lauantai 4.7.2020 | 16:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Sanomisen vapaudella on rajat eivätkä ne rajat saa hämärtyä eduskunnassakaan

Tiina Ojutkangas
Pe 26.6.2020 klo 19:45

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on syystäkin pettynyt siitä, että eduskunta torjui hänen pyytämänsä kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syyttämisluvan. Vähemmistö riitti ratkaisemaan asian, koska syytesuojan murtamiseen olisi tarvittu suurempi enemmistö kuin toteutui.

Mäenpää rinnasti vuosi sitten eduskunnassa maahanmuuton ja vieraslajien torjunnan, mikä on herättänyt voimakkaan keskustelun siitä, mitä eduskunnassa saa sanoa ja mitä ei. Valtakunnansyyttäjä Toiviaisen mukaan lausumasta olisi muualla kuin valtiopäivillä esitettynä tullut ilman muuta syyte.

Valtakunnansyyttäjä olisi siis tarvinnut eduskunnalta syyttämisluvan pystyäkseen toimimaan. STT:n haastatteleman Toiviaisen mielestä olisi ollut tärkeätä saada tuomioistuimen linjaratkaisu siitä, milloin kansanedustaja syyllistyy sananvapausrikokseen valtiopäivillä lausumastaan asiasta.

Syytesuojan murtamista kannatti 121 kansanedustajaa ja sen säilyttämistä 54. Läheskään kaikki kansanedustajat eivät olleet äänestyspäivänä tai ainakaan äänestyshetkellä töissä kuten äänimääristä voi päätellä. On tietysti mahdollista, että monella sattui olemaan juuri tuolloin muita menoja, mutta äänestämättä jättäminen voi olla myös poliittista peliä tai pelkuruutta.

Ratkaisun voi sanoa syntyneen perussuomalaisten ja kristillisten äänillä, mutta esimerkiksi kokoomuksen ryhmästä poikkeuksellisen moni oli poissa. Keskustan ryhmä puolestaan jakautui niin, että kuuden edustajan mielestä kansanedustajan syytesuojaa ei saanut murtaa. Joukossa oli muun muassa ylivieskalainen Juha Pylväs. Myös perussuomalaisten kaustislainen edustaja Mauri Peltokangas äänesti puoluetoverinsa syytesuojan säilyttämisen puolesta.

Eduskunta lähti kesälomalle tilanteessa, jossa enemmistö paikalla olleista suhtautui kriittisesti sananvapauden hyvin laveaan tulkintaan. Eduskunnassa olisi näytettävä esimerkkiä eikä juuri lakeja säätävän eduskunnan tulisi kokeilla lain rajoja.

Vihapuhetta ketään kohtaan tai kiihottamista kansanryhmää kohtaan ei voida sallia Suomessa. Harkitsematon puhe on vaarallista ja sillä voi olla seurauksensa.

Kansanedustajilla on laaja puheoikeus. Eduskunnan puheeseen saa kuulua kärjekkyys ja värikkyys. Ihmisarvon loukkaaminen on aivan eri asia. Sananvapausrikoksista keskustelu ei pääty tähän.

Eduskunta lähti kesälomalle tilanteessa, jossa enemmistö paikalla olleista suhtautui kriittisesti sananvapauden hyvin laveaan tulkintaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »