Paikallisuutiset

Utelias kettu ei ole luontokuvaajalle kohde hankalimmasta päästä – Ullavalainen harrastajavalokuvaaja Jaana Mäkelä löytää kuviinsa yksityiskohtia, joita muut eivät välttämättä luonnossa edes huomaa

Uudet ketunpoikaset ovat syntyneet aiemmin keväällä Ullavaan ja yhdeksän pienokaisen ensimmäisiä kuukausia on kameran linssin takaa seurannut ullavalainen 28-vuotiasJaana Mäkelä.

– Minusta on aivan ihana seurata, kun pienet poikaset leikkivät ja nukahtavat äidin nisän imemisen jälkeen oman pesäkolonsa lähistölle, Mäkelä kuvailee kiinnostustaan kettujen kuvaamiseen.

Eläimet sekä luontoaiheiset maisemakuvat ovat Mäkelän selkeä kiinnostuksenkohde valokuvauksessa. Kettuja hän on kuvannut ja seurannut jo muutaman kesän ajan. Mäkelän mukaan ketut eivät myöskään ole kuvattavina hankalimmasta päästä, koska ovat luonteeltaan sen verran uteliaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaana Mäkelän ottama kuva ketusta, jolla on suussaan viisi myyrää.
Jaana Mäkelän ottama kuva ketusta, jolla on suussaan viisi myyrää. Kuva: Markku Jokela
Moni onkin sanonut minulle, että osaan poimia luonnosta sellaisia yksityiskohtia, joita muut eivät välttämättä edes huomaa, vaikka kulkisivat samoilla lenkkipoluilla kanssani. Jaana Mäkelä

Mäkelän ei suinkaan tarvitse tehdä kaikkia eläinhavaintoja yksin vaan tutut ja ystävät soittelevat Mäkelälle kuvausvinkkejä sekä hänen veljensä ilmoittaa Mäkelälle potentiaaliset kuvauskohteet aina ollessaan peltotöissä. Kuvausseurana hänellä on usein pikkusiskoKrista.

– Parhaillaan ketulla on ollut viisi myyrää suussa, kun sitä olen kuvannut, kun olin veljen traktorin kyydissä rehunteon aikana, Mäkelä naurahtaa.

Jos esimerkiksi kettuja ei näy, niin Mäkelä löytää aina jotain muuta kuvattavaa, kuten metsäpeuran.

Voisi kuvitella, että eläimiä kuvatessa tulisi paljon odottelua, mutta Mäkelän mukaan sellaista ei tule, koska luonnossa liikkuessa on niin paljon nähtävää ja kuvattavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos esimerkiksi kettuja ei näy, niin jotain muuta kuvattavaa löytyy kuten hirviä, peuroja, kauriita ja jopa valkohäntäpeuroja vasansa kanssa olen nähnyt, Mäkelä kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä