torstai 24.9.2020 | 05:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarkko Kankaan kolumni: Näppärä kehys tiivistää ja sumentaa

To 9.7.2020 klo 06:30

Edes me toimittajat emme ole täydellisiä. Oli aihe mikä tahansa, jämähdämme helposti tuijottamaan hintalappua ja kysymään, kuka maksaa. Jos muuten oikeistolta tai EK:lta kysytään, vastaus on todennäköisesti lapset.

Numerojen muutoksista on helppoa tehdä nopeasti uutisia. Samoin siitä, kun kaksi leiriä riitelee. EK:n ja kokoomuksen taas on helppo vastustaa velanottoa nostamalla oletetut uhrit esiin ja tekemällä heillä retoriikkaa.

Tätä kutsutaan kehystämiseksi: tapahtuma pistetään puitteisiin ja rajataan turhat pois. Sanotaan sanattomasti, että tästä tässä on kyse. Samalla käännetään huomio pois epämukavista ja vaikeista näkökulmista.

Julkista keskustelua ilman kehyksiä ei ole olemassa. Tehokas kehys helpottaa ymmärtämistä, muistamista ja hyväksymistä.

Valitettavasti kehysten ulkopuolelle jää liikaa tavaraa. Mihinkään kovin monimutkaiseen ei päästä käsiksi, jos pyrkimyksenä on tehokas, mieleenpainuva ja myyvä viestintä.

Esimerkkinä käyköön Euroopan komission elvytyspaketti. Ymmärsikö monikin, mistä siinä on kyse?

Paljon puhuttiin Suomen vastuista, velan ja suoran tuen osuudesta ja poliittisista jakolinjoista EU:ssa. Tuttua tavaraa. Mutta en saanut vastausta siihen, mikä se paketti oikein on.

Politiikantutkija Antti Ronkaisen mukaan paketti ei ehdi elvyttämään koronasta kärsiviä talouksia ja sen elvyttävä vaikutus on kaikkiaan pieni. Onko se silloin vain elvytyspaketti? Ja miksi summista piti vaahdota, jos ne ovat pieniä?

Tutuista kehyksistä on vaikea irrottautua. Ajattelumme asettuu helposti niiden sisään. Kehyksiä rikkovat väitteet vaikuttavat helposti haihattelulta tai liian radikaaleilta.

Esimerkiksi talouskasvun ja ympäristökriisin yhteyttä osataan käsitellä tieteessä mutta laajemmin yhteiskunnassa ei. Hippi- tai kommunistikortti heilahtaa välittömästi. Kestävä kasvu taas tuntuu järkevältä automaattisesti, vaikka harva tietää, mitä se lopulta on.

Kehyksiä rikkovat väitteet vaikuttavat helposti haihattelulta tai liian radikaaleilta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »