torstai 24.9.2020 | 06:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kukaan ei yritä tukkia tasavallan presidentin suuta

Jukka Anias
To 16.7.2020 klo 20:30

Perinteisen mätäkuun ajan lähestyessä ja koronapandemian pyyhittyä valtaosan Suomen kesän tapahtumista pois on hyvää aikaa synnyttää keskustelua vaikkapa presidentin valtaoikeuksista.

Oikeastaan keskustelu alkoi jo keväällä, kun demaripääministeri Sannan Marin totesi kohteliaasti ”kiitos, mutta ei kiitos” kokoomustaustaisen tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotukseen erillisen operatiivisen ”nyrkin” perustamisesta koronakriisiä hallitsemaan ja hillitsemään.

Jatkoa on seurannut tällä viikolla. Helsingin Sanomat perehtyi laajassa artikkelissaan Niinistön vallankäyttöön viime viikonvaihteessa. Presidentti itse taas sai suunvuoron MTV:n haastattelussa. Toki Niinistölle annettiin HS:n jutussakin mahdollisuus kommentointiin.

Niin valtio-oppineiden kuin monien Niinistön toimia läheltä seuranneiden korkeiden virkamiesten ja poliitikkojen mielestä nykyinen presidentti pysyy perustuslain antamissa raameissa, mutta ottaa toisaalta valtaoikeuksistaan kaiken irti, pelkistyy HS:n juttu.

Tässähän ei ole mitään edes arveluttavaa. Niinistön toiminnalle antaa vahvan selkänojan hänen nauttimansa valtava kansansuosio. Sen historiallisena taustana saattaa edelleen vaikuttaa presidentti-instituutiota kohtaan kansan keskuudessa tunnettu kunnioitus. Vanhemmat ikäpolvet muistavat vielä elävästi Urho Kekkosen neljännesvuosisadan kestäneen presidenttikauden, jonka aikana tasavallassa todellakin oli ”isäntä talossa”.

Nyt presidentillä ei vastaavia – taaksepäin ajatellen – kohtuuttoman suuria valtaoikeuksia enää ole. Vuoden 2000 perustuslain mukaan presidentti toki johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Ei kuitenkaan yksin, vaan ”yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Kekkosen aikana Kekkonen johti sekä yksin että monien mielestä yksinvaltaisesti koko Suomea.

”Tässäkin on aika mielenkiintoista huomata tämän arvostelun yhteydessä, että perustuslaki on saanut ihan uuden muodon. Että se onkin nykyisin niin, että presidentti ja hallitus yhdessä johtavat ulkopolitiikkaa. Näin kirjoitellaan”, Niinistö heitti MTV:n haastattelussa.

Juristitaustaisen Niinistön tietoa ja ymmärrystä perustuslain kirjaimesta ja hengestä ei tarvitse epäillä. Eikä kyllä tarvitse sitäkään, että Niinistö ei ole mielissään hänen toimintatapaansa kohdistuvasta arvostelusta.

Maikkarin haastattelussa presidentti ilmoittaa ykskantaan arvionaan: ”Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon.”

Minkä ihmeen takia yritettäisiin ja miten ihmeessä se voisi onnistua, vaikka yritettäisiin? Istuvalla presidentillä on itsestäänselvä oikeus lausua asioista mielipiteensä. Hirmuisen kansansuosio myös kertoo selvää kieltään, että tällaista ”unilukkarin” roolia(kin) kansalaiset häneltä myös odottavat.

Ilmiselvä loukkaantuminen lopultakin hyvin korrektista ja kohteliaasta arvostelusta tai paremminkin presidentin toiminnan analysoinnista on suoraan sanoen ylireagointia.

Terveessä kansanvallassa mikään valtiollinen instituutio ei ole arvostelun yläpuolella. Ei vaikka tuo instituutio personoituukin aina kuudeksi vuodeksi kerrallaan yhteen ihmiseen. Yhtä päivänselvää on, että presidentillä on oikeus vastata virheelliseksi tai kohtuuttomaksi kokemaansa kritiikkiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »