sunnuntai 27.9.2020 | 01:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarkko Kankaan kolumni: Maalipinnoissa arvot kiteytyvät

To 23.7.2020 klo 06:30

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän joudun pysähtelemään kävellessäni. En siksi, että huono kuntoni sitä vaatisi, vaan siksi, että jään ihmettelemään rakennetun miljöön erikoisuuksia. Siitä lähtien, kun kesäkuun alussa muutin Kokkolaan, olen pysähdellyt paljon.

Vastikään kaupunkiin muuttaneen näkökulmasta ulkonäköseikat korostuvat ymmärrettävästi. Sama hommahan se on kahden ihmisen fyysisessä kohtaamisessa: ulkonäkö, eleet ja olemus tulevat ensin, vasta myöhemmin ajatukset.

Mutta eipä ulkomuotokaan ole pelkkää pintaa. Tulkoon esimerkki omasta elämästäni.

Näin kesäaikaan kohdalle osuu valitettavan usein huonosti nukuttuja öitä ja väsyneitä aamuja. Tällaisina aamuina kävelen töihin Rantakatua pitkin, vaikka lyhin reitti kulkisi Snellmaninkatua.

Rantakadulla Antti Chydeniuksen kadun ja Torikadun välisellä pätkällä ehdin kadota unelmiini, virkistyä ja motivoitua. Minulle puutaloidylli lyhtyineen ja koivukujineen viestii pehmeiden arvojen, kuten kauneuden, läsnäolosta kaupungissa ja laajemmin yhteiskunnassa.

Sellaisen yhteiskunnan ylläpitoon ja kehittämiseen haluan osallistua.

Aivan toisenlaista sanomaa huokuvat kotikaupunkini Tampereen keskustan uudet rakennukset. Tampereen ytimeen on viime vuosina rakennettu paljon harmaan ja mustan sekaista, metallin ja lasin kiiltävää rakennuskantaa. Se viestii juuri niitä arvoja, jotka tuollaiseen kaupunkikuvaan johtavat: taloudellisuutta, tehokkuutta, laskelmointia.

Näissä arvoissa ei ole mitään vikaa. Toimiva yhteiskunta tarvitsee tehokkuutta ja talousajattelua mutta ei vain niitä. Ehkä opetus onkin se, että kun esimerkiksi Kokkolan uuden paloaseman kohdalla väännetään kaupunkikuvasta, ei puhuta vain ulkomuodosta.

Puhutaan arvoista ja merkityksistä, jotka tulevat näkyviksi rakennetussa miljöössä. Ja koska arvomme eivät ole samat, yhteistä kaupunkikuvaa ei saa muuttaa ilman avointa keskustelua.

Sellaisen yhteiskunnan ylläpitoon ja kehittämiseen haluan itsekin osallistua.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »