sunnuntai 27.9.2020 | 00:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anu Jylhän kolumni: Sukupuoleton dystopia – Kun henkilöturvatunnus sivaltaa sielusta

Ke 15.7.2020 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ensimmäinen tieto ei aina ole oikein tieto. Omaan maailmaankuvaan osuva tieto ei myöskään aina ole se oikein tieto. Oikealta kuulostava tieto ei niin ikään aina ole juuri se oikea tieto.

Uudet asiat ja muutokset usein herättävät kiihkeää keskustelua ja mitä erikoisempia mielipiteitä niin kahvipöytäkeskusteluissa kuin some-kanavissakin. (Tuulivoima ja räjähtävät lepakot -keskustelua kunnioituksella muistaen.)

Uutinen henkilöturvatunnuksen uudistamisesta oli yksi tällainen, esimerkistä hyvin käyvä, ja keskustelun nostattanut aihe.

Tämä uusi tunnus mahdollistaisi muun muassa luotettavamman yksityisyyden suojan, kun henkilön ikää tai sukupuolta ei siitä pystyttäisi päättelemään.

Lisäksi nykyisenlaisia tunnuksia on käytössä vain rajallisesti, joten jossain vaiheessa uudistus on pakostakin tarpeellinen. Sen myös voisi jatkossa saada nykyistä laajempi joukko ihmisiä.

Tuntuu, että monen asiasta mielipiteensä ilmoittaneen silmälasit ovat kuitenkin huurtuneet jo sanassa sukupuolineutraalius, ja seuraavan kerran linssit on pyyhitty "lähetä"-napin painalluksen jälkeen.

Rakasta henkilöturvatunnustamme kun ei käy sukupuolineutraaliudella sohiminen - ei vaikka yksityisyys menisi!

Myönnettäköön, että ajoitus uudistukselle ei välttämättä ole paras ja viilauksia se kaipaa, mutta muutosta tulevaisuudessa silti tarvitaan.

Palatakseni vielä alun ylväisiin toteamuksiini, olen nähnyt erittäinkin hyödylliseksi tarkastalla ennestään itselleni tuntemattomia asioita eri näkökulmista. Eläminen juuri itselleen sopivassa totuudessa tuntuu houkuttelevalta, mutta se myös sokaisee.

Ja, mikäli jää perustelemaan mielipiteitään vain sillä, että sukupuolineutraaliushömpötys on mennyt liian pitkälle, on jäänyt aika kauaksi totuudesta.

Voi myös ajatella, että pelko uusia ja tuntemattomia asioita kohtaan kumuloituu juuri tässä. Pelätään yksityisyydensuojan menettämistä uusien teknologioiden meistä keräämän datan vuoksi, mutta samalla kavahdetaan uudistusta, jonka tarkoituksena olisi tehostaa tuota kyseistä suojaa.

Rakasta henkilöturvatunnustamme kun ei käy sukupuolineutraaliudella sohiminen - ei vaikka yksityisyys menisi!

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »