lauantai 8.8.2020 | 06:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tulevaisuudessa tällaisia herkkiä poliittisiin aiheisiin liittyviä kirjoja ei enää ole" – Itsesensuuri laskeutui Hongkongiin

Daniel Wallenius
To 16.7.2020 klo 06:30 | päivitetty to 06:48

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Viimeisen kahden viikon ajan hongkongilainen kustantaja Raymond Yeung on tehnyt hätäisiä muutoksia Vapauteen-nimisen kirjan käsikirjoitukseen. Hän on esimerkiksi vaihtanut sanan vallankumous sanaksi mielenosoitukset, kiertänyt kiellettyjä iskulauseita ja poistanut kohtia, jotka ajavat Hongkongin itsenäisyyttä.

– Tämä on todella kivuliasta Yeung sanoo uutistoimisto Reutersille.

Muutoksia on Yeungin mukaan vaikea tehdä, mutta ne ovat välttämättömiä. Kiina ajoi kuun vaihteessa läpi Hongkongin uudet turvallisuuslait, jotka määrittelevät rikoksiksi muun muassa kumouksellisen tai itsenäisyyteen tähtäävän toiminnan, terrorismin tai ulkomaisten voimien kanssa liittoutumisen. Lain kirjaukset ovat hyvin laveat ja niitä voidaan tulkita väljästi.

Juuri, kun poliittisen kirjallisuuden kysyntä vuoden mielenosoitusten jälkeen kasvoi kohisten, Hongkongin vapaat itsenäiset julkaisijat sensuroivat nyt itseään uuden lain edessä.

Hongkongin viranomaiset ovat väittäneet sananvapauden yhä olevan olemassa, mutta monet kirjastot ovat ottaneet joitain kirjoa pois hyllyistä, kaupat ovat poistaneet mielenosoituksiin liittyviä koristeita ja iskulause "vapauttakaa Hongkong! Aikamme vallankumous" on kielletty.

Vapauteen on ensimmäinen poliittinen kirja, jonka Yeung julkaisee. Sen alkuperäinen kustantaja perui julkaisupäätöksen ja kaksi muuta kieltäytyi julkaisemasta teosta. Yksi kustantaja olisi suostunut julkaisuun ehdollisena. Hän halusi ensin nähdä, miten lakia aletaan tulkita.

Kokenut kustantaja Jimmy Pang kutsuu vuotta 2020 hirveimmäksi kustantajille, sillä turvallisuuslaki ja talouden taantuma iskevät kustantajiin kovaa.

Pang kertoo, että laki on saanut monet kustantamot ja kirjailijat keskeyttämään projektinsa. Painajat, jakelijat ja kirjakaupat ovat kieltäytyneet olemasta tekemisissä herkistä aiheista kertovien kirjojen kanssa.

Esimerkiksi paikallinen kristillinen julkaisu Breakazine ilmoitti, ettei se julkaise heinäkuun numeroa nimeltä Vaarallista luettavaa ennen kuin se on saanut lainopillista apua.

– Kaikki pelkäävät riskejä kärsimällä hiljaisuudessa, Pang sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna Pangin kustantamo julkaisi Chan Yun-chin kirjan 6430. Se sisältää demokratiamielenosoittajien haastatteluja Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn 30-vuotismuistopäivän kunniaksi.

Manner-Kiinan asukkailta Taivaallisen rauhan aukion tapahtumat on salattu lähes kokonaan.

– Tulevaisuudessa tällaisia herkkiä poliittisiin aiheisiin liittyviä kirjoja ei enää ole, Pang sanoo.

Korkea-arvoisimman Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien yhteydessä pidätetyn virkamiehen Bao Tongin poika Bao Pu pyörittää Hongkongissa kustantamoa, joka julkaisee muistelmia ja hallituksen dokumentteja, jotka usein ovat ristiriidassa tapahtumien virallisten versioiden kanssa. Siksi niitä ei myöskään voinut julkaista Manner-Kiinassa,

Turistit olivat tärkeä asiakasryhmä, kunnes Kiina kymmenen vuotta sitten kiristi rajavalvontaa ja vaikeutti kirjoen viemistä mantereelle. Nyt kysyntää ei enää ole, ja Bao aikoo lopettaa. Hän kehottaa päätöksestään huolimatta kollegoitaan välttämään itsesensuuria.

– Jos kaikki harjoittavat sitä, turvallisuuslailla on paljon suurempi vaikutus sananvapauteen, hän sanoo.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »