lauantai 8.8.2020 | 18:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Hallitus yrittää lakaista kaiken koronamaton alle" – Oppositio vaati hallitukselta rahan jakamisen sijaan työllisyystoimia eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentissä

Hannamari Ahonen
Ke 15.7.2020 klo 21:31

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajatentissä keskiviikkona jatkettiin viikonloppuna alkanutta keskustelua presidentin vallankäytöstä. Myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) asemaa puitiin. MTV järjesti puheenjohtajatentin juuri tällä viikolla, koska ilman koronaa nyt olisi ollut Porissa yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Suomi-Areena.

– Lainsäädännössä tonttijako on selkeä. Yhteistyö on toiminut hyvin, Maria Ohisalo (vihr.) sanoi siihen, onko tasavallan presidentti Sauli Niinistö venyttänyt valtaoikeuksiaan.

– On aivan ok, jos presidentti käy talouspoliittista keskustelua, Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan asetelma tuntuu olevan se, että jos presidentti sanoo kuulijalle mieleisiä asioita, hänen kannanottojaan pidetään raikkaina. Jos ne eivät ole mieleisiä, alkaa keskustelu valtaoikeuksien ylittämisestä.

Keskusrikospoliisi on toimittanut eduskunnan perustuslakivaliokunnalle esitutkintamateriaalin ulkoministerin toimista liittyen al-Holin pakolaisleirin suomalaisten palauttamiseen.

Oppositiopuolueiden puheenjohtajien Sari Essayahin (kd.), Jussi Halla-ahon (ps.) ja Harry Harkimon (liik.) mielestä tutkinta syö Haaviston uskottavuutta. Heidän mielestään olisi ollut viisasta, että Haavisto olisi väistynyt tehtävästään tutkinnan ajaksi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei ollut paikalla, mutta rkp:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist kommentoi näin.

– Tilanne on haastava, mutta tässä vaiheessa Haavisto on vielä syytön.

Vihreiden Ohisalo korosti, että asia on vielä kesken ja asiaan palataan, kun perustuslakivaliokunta on asiaa käsitellyt.

Puheenjohtajat puhuivat luonnollisesti myös taloudesta. Orpon (kok.) mukaan hallituksen rahan jakamisen pitäisi perustua sille, että hallitus tekee myös työllistämistoimia.

– Nyt kaikkein tärkeintä on tehdä työllisyys- ja kasvutoimia. Muuten otetaan vain velkaa ilman huolta huomisesta.

Orpon mukaan hallituksessa keskusta on oikealla linjalla työllistämislinjassaan verrattuna muihin puolueisiin.

– Peräänkuulutan sellaista hyvää suomalaista hyvettä kuin säästäväisyys, Orpo sanoi.

Keskustan Katri Kulmuni korostikin, että hallituksen pitää pystyä tekemään myös taloutta tervehdyttävät päätökset.

Sari Essayahin mukaan hallitus yrittää lakaista taloutta ja työllisyyttä tervehdyttävät toimet koronamaton alle.

Halla-ahon mukaan hetkellinen velkaantuminen ei ole ongelma, jos on velanhoitosuunnitelma.

– Suomi elää ilman koronaakin yli varojensa, Halla-aho arvosteli.

Harkimon mielestä on höpö-höpöä puhua, että velkaa voi ottaa kuinka paljon vain.

– Sopeutus ja elvytys ovat toistensa vastakohtia, kun oppositio vaatii nyt molempia, vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja Jussi Saramo sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei ollut tentissä.

Saramon mukaan ensin pitää elvyttää ja vasta 2023, aikaisintaan vuonna 2022 alkaa sopeutus.

Ohisalolta (vihr.) kysyttiin oliko hänen uhkauksensa vihreiden hallituksesta lähdöstä aito, jos ilmastotoimia ei toteuteta.

– Ei ole uhkaus sanoa, että ilmastokriisi on yhtä lailla päällä kuin ennen koronakriisiä. Se on koko hallituksen sitoutumisen kysymys, Ohisalo vastasi.

Sdp:tä tentissä edusti Ville Skinnari, joka on puolueen 3. varapuheenjohtaja, ei siis puheenjohtaja Antti Rinne tai puolueen 1. varapuheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

Skinnari puolusti opposition ryöpyttäessä parhaansa mukaan hallituksen tavoitetta tehdä työllistämis- ja kasvupolitiikkaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »