lauantai 8.8.2020 | 05:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uimavesien laatu suotuisa Keski-Pohjanmaan alueilla – Räyringinjärvellä varoitus voimassa sinilevästä viimeisten mittausten mukaan

Anu Jylhä, Seppo Kangas
To 16.7.2020 klo 10:00 | päivitetty pe 08:04

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Uimavesien laatu on ollut suurin osin alueellamme hyvä tänä kesä.

Yleisien uimarantojen vesistä tehdään joka kesä 3-4 mittausta, joissa tarkastellaan sinilevätilannetta sekä mitataan niin sanottuja indikaattorikantoja eli E.coli-bakteeripitoisuudet ja suolistoperäisen enterokokkibakteerien pitoisuudet.

Mikäli havaintoja bakteeripitoisuuksen noususta sallitun rajan yläpuolelle tehtäisiin, täytyisi selvittää vesistöä saastuttava lähde.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella kesäkuun lopun mittauksissa vesien laadussa ei ollut moitittavaa.

Kaikissa pitoisuudet jäivät korkeintaan muutamiin kymmeniin kappaleisiin sadassa millilitrassa vettä, kun laatuvaatimusten mukaan enterokokkien määrä tulee olla alle 400 ja kolibakteerien alle tuhat.

Kruunupyyn, Kannuksen, Toholammin ja Lestijärven uimarantojen vesien laadusta terveystarkastaja Sanna Jokela on samoilla linjoilla.

– Alkukesän lämmön vuoksi on ollut hiukan enemmän sinilevää, mutta senkin määrä jo väheni sään viilentyessä, hän puntaroi.

Kuunupyyssä alkukesänä oli useammallakin uimarannalla suositus uimisen välttämisestä, mutta heinäkuun alussa tehdyissä mittauksissa tilanne oli muuttunut hyväksi.

– Aina sinilevähavainnoista varoitetaan, sillä se voi levittää myrkkyä, jota ei ihmissilmällä pysty havaitsemaan, jatkaa Jokela.

Sen sijaan Vetelissä Räyringinjärvellä on edelleen voimassa varoitus sinilevästä, eikä uimista siellä suositella. Muuten Vetelissä, Halsualla ja Perhossa tilanne on hyvä.

Kokkolan alueella ei niin ikään poikkeuksia ole ollut.

– Bakteeripitoisuuksien suhteen ei ole rajoituksia tällä hetkellä ja sinilevätilanne näyttää hyvältä lukuun ottamatta Räyringinjärveä Vetelissä, kertoo terveystarkastaja Nina Kontinaho.

Sinilevähavainnoista tehtyjä suosituksia kannattaa uimareiden kuitenkin tarkkailla tiiviisti. Rannalla kannattaa olla valppaana muutenkin.

– Tilanne saattaa muuttua yhdessä yössäkin, emmekä me voi olla rannoilla koko ajan vahtimassa. Kannattaa aina katsoa. miltä vesi näkyy ennen uimaan menoa, Kontinaho muistuttaa.

Sinilevätilanteen kehityttymisestä jatkossa on vaikea arvioida juuri mitään. Sää vaikuttaa suuresti sinilevän esiintymiseen, joten helteisillä säillä sen määrä saattaa taas runsastua.

Pienillä julkisilla uimarannoilla kesän aikana mittauksia tehdään kolme kertaa. Suuremmilla rannoilla, niin kutsutuilla EU-rannoilla mittauksia tehdään neljä kertaa.

– Pienillä rannoilla tehdään mittaus kesäkuun, heinäkuun ja elokuun puoliväleissä. EU-rannoilla näiden lisäksi otetaan näytteet ennen uimakauden alkua, kesäkuun alussa, Kontinaho tarkentaa.

– Tietenkin, jos joltain rannalta tulee havainto saasteesta tai sinilevästä, otetaan näytteitä useampi, kertoo Jokela.

EU-rantoja ovat karkeasti arvioituna ne, joissa lämpiminä päivinä käy vähintään sata uimaria päivässä. Alueellamme niitä on kuusi, kaikki Kokkolassa: Laajalahden uimaranta, Lahdenperän uimaranta, Vanhasatamalahden uimaranta, Valkohieta, Öjan uimaranta ja Vattajan uimaranta.

Seuraavat mittaustulokset saadaan ensi viikon aikana.

Juttuun lisätty 17.7. tieto seuraavista mittaustuloksista.

Sen sijaan Vetelissä Räyringinjärvellä on edelleen voimassa varoitus sinilevästä, eikä uimista siellä suositella.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »