Paikallisuutiset

Kaustinen jättää pohjoisten raviratojen yhteistyöverkoston pettyneenä kuninkuusravien valintaprosessiin – Yhteishakemus Härmän Power Parkin kanssa kaatui Hippoksen valtuuskunnan äänestyksessä

Kaksi kertaa kuninkuusravit järjestänyt Nikulan ravirata on kahdesti pyrkinyt uudelleen kuninkuusravi-isännäksi. Viimeksi Kaustinen maakuntaratana haki raveja yhteistyössä yksityisen Härmän Power Parkin radan kanssa ja ravit olisi järjestetty Härmässä.

Juhannuksen jälkeen tehtyä päätöstä edelsi myös omituinen kuvio siitä, ettei Kaustisen rata ollut kilpailuttanut yhteistyökumppaneitaan, mitä EU:n ehdot valtiontuen saamiseksi olisivat edellyttäneet. Kilpailutuskuvio tuli Kaustiselle yllätyksenä ja varsinkin siksi, koska yhteistyössä Power Parkin radan kanssa ei rahaa olisi liikkunut kumpaankaan suuntaan. Kaiken lisäksi Power Parkin radan omistava Pekka Lillbacka olisi laittanut lisärahaa kuninkuusravien palkintoihin.

– Yhteistyökuvio olisi ollut taloudellisesti hyvä. Emme olisi jääneet raveissa tappiolle, Kaustisen seudun raviseuran puheenjohtajaJouni Koskinen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronavirus ei jättänyt ravejakaan rauhaan. Kilpailutoiminta pysähtyi maaliskuussa pariksi kuukaudeksi. Tauon jälkeen on ajettu poikkeusjärjestelyin eli ilman yleisöä ja heinäkuun alusta rajoitetuilla yleisöillä.

Oman episodinsa on muodostunut soutaminen ja huopaaminen Seinäjoen heinä-elokuun kuninkuusravien ympärillä. Ensin ne päätettiin siirtää vuodella. Viimeisin ratkaisu on, että kuninkuusravit ajetaan ilman yleisöä. Kompromissina Seinäjoella ajetaan vuonna 2021 titteleistä normaalin parinkymmenentuhannen katsojan edessä.

Hipposta on viime viikkoina kritisoitu niin lehdissä kuin sosiaalisessa mediassa yleisöttömistä kunkkareista, kun vastaavasti Lahden ja Mikkelin isot ravit vietiin/viedään läpi rajoitetulla katsojamäärällä.

Suomen Hippoksen puheenjohtajaJuha Rehula sanoo nyt, että tärkeintä on kuninkuustittelien jakaminen tänäkin vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tittelien ratkaiseminen ei ole siitä kiinni onko yleisöä vai ei? Tärkeintä on, että kasvattajien, omistajien ja valmentajien vuosien ja vuosikymmenten työ ei jää tänäkään vuonna välistä, Rehula korostaa.

Hyvityksenä Seinäjoelle siellä ajetaan vuoden kuluttua titteleistä toistamiseen.

Kaustisen radan puheenjohtaja Jouni Koskinen näkee ratkaisun taustalla osaksi puhdasta kateutta eli yksi rata ei saa hyötyä kunkkareista peräkkäisinä vuosina.

Juha Rehulan mukaan viiden vuoden kuluttua harva muistaa, miksi Seinäjoella ajettiin titteleistä kahdesti peräkkäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rehula myöntää, että kuninkuusravien avulla raviradat ovat saaneet taloutensa tasapainoon ainakin muutamaksi vuodeksi. Kuninkuusraveihin suhtaudutaan myös tunteella.

– Kuninkuusraveissa puitteet ovat suuret, mutta myös riski epäonnistua on iso, hän sanoo.

Hippos luopui omasta peliyhtiöstään, kun pelitoiminta Suomessa keskitettiin Veikkaukselle muutama vuosi sitten. Sopimuksen mukaan Veikkaus tulouttaa tuloksestaan neljä prosenttia ravien palkintoihin. Tänä vuonna Veikkauksen voitto laskee tuntuvasti. Koronan vuoksi rahapeliautomaatit ovat olleet pitkään suljettuina eikä urheiluvedonlyöntiäkään ollut juuri lainkaan muutamaan kuukauteen.

– Viime vuonna maksettiin palkintorahaa enemmän kuin kertaakaan raviurheilun historiassa. Ilman koronaa tänä vuonna olisi maksettu viime vuottakin enemmän.

– Veikkauksen tuoton laskun vuoksi ensi vuodesta ei tarkalleen tiedetä ja löydetäänkö muita keinoja? Toisaalta ensi vuodelle voidaan siirtää tänä vuonna kilpailutauon vuoksi maksamatta jäänyttä rahaa, jotta se pehmentäisi muutosta. Mietimme keinoja, joilla mahdollista palkintojen laskupainetta voitaisiin lieventää, Juha Rehula huomauttaa.

Hän puolustaa Veikkaus-yhteistyötä, vaikka vielä ennen korona-aikaakin monet pitivät sitä virheenä.

– Me olisimme oman peliyhtiömme kanssa poloisia ja yksinäisiä toimijoita.

Hippoksen toiminnasta ei viime vuosina ole puuttunut vauhtia ja väriä. On ollut varsojen tunnistusjupakkaa hävittyine oikeusprosesseineen, on eronnut puheenjohtaja, on erotettu toimitusjohtaja, joillakin radoilla on erotettu toimitusjohtaja ja niin edelleen.

Hippoksen omistaman Hevosurheilu-lehden päätoimittajaStiina Ikonen on tyytyväinen, että yhdessä keskeisessä asiassa on viimeinkin otettu iso askel eteenpäin. Lehdistö voi vastaisuudessa seurata Hippoksen valtuuskunnan kokouksia paikan päällä.

– Hippoksen kautta on ollut vaikea saada mitään tietoa, ei hyvästä eikä pahasta.

– Raveista on muodostunut laji, joka ei ole osannut viestiä edes hyvistä tapahtumista. Nyt on korkea aika läpinäkyvyyden ja avoimuuden aikaan koko lajilla, Ikonen toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä