torstai 24.9.2020 | 05:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Tarvitaanko Kruunupyyhyn suomenkielistä koulua?

Tapio Lehtinen
Ke 15.7.2020 klo 20:30

Pohjanmaan rannikolla on useita kuntia, joista puuttuu suomenkielinen koulu, ja yksi niistä on Kruunupyy.

Kruunupyy ei ole milloinkaan profiloitunut suomen kielen mekkana, mutta nyt kunnassa selvitetään mahdollisuutta järjestää suomenkielinen esi- ja perusopetus omin voimin (Keskipohjanmaa 18.6).

Äidinkieleltään suomenkieliset lapset ovat käyneet koulua Kokkolassa tai Kaustisella eli paikkakunnilla, joiden kanssa Kruunupyy on tehnyt yhteistyösopimukset.

Koulun perustamisella Kruunupyy haluaa vahvistaa suomenkielisten asukkaidensa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja kotiseuturakkautta.

Kunnan teollisuuslaitoksissa työskentelee paljon naapurikunnissa asuvia suomenkielisiä työntekijöitä, jotka saattaisivat muuttaa Kruunupyyhyn, mikäli kunnassa olisi suomenkielinen koulu.

Yhtenä haasteena on pitkät välimatkat kunnan sisällä. Lyhin matka lähimpään suomenkieliseen kouluun saattaakin löytyä naapurikunnan puolelta.

Myös kunnan suomenkielisten asukkaiden kiinnostus koulua kohtaan pitää selvittää. Ei ole itsestään selvää, että suomenkieliset perheet lähtevät kouluhankkeeseen mukaan.

Kruunupyyhyn muuttavalle tuskin tulee yllätyksenä, että kunnan asukkaista lähes 80 prosenttia puhuu ruotsia äidinkielenään. Tätä taustaa vasten voidaan olettaa, että kuntaan muuttavilla on lähtökohtaisesti myönteinen asenne ruotsinkielistä kulttuuria kohtaan.

Monet suomenkieliset perheet saattavat pitää ruotsinkielistä koulua ykkösvaihtoehtona, jotta lapset eivät jäisi kaveripiirin ulkopuolelle vapaa-ajallaan. Kunnassa on 116 kouluikäistä suomenkielistä lasta, joista 73 käy ruotsinkielistä koulua Kruunupyyssä. Pieni oppilasmäärä tekee toiminnasta haavoittuvaisen.

Naapurikunnat saattavat toivoa nykyjärjestelmälle pitkää ikää. Jos Kruunupyyhyn perustetaan suomenkielinen koulu, se on aina jostakin muualta pois.

Suomenkielisen koulun perustaminen Kruunupyyhyn ei ole yksinkertainen toimenpide. Muuten se olisi perustettu jo ajat sitten.

Kunnan perustama työryhmä on käynyt tutustumassa Pedersöressä toimivaan Edsevön kouluun, jossa saman katon alla toimii kaksi koulua: yksi molemmille kieliryhmille. Kaikki lukuaineet opiskellaan täysin omalla äidinkielellä, mutta käytännön aineissa tehdään tiivistä yhteistyötä.

Vielä ei ole tiedossa milloin päätös suomenkielisen koulun perustamisesta voitaisiin nuijia. Aikansa prosessi väistämättä ottaa. Muun muassa tilakysymykset ja kunnanosien taloudelliset realiteetit pitää selvittää ensin.

Ei ole itsestään selvää, että suomenkieliset perheet lähtevät kouluhankkeeseen mukaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »