lauantai 26.9.2020 | 20:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: metsä täyttyy mustikoista, mutta sato uhkaa jäädä metsiin

Antti Savela
Ti 14.7.2020 klo 20:30 | päivitetty ke 08:46

Luonnonvarakeskus ennakoi suorastaan erinomaista metsämarjasatoa tälle kesälle (KP 10.7.2020). Marjamättäät täyttyvät niin mustikasta, hillasta kuin puolukastakin.

Tätä nykyä näyttää siltä, että Thaimaasta ei lennätetä marjanpoimijoita Suomeen ja muihin Pohjoismaihin koronatilanteen vuoksi. Suomi tiettävästi heidät maahan päästäisi, mutta lähtömaassa ei olla asialle yhtä suopeita.

Suomalaisesta tehdasmarjasta peräti 90 prosenttia keräävät ulkomaalaiset marjanpoimijat. Siksi suomalaisille marjan käsittelijöille loistava sato uhkaa jäädä vain haaveeksi. Mustikka ja puolukka pitäisi saada jollain ilveellä tehtaalle. Hillan hyvän hinnan vuoksi suomuurainta poimitaan edelleen ansiomielessä, mutta arkisemmat marjat uhkaavat jäädä metsiin. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten poiminta ei olisi tuottanut suomalaisille ongelmia. Nykyään tilanne ei ole lainkaan yhtä suotuisa. Marjastajapolvet ovat vaihtuneet ja nykynuoria ei tahdo saada metsään edes soppamarjoja poimimaan.

Suomen 4H-liitto onkin pyrkinyt tekemään voitavansa. Se käynnistelee kampanjaa metsien ravinnon keräämiseksi talteen ja tehtaalle. Keski-Pohjanmaallekin perustetaan marja-asemia, jotka tauon jälkeen ottavat taas mustikkaa välitykseen. Tavoitteena 4H-liitolla on lisätä marjastuksen aktiivisuutta ja houkutella nimen omaan luonnossa liikkuvia nuoria marjametsään.

Ansaintomielessä tapahtuvan marjastuksen vähäisyyttä ihmetellään, mutta suotta. Vaikka metsässä olisi topakkana, tilipussi ei välttämättä marjanpoiminnalla kartu. Suomalaisten houkutteluun mustikkaan ja puolukkaan tarvittaisiin muitakin porkkanoita kuin raitis ilma, kuntoilu ja arvokkaan ravinnon talteen kerääminen. Valtion tuella poimintaan saataisiin lisää aktiivisuutta. Poimintatuki turvaisi samalla suomalaisen marjanjalostusteollisuuden raaka-aineen saannin.

Iso kysymys kuuluu, voidaanko pelkillä kampanjoilla houkutella nuoria poimureineen metsiin. Mansikkatiloille houkuttelu kuta kuinkin onnistui, mutta pellolta marjan kerääminen on paljon nopeampaa kuin ämpärien täyttäminen luonnon antimilla metsistä. Yksin marjapaikan löytämiseen tarvitaan vaistoa ja ammattitaitoa. Joskus metsästä joutuu palaamaan ämpäri tyhjänä ja varsinkin kokemattomalle mustikka-apaja voi jäädä haaveeksi. Jos nuori saa houkuteltua metsään myös vanhempansa, tilanne voikin muuttua otollisemmaksi. Nimittäin vielä ei ole keksitty sovellusta, joka paljastaisi parhaat marjamättäät ja hillasuot.

Joka tapauksessa marjastuksen hiipuminen harrastuksena on tietysti sääli. Silti se on luontainen osa ihmisen elintapojen muutosta. Tietotekniikka vie meitä askeleita eteenpäin, mutta myös taaksepäin.

///Jutun kolmatta kappaletta muokattu 15.7. kello 8:44 sujuvampaan muotoon/////

Suomalaisesta tehdasmarjasta peräti 90 prosenttia keräävät ulkomaalaiset marjanpoimijat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »