torstai 24.9.2020 | 05:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: EU:n tukipaketti kiinnostaa viennistä elävällä Keski-Pohjanmaalla

Antti Savela
Pe 17.7.2020 klo 20:30

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel esitteli 10. heinäkuuta omat näkemyksensä Euroopan unionin tiekartasta koronapandemian aiheuttaman talouskriisin voittamiseen. Samalla hän julkaisi esityksensä Euroopan unionin monivuotiseksi rahoituskehykseksi seitsemän vuoden sihdillä.

Kumpikaan esitys ei yllättänyt. Runsaan tuhannen miljardin euron rahoituskehys oli suurin piirtein se, mitä Suomessakin odoteltiin. Hienolta kalskahtava rahoituskehys kattaa muun muassa maaseudun kehittämistuet ja maanviljelijöiden suorat tuet, jotka rahoitetaan jäsenmailta kerätyillä jäsenmaksuilla.

Valtaosan huomiosta kaappasi esitys 750 miljardin euron elpymisrahastosta. Elpymisrahastoon EU ottaisi yhteistä lainaa, josta esityksen mukaan valtaosa ohjattaisiin avustuksena jäsenmaiden talouksille lähinnä erilaisiin investointihankkeisiin. Yhteisen lainan lisäksi elvytystä on Michelin mukaan tarkoitus rahoittaa myös muoviverolla, digiverolla ja muodostamalla hiilitulleja.

Viikonloppuna perjantaina ja lauantaina Euroopan unionin huippukokous eli jäsenmaiden päähenkilöiden yhteinen kokous miettii esitystä ja jokainen maa voi esittää ehdotukseen muutoksia. Suomi otti esitykseen kantaa eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa torstaina, ja päätyi periaatteessa hyväksymään esityksen vaatien siihen kuitenkin lisää lainapainotteisuutta eli sitä, että rahastosta saatuja varoja pitäisi maksaa jollain aikavälillä takaisin. Kokoomus ja perussuomalaiset kirjasivat kantaan omat eriävät mielipiteensä.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla avustuspaketin toteutumista seurataan erityisellä tarkkuudella. Yksinkertaisesti siksi, että alueen teollisuuden tuotteista yli 70 prosenttia suuntautuu vientiin. Viennin merkitys on Pohjanmaan maakunnille merkittävin koko maassa.

Pohjanmaalla vienti ei ole ainakaan vielä sakannut koronapandemian vuoksi. Pietarsaaren sellu, Kokkolan suurteollisuus ja Vaasan energiaklusteri ovat pärjänneet kuten ennenkin. Elpymispaketissa hyvää on se, että se suuntautuu investointeihin ja vieläpä painottaen ympäristöystävällisiä investointeja. Jos suuret investoinnit kilpailutetaan avoimesti yli maarajojen, suomalaisille yrityksille tarjoutuu mahdollisuus osallistua niihin. Suomalainen elinkeinoelämä ja varsinkin vientialat tuottavat myös paljon investointituotteita. Siksi on tärkeää, että maailmalla ja Euroopassa rakennetaan tehtaita, teitä ja rautateitä ja hankitaan koneita ja laitteita.

Michelin mukaan eurooppalaisiin rahoitusvälineisiin tulee kytkeä eurooppalaiset oikeusvaltioperiaatteet ja niiden noudattaminen. Tätä myös Suomi on painottanut. Samaan eurooppalaiseen arvopohjaan pitäisi kuulua myös tasa-arvoinen ja vastuullinen verotus ja sen kautta tuleva taloudellinen tasa-arvo. Se toisi julkiselle vallalle lisää kantokykyä ja mahdollisuuden hoitaa vastuitaan myös eteläisen Euroopan maissa.

Elpymispaketissa hyvää on se, että se suuntautuu investointeihin ja vieläpä painottaen ympäristöystävällisiä investointeja.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »