lauantai 8.8.2020 | 06:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuorten katuprotesti päättyi kymmenien pidätykseen Moskovassa – "Täällä tapetaan homoja ja lyödään naisia, eikä ketään koskaan vaadita vastuuseen"

Mari Lukkari
Ke 15.7.2020 klo 21:57 | päivitetty to 06:42

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sadat ihmiset ovat osoittaneet tänään keskiviikkona mieltään Moskovan keskustassa. Protestin kohteena ovat aiemmin tässä kuussa käyttöön otetut perustuslain uudistukset, jotka antavat presidentti Vladimir Putinille mahdollisuuden pysyä vallassa vielä kuusitoista vuotta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikalla oli noin 500 mielenosoittajaa. Moni käytti kasvonaamiota, jossa oli sana ”ei”. Poliisien tiukasti ympäröiminä mielenosoittajat vaativat Putinin eroa ja pitivät banderolleja, joissa luki uudistuksia vastustavia tekstejä.

Mielenosoittajien pidätykset alkoivat illalla kello 21:n maissa Suomen aikaa Moskovan vilkkaalla keskustakadulla Tverskajalla, jolta liikenne jouduttiin katkaisemaan protestien ja seuranneiden summittaisten pidätysten takia.

Aiemmin tässä kuussa pidetyssä äänestyksessä Venäjän perustuslakia muutettiin ja annettiin Putinille oikeus jatkaa vielä kaksi presidenttikautta. Tätä lopputulosta Kreml kuvasi voitoksi.

Oppositioaktivistit sanoivat, että äänestys oli laiton, ja, että jo yli kahden vuosikymmenen ajan Venäjää joko presidenttinä tai pääministerinä hallinneen Putinin on aika erota.

NeljätoistavuotiasVasilisa kertoi allekirjoittaneensa perustuslakiuudistuksia vastustaneen aloitteen, koska ”(Putin) on syyllinen maamme köyhyyteen.”

– Homoja tapetaan täällä, naisia lyödään täällä, eikä ketään koskaan laiteta vastuuseen, hän sanoi.

Kaksi perustuslaillisten uudistusten vastaiseen kampanjaan osallistunutta venäläistä aktivistia pidätettiin viime viikolla ja viiden muun kodeissa suoritettiin kotietsinnät ennen suunniteltua protestia, jolla ei ollut viranomaisten lupaa.

Joukkokokoukset ovat Moskovassa kiellettyjä koronarajoitusten vuoksi. Jopa tavanomaisina aikoina useamman kuin yhden henkilön mielenosoitukset vaativat viranomaisten etukäteen antaman suostumuksen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »