Paikallisuutiset

Pörssiyhtiö Scanfilin toiminnasta valtaosa on muualla kuin Sievissä, mutta merkitys on iso kotikunnalle ja lähialueelle – Kommentoi juttua

Sieviläinen elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfil Oyj painii vajaan 580 miljoonan euron liikevaihdolla (v. 2019) omassa sarjassaan keskipohjalaisten pörssiyhtiöiden joukossa. Scanfilin ohella Sievistä on pörssissä Scanfilistä 2012 omaksi yhtiöksi erotettu pääomasijoitusyhtiö Sievi Capital.

Sievin kunnanhallituksen puheenjohtajaRami Rauhala (kesk.) kuvaa Scanfilin merkitystä valtavaksi ei vain Sieville vaan myös ympäröivälle alueelle.

– Yritys on kasvanut vuosikymmenten aikana todella isoksi ja hyvin kansainväliseksi. Vaikka sen tuotannollinen toiminta on suurimmalta osin muualla, niin yrityksen luoma verkosto ja varallisuus tuntuu ja näkyy. Yrityksen taustalla toimii myös merkittävä pääomasijoittaja, Rauhala toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jorma J. Takanen perusti Scanfil Oy:n vuonna 1976. Yhtiöllä on 11 tehdasta seitsemässä maassa ja työntekijöitä yhteensä vajaat 3 500, joista Sievissä kolmisensataa.

Yrityksenluoma verkostoja varallisuus tuntuu ja näkyy. Rami Rauhala Sievin kunnanhallituksenpuheenjohtaja

Scanfilin suurimmat omistajat ovat Harri ja Jarkko Takanen, joilla on yhtiön osakkeista yhteensä vajaat 29 prosenttia. Jorma J. Takasen omistusosuus on vajaat 10 prosenttia. Takasten sijoitusyhtiö Oy Jussi Capital omistaa toisesta pörssiyhtiöstä Sievi Capitalista noin 70 prosenttia.

Scanfil on kasvanut myös fuusiolla. Ylivieskalainen Aakulan veljesten perustama Wecan Electronics meni pörssiin vuonna 2000. Kahta vuotta myöhemmin Wecanin itsenäinen pörssielo päättyi, kun yhtiö fuusioitui Scanfiliin.

Keskipohjalaisten pörssiyhtiöiden kummajainen löytyy Reisjärveltä. Siellä on kahdellakin pörssiyhtiöllä toimintaa. Elecster Oy:n kotipaikka on Akaa, mutta pääomistajien juuret Reisjärvellä ja yhtiöllä siten tuotannollista toimintaa Reisjärvelläkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteensä 12 henkeä Oulussa ja Reisjärvellä työllistävä Oulua kotipaikkana pitävä BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj on keskittynyt ortobiologiaan ja on kehittänyt uuden tuotteen vaikeiden luumurtuminen ja luutumisten hoitoon. Kasvuvaiheessa olevan yhtiön tulos on ollut vielä tappiollista.

Yhtiön toiseksi suurin omistaja on Reisjärven kunta. Se omistaa yhtiöstä hiukan yli 13 prosenttia. Sekä Elecsterin että BBS-Bonen suurin omistaja on Halosten suvun sijoitusyhtiö Finha Capital.

Reisjärven kunnan tekninen johtajaSami Puputti sanoo kunnan omistuksen olevan perua noin 15 vuoden takaa, jolloin kunta lähti mukaan, jotta yritys saatiin alulle. Kunta on pysynyt myös mukana yrityksen kasvaessa ja listautuessa Helsingin pörssin First North -listalle. Yhtiön osake noteerataan myös Tukholman pörssissä.

– BBS-Bone on toistaiseksi keskittynyt tuotekehitystyöhön. Katsotaan mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Puputti sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusimpia keskipohjalaisia pörssiyhtiöitä on kokkolalainen kuljetusalan Ahola Transport. Se listautui pörssiin viisi vuotta sitten. ToimitusjohtajaHans Ahola sanoo yhtiön saaneen näkyvyyttä pörssiyhtiönä.

– Se on myös vahvistanut brändiä ja tuonut lisää uskottavuutta. Myös hallinto on hyvällä mallilla, Ahola toteaa.

Keski-Pohjanmaalla vaikuttaa toki monia pörssiyhtiöitä, joilla on isompaa ja pienempää toimintaa alueella UPM-Kymmenestä Bolideniin, teleoperaattoreista pankkeihin, ja niin edelleen. Bolidenin osake noteerataan Tukholman pörssissä ja KIP:n alueen muutkin isot yhtiöt ovat kansainvälisiä.

Uusin, osittain keskipohjalainen pörssiyhtiö on Pyhännällä kotipaikkaa pitävä elintarvikealan Fodelia. Se listautui pörssiin onnistuneesti viime vuoden lopulla.

Fodelialla on tehdas Kokkolassa yhtiön ostettua viime vuoden lopulla Beofoodin. Fodelian toiseksi suurin omistaja on kannuslainen Jukka Ojala, joka on myös Fodelian tytäryhtiöiden Feelian ja Beofoodin toimitusjohtaja.

Entisistä keskipohjalaisista pörssiyhtiöistä varttuneemmat lukijat muistanevat edesmenneen Mikko Myllylän luomuksen, liikelahjatalo Leo Longlifen. Se oli merkittävä pörssiyhtiö, jonka Myllylä myöhemmin myi. Yhtiön pörssitaru päättyi Tiimarina.

Euroopan suurimman ikkunoiden ja ovien valmistajan, ruotsalaisen pörssiyhtiön Inwidon Suomen toiminnot ovat Pihla Groupin nimen alla kuudella eri paikkakunnalla. Keski-Pohjanmaalla yhtiöllä on tehtaat Kannuksessa ja Haapajärvellä eli entiset Eskopuu ja Tiivi.

//2.7. kello 6.45, 8.18 Muokattu otsikkoa.//

//3.7. klo 19.22 oikaistu Scanfilin alkuperäinen nimi ja toimiala. Jorma J. Takanen perusti yhtiön Scanfil Oy -nimellä vuonna 1976, ei Scandinavian Filters -nimellä kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. Yritystä ei perustettu suodatinvalmistajaksi vaan alun alkujaankin yrityksen toimiala ja sen tuotteet ovat olleet elektroniikkateollisuuden tarvitsema mekaniikka. Scanfil-nimi on peräisin yhtiön ensimmäisten tuotteiden, teollisuuden käyttöön valmistettavien suodattimien englanninkielisestä nimestä Scandinavian Filters.//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä