Paikallisuutiset

"Kruunupyystä taistellaan" – Soiten poliittiset päättäjät uskovat, että sote-lakeihin tulee Keski-Pohjanmaan osalta vielä muutoksia

Kruunupyyn pois jäämisellä olisi aivan valtavat seuraukset, eikä vähiten Soiten ruotsinkielisten asiakkaiden palveluihin, toteaa Soiten valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen.

Hallituksen sote-palveluista antama lakiluonnos asettaa Soiten ja etenkin Kruunupyyn kimuranttien kysymysten eteen.

Lakiluonnoksessa ei ole sellaista vaihtoehtoa, että kunta sijaitsi eri maakunnan alueella kuin sen, joka kunnan sote-palvelut järjestää.

– Jos lakiluonnos menee läpi tällaisenaan, sote-palvelut järjestetään sen maakunnan alueelta, jossa kunta on. Sote-järjestämislain mukaan maakuntien uudet sote-organisaatiot määritellään maakuntarajojen mukaan, toteaa Kuntaliiton lakiasiain johtajaJuha Myllymäki ykskantaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt esitetään ihan uusien organisaatioiden perustamista. Niillä olisi täysi päätösvalta omista asioistaan, eli tässä tapauksessa terveyspalveluiden järjestämisestä, ja joskus tulevaisuudessa kenties myös verotusoikeus, eli rahoitus hoitaa näitä palveluja.

Siinä vaiheessa raha ei enää kulkisi kunnan kautta, ja ylin päätösvalta asioista olisi vaaleilla valitulla sote-maakunnan valtuustolla, eikä yksittäisen kunnan käsityksillä terveyspalveluiden järjestämisen tavoista ei olisi mitään merkitystä.

– Jos joku kunta haluaa siirtyä toisen maakunnan alueelle, se on sitten eri asia. Jokainen kunta voi nyt, luonnoksen ollessa lausuntokierroksella ottaa kantaa siihen, minkä sote-palveluja tarjoavan maakunnan alueella haluaa olla, Myllymäki sanoo.

Tällä hetkellä Kruunupyy on osa Pohjanmaata, mutta kunnan perusterveydenhuollosta vastaa Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite. Toteutuessaan sote-uudistus muuttaisi perusterveydenhuoltoa, sen sijaan erikoissairaanhoidon osalta valinnanvapaus säilyisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voisin kuvitella, että kruunupyyläiset käyttäisivät jatkossakin Soiten erikoissairaanhoidon palveluja, aivan jo etäisyyksien takia, mutta perusterveydenhuollon käyttäjien palvelut järjestyisivät kunnassa toisaalta. Ihmisten kannalta se ei ehkä olisi paras mahdollinen ratkaisu, mutta ei se Soitea lopulta niin hetkauttaisi, Soiten hallituksen puheenjohtajaVeikko Laitila (kesk.) sanoo.

Soiten valtuuston puheenjohtajaSari Innanen (kesk.) näkee asian hieman eri valossa.

– Kruunupyyn pois jäämisellä olisi aivan valtavat seuraukset, eikä vähiten Soiten ruotsinkielisten asiakkaiden palveluihin. Kruunupyy on Soiten jäsenkunnista toiseksi suurin ja siellä asuu äidinkielenään ruotsia puhuvia likimain yhtä paljon kuin Kokkolassa.

– Soite pystyy tällä hetkellä tarjoamaan erittäin hyvin ruotsinkielistä palvelua, sillä me olemme satsanneet siihen todella erityisesti. Esimerkiksi synnytysosastolla on sen verran ruotsinkielentaitoisia kätilöitä, että kaikki synnyttäjät saavat varmasti palvelua omalla äidinkielellään, Innanen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkotoimenpiteistä ja lopputulemasta Laitila ja Innanen ovat kuitenkin yhtä mieltä.

– Uskon erittäin vahvasti, että meillä on mahdollisuuksia vielä vaikuttaa lakiin. Luotan alueemme ministerien tukeen ja maakunnan yhtenäisyyteen. Välillä iskee epätoivo, mutta minulla on erittäin hyvä tuntuma tämän asian kanssa. Kruunupyystä taistellaan ja uskon, että olemme tässä asiassa erittäin vahvoilla, Innanen kertoo.

– Nyt vain pitää antaa oikein reipasta palautetta lakiluonnoksesta – tämä on juuri se vaihe, kun kirjauksiin on vielä mahdollista vaikuttaa. Pidän mahdollisuuksia saada muutoksia lakiesitykseen Kruunupyyn osalta ihan hyvinä. Ainakaan yksikään lakia valmistelevista ministereistä ei ole asiaa suoraan tyrmännyt, sanoo puolestaan Laitila.

Myös Soiten johtajaylilääkäriPirjo Dabnell on samoilla linjoilla sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän luottamushenkilöiden kanssa.

– Kyllä me aiomme tähän lakiluonnokseen vielä painavan sanamme lausua. Kruunupyy on pitkään ollut osa Soiten yhteisöä, ja näin me haluamme asian olevan myös jatkossa, Dabnell toteaa.

Aiheesta aikaisemmin:Kruunupyy ulos Soitesta? – Huoli sote-uudistuksesta on läsnä, sillä se heittäisi kuntalaiset Pietarsaaren, Vaasan ja Turun palveluiden äärelle

Sote-ulkoistukset saa mitätöidä painavista yhteiskunnallisista perusteista – maakunnille ei tule sakkoja

Hallitus kertoi sote-uudistuksesta: Uudet maakunnat aloittavat todennäköisesti vuoden 2023 alusta

Kommentti

Fakta

Kruunupyy Soitessa

Toiseksi suurin jäsenkunta Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitessa.

Asukkaita kaikkiaan 6400, eli 8,2 prosenttia koko Soiten asukasmäärästä (78 000).

Kruunupyyn asukkaista 79 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia (noin 5100 henkilöä).

Soiten suurimmassa jäsenkunnassa Kokkolassa ruotsinkielisiä asukkaita on 13 prosenttia (noin 5700 kokkolalaista).

Soitessa työskentelee kaikkiaan noin 3800 eri alojen ammattilaista, henkilöstöstä 135 työskentelee Kruunupyyn kunnan terveysasemilla ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä