keskiviikko 27.1.2021 | 06:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Seuraa livenä: Kaustisen valtuusto päättää uimarannan rakentamisesta ja Pajalan päiväkodin piha-alueen uudistamisesta

Kunnanvaltuuston kokous alkaa kello 19. Seuraa kokousta livenä alta.

Satu Hotakainen
Ma 29.6.2020 klo 18:00 | päivitetty ma 20:47

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kaustisen kunnanvaltuusto käy tänään kokouksessaan läpi vuoden 2019 tilinpäätöksen ja tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen.

Asialistalla on myös investointiohjelman muutos. Pajalan päiväkodin piha-alueen uudistaminen maksaa arvioitua enemmän. Lisärahoitusta tarvitaan muun muassa turvahiekan vaihtamiseen turvalaattoihin sekä leikkivälineiden ja katoksien hankkimisen takia. Maa- ja metsätilat investointipaikalta on ehdotettu kustannettavaksi uimarannan rakentaminen Mosalaan.

Seuraa kokousta:

20:47 Kokous päättyy.

20:40 Kohta kahdeksan on esityksen mukaisesti käsitelty. Kohta yhdeksän, investointiohjelman muutos. Tievalaistus 50 000 euroa, Pajalan päiväkoti 70 000 €, Maa- ja metsätilat investointipaikalta 20 000 euroa eli uimaranta. Avataan keskustelu, suljetaan keskustelu.

20:39 Markku Luomala: Festivaaliareenan viihtyvyyden parantaminen. Sieltä niitä oksia leikattiin, mutta ne jäi siihen maahan, ja voikukkaa ei olla leikattu ollenkaan. Se on meidän ykkösalue, missä vieraat käy. Meidän hyötykäyttöaseman risukkokin on paremmassa kunnossa kuin areena.

20:37 Antti Mäkelä: Kunnanhallituksen esitys sisältää sen, että teiden päällystykseen jäisi alkuperäinen 150 000 euron määräraha. Uudessä päivitetyssä esityksessä, vaikka uimarannan 20 000 lähtee pois, se tulee toiselta investointipaikalta mukaan.

20:33 Mennään asiassa eteen päin. Alpia: Meillähän on monina vuosina ollut merkittävä investointibudjetti ja siitä on viidennes toteutunut. Päällystäminen ainakin hoidetaan, eikä sitä kunnanhallitus poistanut. Toinen mistä paljon on keskusteltu, on uimaranta. Pajalan päiväkodin piha-alueen uudistamiseen on myös laitettu lisää rahaa.

20:31 Mäkelä: Asia on käsitelty, siirrytään kohtaan seitsemän. Avataan keskustelu. Kukaan ei keskustele, joten kohta seitsemän on käsitelty.

20:29 Alpia: Elokuussa se budjetin avaaminen pitää tehdä. On joitain asioita, mitä korona on tehnyt tarpeettomaksi, ne voidaan sieltä poistaa. Henkilöstösäästöt on sellainen asia, että ne toteutuu. Kyllä meillä henkilökunta ymmärrettävästi odottaa, että säästettäisiin jostain muustakin kuin palkoista.

20:25 Antti Mäkelä avaa keskustelun raportista. Tina Lindskog: Mehän puhuttiin kunnanhallituksessa, että avataan koko budjetti uudestaan, nythän on vain tekninen avannut. Jos menee elokuulle, niin onko se liian myöhästä. Meillähän on myös tullut koronasta säästöjä, kun on ollut vähemmän väkeä. Mun mielestä pitäisi jo kiivaasti avata meidän koko budjetti.

20:14 Alpia käy läpi väestönmuutosta vuoden 2020 alusta saakka. Näyttäisi, että Kokkola on palannut kasvu-uralle. Varmaan korona tekee sen, että ei ole ihmeempää säpinää. Työttömyysaste isommissa kaupungeissa on 20 pinnassa. Meitä tilanne koskee vähemmän palvelurakenteesta johtuen. Meillä on 12 prosenttia vailla työtä, ja osa siitä on lomautettuja. Saa nähdä kuinka pian tuo korjaantuu.

20:11 Jatketaan kohtaan numero kuusi. Arto Alpia: Tästä se lähti koko homma kuin vessapaperi kaupasta.

Alpia näyttää kuvaa tyhjästä kaupan hyllystä ja kertoo tarinaa Lapin matkastaan, ja miten korona vaikutti siihen.

20:05 Ukskoski Kai: Meillä välittömät tulot alkaa siitä, kun meillä on mahdottoman hieno viemärijärjestelmä ja tuloja tulisi, jo liitettäisiin sinne väkeä. Ympäristömääräykset edellyttää sitä. Se on puhtaasti virkamiesten tekemisistä ja poliitikkojen tahtotilasta kiinni.

20:02 Sami Mäkelä: Pito ja veto -hommathan meillä meni hyvin. Paremmin kuin naapurikunnilla. Mutta vähän aikaa se vain lämmittää, jos naapurin katto vuotaa.

19:58 Mauri Peltokangas: Hyvin huolestuttavat talouslukemat, mutta jos koko Suomea ajatellaan, niin niinhän se on kaikkialla. Verotulojen vähyys ja ikiaikainen mörkö, sotekulut. Jossain kohtaa täytyy kuntien täytyy ottaa kapula yhteiseen käteen ja ratkaista ongelma. Muuten se paisuu. Reilun miljoonan lisämaksu on tulossa ja me se vain joudutaan maksamaan. Olisi hyvä saada auki se sotekulu tarkemmin jolloin voitaisiin reagoida siihen, että mitä on tehtävissä kunnan osalta ja mitä yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Onko syy rakenteessa vai missä? Jatkumo on niin hurjaa, että mikäli se näin etenee, Perhonjokilaakson kunnat tulee tulevaisuudessa vähenemään. Painottaisin Kaustisen osalta sitä, että turkistarhaus on ongelmissa. Olisi erittäin tärkeää nyt yli puoluerajojen viedä viestiä ministeriöön, pitäisi saada painetta, sillä jos me menetetään nämä yrittäjät, se on niin suuri veronmenetys kunnalle, että meillä ei ole varaa siihen.

19:57 Antti Mäkelä: Mielestäni oman toimintamme kannalta on jo säästöjen etsiminen koluttu loppuun. Meidän pitää saada tuloja lisää, kuten Markku sanoi. Toki voidaan jatkaa säästöjen etsimistä ja puimista, mutta ne on niin marginaalisia toimia, etteivät ne meitä tule pelastamaan. Fokus täytyy pitää oleellisissa asioissa.

19:55 Markku Luomala, sdp: Tämähän on aika karmea tämä meidän tilinpäätös, mutta se siitä. Nyt kun syksyllä aletaan katsomaan, että lisätään pitoa ja vetoa. Onhan meillä siihen keinot. Etsitään kymmenen kohdan kuntastrategiasta. Ryhdytään etsimään positiivisesti tulosta, pitoa ja vetoa. Säästöjä on jo kaivettu niin paljon. Toivon, että käännettäisiin ajatusta positiivisesen suuntaan.

19:50 Lindskog Tina, perussuomalaiset: Ei se auta, että me otetaan vain lisää lainaa vaan jossain vaiheessa se pitää maksaa. Meidän kaikki rakennukset ja rakentamiset näkyy tässä kun meidän lainamäärä kasvaa. Tässä aikakaudessa kun olemme tehneet miinusta, normaaliavustuksemme nousee koko ajan. Me vähennetään koulusta ja soitesta, meidän pitäisi myös suoranaisia avustuksia vähentää eikä lisätä. Tässä on yksi pieni esimerkki, että missä voidaan säästää. Muitakin pitää käydä läpi ja tehdä niitä ratkaisuja, että mikä on meidän palvelurakenteemme muuallakin kuin soitessa. Meillä myös tytäryhtiöt tekee miinusta, olivat tehneet koviakin tappioita. Jos annetaan vain olla, kohta olemme kriisikunta. Toivon, ettei tällaista vuotta enää tule.

19:45 Kai-Eerik Känsälä, keskusta: Tässä yhteydessä oli kuitenkin hyvä, että toit esiin vahvan pakin siitä, missä me Kaustisella ollaan onnistettu. Haluan esittää virkamiehille kiitoksen siitä, että taloutta on hoidettu tehokkaasti ja hyvin. Eipä meidän omasta tuotannosta enää löydy sellaista, mitä voisi poistaa.

Ei tässä riitä pienten paljon sammuttelu, vaan pitää luoda ulospääsytie. Meidän pitää uskaltaa katsoa palvelurakennetta ja sieltä puolelta, mistä voitaisiin säästää.

19:42 Kai-Eerik Känsälä, keskusta: Huolestuttavia lukuja oli tuossa äsken ja kaikki varmaan tiesi, että eivät ne meille yllätyksenä tulleet. En nyt laajenna tulevaisuuden katsomiseen. Yksi selkeä hanke soiten osalta viime kaudella oli, että pyrittiin saamaan 14 miljoonan säästötoimenpiteet, mutta maakunnassa ei riittänyt yhteistä tahtoa. Soiten alueella palvelurakenne on kallis ja tehoton ja siitä ne kustannukset syntyy. Vetoan koko maakunnan päättäjiin, että meidän olisi löydettävä yhteinen tahtotila siitä, että laitettaisiin Soiten kustannukset kuriin. Meidän pakko tarkasti katsoa, miten palvelut kuntalaisille tuotetaan, mutta kuitenkin niin, että kaikki hoiteaan. On kyseessä elintärkeät palvelut. Hiukan yllätyin siitä, että Alpia kyseenalaisti sitä, että mitä meidän päivystävä sairaala täällä tekee. Verokertymät ovat meillä ongelma myös.

19:37 Mäkelä lukee: Esitys Tarkastuslautakunta esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy vuoden 2019 tilinpäätöksen ja vuoden 2019 taloutta ja hallintoa hoitaneille toimielinten jäsenille ja viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus tilikaudelta 1.1. –31.12.2019. 3. tilikauden tulos -1.745.084,47 euroa siirretään edellisten vuosien

yli-/alijäämätilille.

19:34 Alpia: Puhutaan pitovoimasta ja vetovoimasta. Kuinka paljon Kaustisella syntyneistä 5500 ihmisestä asuu Kaustisella? 46 prosenttia. Kokkolassa 60 prosenttia. Kokkola on pitovoimassaan ihan kärjessä. On meillä kuitenkin selvästi parempi luku kuin naapurikunnilla. Pelkkä pito ei riitä vaan pitää olla vetoakin.

19:32 Siihen viiden prosentin säästöön muussa toiminnassa päästiin, mitä valtuusto edellytti. Ei kannatta tuhkaa ripotella päälle.

19:29 Yhteisövero on pudonnut yli veroprosentin verran kahdessa vuodessa 2017-2019.

19:26 Alpia kertoo, että Soiten maksuosuuksissa Kaustinen, Kruunupyy ja Perho maksavat liikaa, Halsua, Lestijärvi ja Veteli sen verran kun pitääkin. Kannus, Toholampi ja Kokkola liian vähän. Kaustisella toimintakatteessa sote-menot on 61 prosenttia.

19:22 Korona hidasti tilinpäätöksen tekemistä, kun sitä tehtiin etänä.

19:20 Kunnanjohtaja Arto Alpia käy läpi tilinpäätöstä: Kaksi asiaa meni pieleen arvioissa, meillä oli aivan liian suuri summa verotuloissa ja pieni summa sotemenoissa. Lähtötiedot eivät olleet oikealla tasolla. Meille on tulossa soitesta 1,2 miljoonaa lisälaskua. Soitella on ollut arviot pielessä ja meillä on ollut vielä enemmän.

Tilinpäätös oli myöhässä. Ei saatu runtattua maaliskuun loppuun kuten laki velvoittaa.

19:15 Mennään seuraavaan asiaan, tilintarkastuskertomukseen. Mäkelä lukee ääneen tilintarkastuskertomuksen tulokset. Suurempaa keskustelua aiheesta ei viriä. Sami Mäkelä kysyy, miten huonosta taloustilanteesta päästään eteen päin. Asiasta puhutaan seuraavassa kohdassa tilinpäätöksen yhteydessä.

19:12 Sami Mäkelä: Meillä on aina samat asiat, seitsemän vuotta olen ollut valtuustossa. Minulla on Markulle kysymys, että miltä tuntuu tehdä tätä, kun mikään ei muutu. Eikö sinua turhauta?

Luomala: Kyllä se välillä turhauttaa. Tuntuu, että asiat vie meitä eikä me asioita.

Keskustelu päättyy. Arviointikertomus on valtuustolle tietoon saatettu ja kohta kolme käsitelty.

19:10 Valtuuston tilinpäätöskokous on käsillä. Pureudutaan vuoden 2019 tapahtumiin ja siihen miten vuosi on mennyt taloudellisesti ja muutenkin. Ensin käydään läpi tarkastuslautakunnan arviointikertomus. Mäkelä: Tarkastuslautakunta hyväksyy ja allekirjoittaa tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2019 saattaa arviointikertomuksen tiedoksi kunnanvaltuustolle tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä ja pyytää hallintosäännön 9. luvun 68 §:n mukaisesti kunnanhallitusta antamaan kunnanvaltuustolle vastineensa arviointikertomuksen sisältämistä havainnoista syyskuun loppuun mennessä. Markku Luomala esittelee kertomuksen.

19:06 Hanhikoski Juha ja Koskinen Jouni valitaan pöytäkirjan tarkastajiksi.

19:00 Kaustisen kunnanvaltuuston kokous alkaa, pitkästä aikaa niin, että valtuutetut ovat paikanpäällä kokouksessa. Puheenjohtaja Antti Mäkelä kertoo, että monelta taholta on tullutkin toivetta, että tultaisiin paikan päälle. Mikrofoneja ei ole kaikille, koska turvavälien pitäminen aiheuttaa sen, että istutaan vähän väljemmin ja eri paikoissa.

Aloitetaan listan läpikäyminen kohdasta yksi. Suoritetaan nimenhuuto. Muutama on poissa. Paikalla on 16 varsinaista valtuutettua ja 4 varavaltuutettua. 21 paikalla on 20. Yhtä vaille vajaista täysilukuisuudesta. Voidaan todeta kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

A

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »