Paikallisuutiset

"Nyt tuntuu, että vähän jo palataan normaaliin" – Ravintolat saavat palata normaaliin aukioloon, anniskeluun ja asiakasmääriin

Kokkola

Koronarajoitukset päättyvät tänään monen ravintolan osalta käytännössä kokonaan. Maanantaista alkaen ravintolat voivat palata normaaliin aukioloon, anniskeluun ja asiakasmääriin.

Tartuntojen välttämiseksi ravintoloissa on edelleen oltava istumapaikka jokaiselle asiakkaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt päättyvät rajoitukset tulivat voimaan kesäkuun 22. päivä. Valtioneuvoston asetuksessa ravintoloiden asiakasmäärä rajoitettiin kolmeen neljäsosaan asiakaspaikoista. Anniskelu piti lopettaa kello yksi yöllä ja ravintola sulkea kello kaksi.

Yritämme muistuttaa ihmisille, ettei tämä ole vielä ohi. Gary Timm Kilta Barin omistaja

Kokkolan ravintoloissa rajoitusten purkaminen otetaan ilolla vastaan.

– Alkukeväällä mentiin vähän päivä kerrallaan. Ikinä ei tiennyt, mitä huomenna tapahtuu. Nyt tuntuu, että vähän jo palataan normaaliin, Ravintola Mustakarin ravintolapäällikköKatja Junkkila kertoo.

Hänen mukaansa kaikki Mustankarin työntekijät ovat palanneet töihin, ja asiakkaita riittää. Kesäkuun lämpimät säät suosivat erityisesti terassimyyntiä, mutta myös salissa on riittänyt kävijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ravintolan avaaminen meni tosi hyvin. Saatiin nauttia Suomen parhaista kesäsäistä. Se oli meille lottovoitto, että saatiin terassi heti käyttöön.

Hotellin yhteydessä oleva yökerho joudutaan pitämään edelleen kiinni istumapaikkamääräyksen vuoksi. Monen kokkolalaisen harmiksi myös Mustakari Memories -festivaali jouduttiin perumaan.

– Se oli meille tämän kesän iso tappio. Toivottavasti ensi kesänä sitten uudella yrityksellä.

Kilta Barin omistajaGary Timm kuvailee kevättä ja alkukesää pelottavaksi ja yrittäjälle sekavaksi. Kesäkuussa voimaan tulleet rajoitusten helpotukset selkeyttivät tilannetta, ja kolmen neljäsosan asiakaskatto osoittautui riittäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on sopinut meille hyvin. Meillä on isot tilat, joten voimme ottaa vastaan paljon ihmisiä. 75 prosenttia asiakaspaikoista on jo aika paljon. Muutaman kerran olemme päässeet lähelle sitä, mutta siinä kaikki.

Timm kertoo, että rajoitusten purku tuo pieniä muutoksia baarin toimintaan. Perjantaisin ja lauantaisin baari pidetään auki kello 2.30 saakka normaalin kahden sijaan. Myös livekeikat aloitetaan jatkossa normaalia aiemmin. Tähän mennessä keikat ovat alkaneet puolenyön tietämillä.

– Rajoitusten vuoksi meillä soitti hiljattain bändi yhdeksältä, ja väkeä tuli paikalle paljon. Olin todella yllättynyt. Tämä on hyvä trendi.

Vaikka rajoituksia höllennetään, korona ei ole kadonnut. Ravintoloilla on edelleen iso rooli tartuntojen vähentämisessä. Mustankarin Katja Junkkila on huomannut, että asiakkaat suhtautuvat tautiin jo kevyemmin.

– Kun ihmiset tulevat terassille, joudumme välillä muistuttamaan, että ei saa istua likaiseen pöytään. Sehän on vähän niin, että ravintolan likaisin pöytä on se paras pöytä, johon halutaan istua, Junkkila kertoo.

Turvavälien pitäminen on edelleen ravintoloiden vastuulla. Tätä varotoimenpidettä asiakkaat ovat Junkkilan mukaan toteuttaneet hyvin.

– Edelleen meillä pysyy ravintoloiden tiloissa kaikki muistutustarrat, käsienpesuohjeet ja ohjeet odottaa pöytiin tarjoilua. Nämä pysyvät niin kauan kuin korona on päällä.

Samaa sanoo Kilta Barin Gary Timm. Pöytien välinen kahden metrin etäisyys pysyy, samoin muut varotoimet.

– Käsidesiä on saatavilla ympäri baaria, ja vessan saippuapulloja täytetään jatkuvasti. Yritämme desinfioida paikkoja mahdollisimman paljon joka ilta.

Silloin tällöin Timm joutuu muistuttamaan asiakkaita turvaväleistä.

– Yritämme muistuttaa ihmisille, ettei tämä ole vielä ohi. Meillä on joka puolella merkkejä muistuttamassa asiakkaita, että flunssassa täytyy jäädä kotiin.

Rajoitukset

Osa rajoituksista jää voimaan 13. heinäkuuta jälkeenkin.

Ravintolan kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka.

Ravintoloiden on ohjeistettava asiakkaita taudin leviämisen estämisestä.

Asiakkaille on annettava mahdollisuus pestä kädet, ja pinnat on pidettävä puhtaina.

Turvavälien pitämisestä vastaavat ravintolat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä