötetään. En kuitenkaan kuvaa niitä, koska ne ovat asioita joita en halua muistella jälkikäteen.

Koljosten Alma-koira ja Sulo-kissa ovat myös suosittuja videoilla.
Koljosten Alma-koira ja Sulo-kissa ovat myös suosittuja videoilla. Kuva: Eeva Valtokari

Videot esittelevät Koljosen arkea juuri sellaisena kuin se on, joten on luonnollista, että mukana ovat myös hänen lapsensa: 10-vuotiasKiia, 7-vuotiasNella ja 2-kuukautinenRasmus.

Keskustelu lapsien kuvaamisesta sosiaaliseen mediaan on ollut paljon esillä viime vuosina. Koljonen myöntää, että hän on itsekin joutunut paljon pohtimaan sitä, mitä voi lapsistaan julkaista.

Alkuun Koljonen pyrki pitämään lapsensa poissa videoilta tai kuvaamaan niin, ettei lasten kasvoja näkynyt. Äidin touhut ja kamera kuitenkin kiinnostivat, ja pikku hiljaa lapset tulivat mukaan videoille.

– Keskustelimme siitä, mitä se tarkoittaa jos näkyy minun videollani. Että silloin kuka tahansa voi nähdä ne, eikä niitä videoita koskaan saa pois netistä, Koljonen kertoo.

Netistä ja nettikäyttäytymistä keskustellaan Koljosten perheessä edelleen paljon, lähes viikoittain. Keskustellaan siitä, mitä netissä saa kertoa ja näyttää, mitä saa kommentoida ja miten.

Yksityisyydestä Koljonen on erityisen tarkka. Lapset tietävät, etteivät he saa kertoa tuntemattomille missä päin Kokkolaa he asuvat tai mitä koulua he käyvät.

– Minun näkemykseni on, että sosiaalinen media on tullut jäädäkseen. Lapset menisivät nettiin kyllä, vaikka sitten kavereiden puhelimella. Mieluummin opetan heitä itse.

Jos tytöt kieltävät äitiä kuvaamasta, silloin kamera pysyy poissa päältä. Myöskään aviomies ei videoilla omasta pyynnöstään näy. Koljoselle on tärkeä kunnioittaa muiden toiveita.

Lasten lisäksi Koljosen videoilla esiintyvät myös perheen nelijalkaiset jäsenet, Alma-koira ja Sulo-kissa.

– Monet ovat toivoneet Alman päivä -videota, Koljonen nauraa rapsuttaessaan Almaa.

Moni asia on muuttunut vuodesta 2016. Koljonen kertoo tubettamisen tuoneen hänelle lisää itsevarmuutta. Ennen hän ei pitänyt itseään esiintyjänä, mutta hän kertoo nauttivansa siitä.

Kun työkseen puhuu kameralle, myös puhumisen taito sekä itseilmaisu kehittyvät. Eikä videoiden editoimiseenkaan enää kulu puolta päivää niin kuin ennen, Koljonen vakuuttaa hyväntuulisesti.

– Olen mielestäni myös sosiaalisempi nykyään, Koljonen myöntää.

Koljonen on osallistunut kahdesti Helsingissä vuosittain järjestettävään Tubecon-tapahtumaan, joka kokoaa yhteen Youtubeen videoita tekevät henkilöt ja heidän faninsa. Viime vuonna Koljonen otti Kiia-tyttärensä mukaan.

– Järjestimme "meet & greet" -tapaamisen fanien kanssa. Jono oli aivan uskomattoman pitkä, äiti ja tytär päivittelevät.

Kaupungilla liikkuessaan Koljonen huomaa, että hänen tunnistetaan usein. Vanhemmat ihmiset vilkuilevat huomaamattomasti sivusilmällä, mutta nuoret tulevat usein juttusille. Siitä Koljonen erityisesti pitää.

– Monet tulevat kysymään, saako minulle tulla sanomaan hei. Totta kai saa!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä