Paikallisuutiset

Maakunnasta käydään taas kiivasta keskustelua Kruunupyyssä, mutta onko maakunnan vaihto poliittisesti mahdollista?

KRUUNUPYY

Pohjanmaan maakuntaan kuuluva Kruunupyy on hakenut sote-palvelunsa maakuntarajan toiselta puolelta Kokkolasta.

Kahden maakunnan taktiikka on käymässä mahdottomaksi, kun sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus astuu voimaan ja uudet sote-maakunnat ottavat hoitaakseen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtiovarainministeriön erityisasiantuntijan Antto Korhosen mukaan Kruunupyyn tulisi vaihtaa maakuntaa, jotta palvelujen järjestämisestä vastaisi jatkossakin Keski-Pohjanmaan sote-maakunta (Keskipohjanmaa 30.6.).

Keski-Pohjanmaan suunta voi tulevaisuudessa olla pohjoinen. Kruunupyyn kunnanhallituksen pj. Liane Byggmästar

Kruunupyyn kunnanjohtaja Malin Brännkärr on toiveikkaampi nykyjärjestelmän jatkumisen suhteen.

Oikeusministeriön valtiosihteerinä toimivan Brännkärrin mukaan hoito voidaan järjestää Kokkolasta, vaikka Kruunupyy jatkaisikin Pohjanmaan maakunnassa – se on vain järjestelykysymys.

Kruunupyyssä aihe puhututtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisen käsityksen mukaan kanta-Kruunupyyssä liputetaan Pohjanmaan suuntaan, Alavetelissä puolestaan kannatetaan Keski-Pohjanmaata ja Teerijärvellä mielipiteet jakaantuvat molempiin suuntiin.

Suurin valtuustoryhmä RKP tuntee vetoa etelän suuntaan. Aikaisemmin RKP:ssä oli enemmän Keski-Pohjanmaan kannattajia, kunnes he liittyivät Pro Kruunupyyhyn.

Kruunupyyn valtuustossa RKP:llä on 16 paikkaa, Pro Kruunupyyllä on 10 paikkaa ja kristillisdemokraateilla on yksi paikka.

Vuonna 2016 valtuusto päätti, että Kruunupyy pysyy Pohjanmaan maakunnassa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 16-10. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

RKP:llä on valtuustossa enemmistö, joten onko maakunnan vaihto edes poliittisesti mahdollista?

– Vaikea sanoa. Ryhmäkuri RKP:ssä on aina ollut tiukka, sanoo konkaripoliitikkoHenrik Huhta, joka aloitti kunnallispoliittisen uransa RKP:ssä 1970-luvulla, mutta vaihtoi myöhemmin kokoomukseen.

– En sopeutunut ryhmäkuriin, Huhta perustelee puolueen vaihtoa.

Huhta uskoo, että RKP:n valtuustoryhmän on pakko kääntää kelkkansa, koska valtaosa kuntalaisista haluaa saada sote-palvelunsa Kokkolasta.

– RKP laittaa toiveensa yksilön valinnanvapauteen, mutta mielestäni kunta luistaisi vastuusta, jos se siirtäisi vastuun yksilölle, sanoo Huhta.

Ehdottomasti Pohjanmaa, vastaa kunnanhallituksen puheenjohtajaLiane Byggmästar, kun häntä pyydetään valitsemaan kahden maakunnan välillä.

– Mutta sitten pyytäisin lähetteen Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan, jatkaa Byggmästar.

Samalla hän korostaa puhuvansa vain omasta puolestaan, ei RKP:n ryhmän nimissä.

– RKP:n piirissä on varmasti niitäkin, jotka kannattavat maakunnan vaihtoa, hän arvioi.

Kruunupyyn kielellinen identiteetti ja historia linkittyvät ruotsinkieliseen Pohjanmaahan. Kunnan asukkaista lähes 80 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia.

– Minulla ei ole mitään Keski-Pohjanmaata vastaan. On kuitenkin selvää, että Pohjanmaa on meille luontevampi suunta kuin Keski-Pohjanmaa.

– Samalla pitää muistaa, että maakuntien määrä saattaa tulevaisuudessa vähentyä vielä nykyisestäkin. Sen vuoksi Keski-Pohjanmaan suunta voi tulevaisuudessa olla pohjoinen, sanoo Byggmästar.

Byggmästarin mielestä asian kanssa ei kannata hätiköidä.

– Meidän kannattaa muotoilla lausuntomme siten, että haluamme säilyttää nykyisen tilanteen mahdollisimman pitkälle, toivoo Byggmästar.

Lausuntoaikaa syksyyn saakka

Sote-uudistus on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Lausuntoaikaa on 25. syyskuuta saakka.

Suunnitelma on, että esitys etenee eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden joulukuussa.

Lakiesitys koostuu 48 laista ja lainmuutoksesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä