Paikallisuutiset

Kalajokilaaksossa sote-maakunnan ei toivota tuovan muuria Kokkolan suuntaan – Reisjärvellä kannanoton paikka: houkuttelevatko enemmän Kokkolan vai Oulun valot

Kalajokilaaksossa Soiten palveluiden käyttöä ei haluta vähentää nykyisestä

Nykyisellään esimerkiksi Reisjärvi on Soiten osajäsen ja samalla Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvan Selänteen peruspalveluiden kuntayhtymän jäsen.

Jatkossa Reisjärvi saa ottaa kantaa, haluaako se jatkaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa vai Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Molemmissa tapauksessa ovi uhkaa sulkeutua toiseen suuntaan. Maakuntauudistuksen idea on siinä, että jos Reisjärvi jatkaa pohjoisessa, se joutuu luopumaan Soiten osajäsenyydestä ja valtuustopaikasta.

Jos taas Reisjärvi esittää liittymistä Keski-Pohjanmaahan, ja saa linjaukselle valtiovallan hyväksynnän, se joutuu hyvästelemään Selänteen eli Haapajärven, Kärsämäen ja Pyhäjärven ja hankkimaan myös perustason palvelut Soitesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SosiaalineuvosKari Haavisto sosiaali- ja terveysministeriöstä ei olisi näin dramaattinen. Hänen mukaansa hallinto linjataan yhteen maakuntaan, mutta mikään ei estä maakuntia tekemästä yhteistyötä palveluiden tuotannossa myös maakuntarajojen yli.  

Keski-Pohjanmaa koetaan luontevaksi asiointisuunnaksi Kunnanjohtaja Marjut Silvast Reisjärven kunta

– Palveluverkoston rakentaminen ja palveluiden tuottamistavoista päättäminen ovat sote-maakuntien käsissä lainsäädännön asettamien reunaehtojen puitteissa.

– Yksi uudistuksen keskeisimmistä tavoitteista on perus- ja erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio eli näiden välisten rajojen häivyttäminen, Kari Haavisto kommentoi.

Haaviston mukaan Kruunupyy on sote-uudistusluonnoksessa nimetty nykyisen maakuntajaon mukaan Pohjanmaalle ja Reisjärvi taas Pohjois-Pohjanmaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyään Reisjärvi ja Kruunupyy ovat osa Soitea.

– Kaikki kunnat saavat syyskuun 25:een päivään asti ottaa kantaa lakipakettiin ja myös siihen, mihin maakuntaan ne haluavat kuulua. Valtioneuvosto ja eduskunta päättävät maakuntien rajoista, mutta varmasti kuntien tahtoakin kuullaan, Haavisto miettii.

Reisjärvellä pohdinta ei ole nyt ensimmäistä kertaa edessä. Viime hallituskaudella valtuusto keskusteli maakunta-asiasta ja päätti tiukan äänestyksen jälkeen suuntautua Keski-Pohjanmaan maakuntaan.

Valtioneuvosto kuitenkin esti maakuntavaihdoksen perustellen linjausta muun muassa valtuuston kahtiajaolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesälomareissulta tavoitettu Reisjärven kunnanjohtajaMarjut Silvast kertoo, että kunnassa sote-uudistusta ja sen vaikutuksia kunnan asukkaisiin aletaan pohtia toden teolla heinäkuun lopussa ja elokuussa.

– Vielä asiasta ei ole käyty keskusteltua juuri lainkaan, kun lakipaketti saapui juuri ennen lomakautta. Sen olen kuitenkin havainnut, että reisjärviset tuntevat hengenheimolaisuutta Keski-Pohjanmaalle ja maakunta koetaan luontevaksi asiointisuunnaksi. Mutta miten päättäjät arvioivat sote-maakuntakysymystä, on tykkänään toinen asia. Olemme rajakunta ja meillä tästä asemasta hyötyä ja haittaa.

– Hyötyä on se, että saamme vertailla maakuntia ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia Reisjärvelle. Toisaalta olemme kaukana sekä Kokkolasta että Oulusta ja siksi palveluiden säilymisellä lähellä on merkitystä, kunnanjohtaja Silvast miettii.

Omana mielipiteenään Silvast sanoo, ettei tärkeintä ole hallinto ja rajat vaan hyvät palvelut.

– Minusta tässä pitäisi mennä kuntalainen edellä. Turvata ratkaisuilla hyvät palvelut reisjärvisille, Silvast miettii.

Kalajokilaaksossa Soiten sopimuskuntia ovat Kalajoki, Nivala, Alavieska. Myös Evijärvi, Kinnula ja Pietarsaari ovat Soiten sopimuskuntia. Nämä kunnat saavat edustajat Soiten valtuustoon, mutta heillä on päätöksenteossa vain puheoikeus.

Sopimuskuntien asema poikkeaa muista Soiten kunnista siinä, että ne hankkivat palvelut sopimusteitse, mutta eivät ole organisaation jäseniä eli näillä kunnilla ei ole mahdollisuutta saada jäsenkunnille tulevaa palautusta, mutta heiltä ei myöskään edellytetä lisämaksuja kuntayhtymän kulujen ylittäessä arvioidun maksuosuuden.

Soite toimii pääsääntöisesti aiheuttamisperiaatteella eli jokainen kunta maksaa omista kuntalaisista muodostuneet kulut.

Juttua päivitetty 8.7. klo.07.24 // Juttuun avattu kommentointi

Tämä on Soite

Jäsenkuntia ovat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli.

Reisjärvi on osajäsen

Sopimuskuntia ovat Alavieska, Evijärvi, Kalajoki, Kinnula, Nivala ja Pietarsaari.

Soitessa jo toteutettu sote-uudistuksen päätavoite, palveluiden integrointi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä