Paikallisuutiset

Korona vaalien kiusana – Ehdokashankinta ja vaalityö ensi kevään kuntavaaleihin katkesivat kuin seinään maaliskuussa

Korona pisti näppinsä peliin huhtikuun kuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden toiminnassa. Kuntavaalien ehdokashankintaa käynnistettiin jo viime talvena, mutta maalikuun puolivälistä puolueet joutuivat toimimaan sammutetuin lyhdyin. Nyt toiminta on vähitellen aktivoitumassa.

Vasemmistoliiton Kokkolan kunnallisjärjestön puheenjohtajaRoy Pietilä, joka on myös piirinsä toinen varapuheenjohtaja, sanoo koronan vaikuttaneen tuntuvasti vaalityöhön.

– Näkyvyyttä on ollut vaikea saada, kun esimerkiksi Kokkolassa ei ole ollut kesällä iltatoritapahtumia ollenkaan. Aiemmin olemme voineet olla siellä näkyvästi esillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Piirin tasolla olemme käyneet koko aluetta läpi, ja joissakin ”uusissa” kunnissa on saatu toimintaa aktivoiduksi, Pietilä sanoo.

Olemme pikkuisen jäljessä viime vaalien tilanteesta. Emma Haapasaari PuheenjohtajaSDP:n Kokkolan kunnallisjärjestö

Hän toivoo, että Kokkolan kaupunginvaltuustossa istuvat kolme vasemmistovaltuutettua pyrkivät myös uudelleen huhtikuun vaaleissa, mutta täysin uusiakin ehdokkaita on hänen mukaansa tulossa.

Korona näkyi Kokkolan valtuuston kokuksissa keväällä. Sari Inannen (vas.), Tiina Isotalus ja hallintojohtaja Ben Weizmann valmistautvat kokoukseen.
Korona näkyi Kokkolan valtuuston kokuksissa keväällä. Sari Inannen (vas.), Tiina Isotalus ja hallintojohtaja Ben Weizmann valmistautvat kokoukseen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajaMari Kerola luonnehtii puolueensa ehdokasasettelua sanalla lupaava:

– Monissa kunnissa on jo noin puolet ehdokaslistoista koossa. Kokkolassa meillä on sitoumuksen allekirjoittaneita nyt kymmenkunta, mutta varsinkin istuvat valtuutetut tekevät liikkeensä vasta lähempänä vaaleja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerolan mukaan keskusta saa kokoon täydet ehdokaslistat:

– Aina on saatu ja niin nytkin.

– Ilahduttavaa on se, että nuoria on jo nyt ehdokkaina ja lisää on varmasti tulossa.

Kerolan mukaan puheenjohtaja Katri Kulmunin maakuntakierroksen yhteydessä ilmoittautui muutamia ehdokkaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mari Kerolaa huolestuttaa kuntavaalien äänestysaktiivisuus.

– On outoa, jos ihmiset eivät halua vaikuttaa kotikuntansa asioihin valtuuston tarjoaman kanavan kautta.

SDP:n Kokkolan kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja puolueensa Pohjanmaan piirin toinen varapuheenjohtajaEmma Haapasaari sanoo demareilla olevan Kokkolassa tällä hetkellä kymmenisen ehdokasta.

– Ehdokashankintaa oli tarkoitus vauhdittaa keväällä, mutta sitten tuli korona. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja somessa SDP:n Kokkolan sivujen kautta. Sieltä on tullut viestiä, että kiinnostusta on ja mukaan ollaan tulossa.

– Tällä hetkellä olemme pikkuisen jäljessä viime vaalien tilanteesta. Siihen tähtäämme, että saamme täyden 64 ehdokkaan listan Kokkolassa.

– Perinteisesti konkarivaltuutetut vahvistavat ehdokkuutensa myöhemmin, Haapasaari toteaa.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) suojaa itseään.
Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) suojaa itseään. Kuva: Clas-Olav Slotte

Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaTimo Sillanpää on myös Kokkolan kaupunginvaltuutettu. Hän sanoo muiden puolueiden aktiivien tavoin koronan lamaannuttaneen lupaavasti alkaneen ehdokashankinnan.

– Meillä oli maaliskuussa onnistunut vaalistartti puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vauhdittamana ja hyvä draivi päällä sekä valmis kalenteri pitkälle eteenpäin. Toukokuun jälkeen ei ole kokoonnuttu lainkaan. Korona veti kevättalvesta maton täysin jalkojen alta.

Sillanpään mukaan uusia nimiä on tulossa ehdolle eri puolilla piiriä, sillä kiinnostusta ehdokkuuteen on hänen mukaansa ollut.

– Ehdokassitoumuksensa allekirjoittaneita on koko alueella nyt parikymmentä, joista Kokkolassa seitsemän. Elokuussa alamme taas tehostaa toimintaa, Sillanpää sanoo.

Pohjanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtajaRiikka Varila toteaa kokoomuspiirin ehdokashankinnan käynnistyneen jo viime syksynä.

– Olemme edenneet suunnitellusti ja aikataulun mukaan. Korona kuitenkin jäädytti meidänkin toimintaamme. Yhteydenpitoa on voitu hoitaa lähinnä vain puhelimitse.

Varilan mukaan kokoomus on saamassa koko alueella ja myös Kokkolassa kattavan ehdokaslistan.

– Sitoumuksia ei vielä ole, kun ei ole voitu järjestää tilaisuuksiakaan. Olemme saamassa uusia ja myös nuoria ehdokkaita listoille, Varila muistuttaa.

Fakta

Kuntavaalit 2021

Vaalipäivä 18.4.

Ennakkoäänestys 7.–13.4.

Äänioikeus määräytyy 26.2.

Ehdokaslistat viimeistään 9.3.

Ehdokkaan kotikunta päivittyy 17.3.

Valtuustokausi alkaa 1.6.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä