Paikallisuutiset

Pandemian vuoksi lisääntynyt aika kotona vaikuttanut perheissä eri tavoin – Soiten nuorisopsykiatrian poliklinikalla seuraukset saattavat näkyä vasta syksyllä

Tänä vuonna lapsille ja nuorille hyppy koulunpenkiltä kesälomalle ei ollut suuri poikkeuksellisesta keväästä johtuen. Kotona oleiluun oli jo ehditty tottua ennen varsinaisen opiskelun tauolle jäämistä.

Pohdinnan alla onkin ollut se, kuinka kuluneena keväänä on yhteiselo perheissä onnistunut, kun sekä vanhemmat että lapset ovat saattaneet työskennellä kevään kotoa käsin.

Soiten nuoriso- ja lastenpsykiatrian vastuualuejohtajaJaakko Kososen mukaan juuri nyt koronakevät ei ole näkynyt poikkeuksellisen suurissa yhteydenottomäärissä. Jo olemassa olleet ongelmat ja haasteet perheissä sen sijaan ovat voineet kärjistyä pahemmiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllähän tällaisista lieveilmiöistä ollaan valtakunnallisestikin saatu lukea, ja valitettavasti niitä on ollut myös täällä meidän alueellamme. Huomattavasti lisääntynyt oleskelu kotona perheen kesken on antanut tilaa jo niissä olleiden ongelmien, kuten perheväkivallan ja alkoholinkäytön pahenemiselle, Kosonen selvittää.

Asia on kaksijakoinen. Perheissä, joissa on aiemminkin ollut luontevaa olla paljon yhdessä, lisääntyneellä yhdessäololla on voinut olla vain positiivisia vaikutuksia. Yhdessä harrastaminen ja tekeminen ovat mahdollistaneet perheenjäsenien lähentymisen.

Jotkut perheet eivät taas ole lainkaan sopeutuneet tilanteeseen, ja joitakin nuoria etäopinnot ja eristäytyneisyys on saattanut vain ahdistaa.

– Osalle nuorista sosiaaliset kontaktit ovat tärkeämpiä kuin toisille. Esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville nuorille kotoa käsin opiskelu on ollut helpompaa muutenkin ilman häiriötekijöitä. Tietysti normaaliin arkielämään kuuluu kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa, Kosonen jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorten huoli näkyi Kosonen mukaan vahvimmin pandemian alkuvaiheessa, kun tietoa viruksesta tulvi joka kanavasta. Tietynlainen epätietoisuus tulevaisuudesta, mutta toisaalta uhkakuviakin luonut uutisointi aiheutti nuorissa pelkoa ja ahdistusta.

– Nuorten puheissa ovat korostuneet pohdinnat siitä, kuinka laaja huoli pandemiasta lopulta tulee, miten Suomen käy ja, kuinka monta ihmistä lopulta taudin vuoksi kuolee.

Kokkolan nuorisopalvelut tarjoavat keskusteluseuraa nuorille jalkautuvan nuorisotyön kautta kesällä Aseman Lapset -yhdistyksen Walkers-autolla. Pantteriksi nimetty auto kiertää heinäkuussa kolmena päivänä viikossa ja suuntaa sinne, missä nuoret oikeasti aikaa viettävät.

Pantterilla tehdyillä kierroksilla keskusteluaiheet nuorten kanssa ovat tähän asti pysyneet arkipäiväisissä asioissa, kuten harrastuksissa, lomasuunnitelmissa ja seurusteluasioissa. Pantterin mukana kulkeva nuoriso-ohjaanaRoy Pietilä kuitenkin toteaa, ettei kevät ollut nuorille helppo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä ei ole tullut vastaan haastavampia aiheita, mutta varmasti koronakevät on ollut nuorille raskas. Nuoret ovat olleet murheellisina siitä, etteivät ole päässeet tapamaan ystäviä entiseen malliin saatikka osallistumaan tapahtumiin, joita tavallisesti olisi järjestetty.

Nuoriso-ohjaaja kuitenkin korostaa, että keskipohjalaiset nuoret ovat epidemian aikana toimineet erittäin fiksusti ja rajoitusten mukaisesti.

Pantteri kiertää heinäkuussa ainakin Kokkolan keskustassa, Kälviällä, Lohtajalla, Ala-Viirteellä, Sokojalla ja Öjassa.

Keväällä yhteydenottomäärissä ei siis näkynyt kasvua, mutta alkukesän aikana määrät eivät ole tavalliseen, kesäiseen tapaan laskeneet. Siitä huolimatta Kosonen painottaa epidemian aihettamien seurausten näkyvän luultavasti aikaisintaan vasta syksyllä ja talvella.

– Todennäköisesti näemme vastan syksyn ja talven aikana, mitä pandemia tuo tullessaan. Tällä hetkellä on kuitenkin mahdotonta arvailla yhtään mitään, voimme vain tehdä oletuksia aiemman kokemuksen pohjalta.

Se, kuinka tavalliseen arkeen lomien päätyttyä palataan, vaikuttaa myös haasteiden laatuun ja määrään.

– Mikäli oppilaat palaavat normaalisti kouluun, on sekin taas iso muutos kevääseen ja nyt kuluvaan kesään nähden. Yhtäkkiä ollaankin taas pitkästä aikaa yhdessä. Niille, jotka ovat nauttineet etäopinnoista, muutos voi olla vaikea, Kosonen pohdiskelee.

Hän muistuttaakin, että syksyyn mennessä keväällä käyttöönotetut toimintatavat ovat kuitenkin jollain tavalla ehtineet jo rutinoitua.

KOMMENTTI

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä