Paikallisuutiset

Elokuussa päivähoito kuuluu taas tasavertaisesti jokaiselle lapselle – Kokkolan kaupungin varhaiskasvatuspalvelupäällikkö Susanne Wickström: "Tämä on hyvä ja kaivattu muutos"

Elokuun alusta varhaiskasvatuslakia muutetaan siten, että kaikilla lapsilla on jälleen samanlainen oikeus varhaiskasvatukseen. Vuonna 2016 silloinen hallitus teki lakiuudistuksen, jossa subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta rajattiin. Tämä tarkoitti sitä, että jos perheen toinen vanhempi tai huoltaja oli jostain syystä kotona, lapsella oli oikeus enintään 20 hoitotuntiin viikossa. Samaan aikaan myös hoitajakohtaista lapsimäärää kasvatettiin seitsemästä kahdeksaan.

Muutoksella eli subjektiivisen oikeuden palauttamisella vahvistetaan lasten yhdenvertaisuutta vanhempien tai huoltajien työmarkkina-asemasta ja perheen tilanteesta riippumatta. Kokkolan kaupungin varhaiskasvatuspalvelupäällikköSusanne Wickström uskoo, että muutos on erityisesti lapsen etu.

– Henkilökohtaisesti sekä päiväkodin johtajan näkökulmasta tämä on hyvä ja kaivattu muutos, hän kommentoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljä vuotta sitten jokaisella kunnalla oli oikeus päättää siitä, ottaako rajauksen käyttöön vai ei. Kokkola oli yksi niistä, joka rajauksen otti käyttöön. Wickströmin mukaan päivähoitopaikosta oli pulaa ja silloisella päätöksellä asiaa voitiin helpottaa edes hieman.

Henkilökohtaisesti sekä päiväkodin johtajan näkökulmasta tämä on hyvä ja kaivattu muutos. Susanne Wickström Varhaiskasvatuspäällikkö, Kokkolan kaupunki.

– Kokkolassa vanhemmille annettiin kaksi vaihtoehtoa: Lapsi sai olla hoidossa joko neljä tuntia päivässä tai kaksi ja puoli päivää viikossa. Käytännön syistä päiväkoti kuitenkin päätti kyseiset päivät, Wickström kertoo.

Lakimuutoksen jälkeen kunnille jäi kuitenkin oikeus tarjota laajennettua varhaiskasvatusoikeutta, vaikka lapsi olisi kuulunut rajauksen piiriin. Tämä lisäsi tietenkin kustannuksia kunnalle.

– Kokkolassa me käytimme kyllä tätä mahdollisuutta. Jos henkilökunta ja perhe kokivat, ettei lapselle riitä neljä tuntia hoitoa päivässä, myönnettiin perheelle laajempi hoito-oikeus, kertoo Wickström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että ryhmäkoot pienenevät ja suhdeluku lapsimäärästä yhtä hoitajaa kohden pienenee kahdeksasta seitsemään elokuusta alkaen. Tämä luo lisätarpeita kunnissa isommille tiloille. Kokkolassa muutokseen ollaan varauduttu jo viime vuoden puolella, kun nuorisokeskus Vingen E-siivestä alettiin remontoimaan sadan hoitopaikan päiväkotia.

Wickströmin mukaan lisää hoitopaikkoja sekä evakkotiloja mahdollisten remonttien varalta on kuitenkin tarvittu jo pitkään paljon ennen viime joulukuun päätöstäkin.

– Kokkolassa on 25 päiväkotia, joista tällä hetkellä jo 11 on täynnä, kun katsomme syksyn tilannetta, Wickström toteaa.

Nuorisokeskus Vingen rakennukseen remontoidaan pysyvät tilat päiväkotikäyttöön. Vingen päiväkoti aloittaa toimintansa remontoiduissa tiloissa lokakuun alussa.Kokkolassa neljä vuotta sitten rajauksen piiriin kuului noin kolme prosenttia lapsista eli noin 60 lasta, tällä hetkellä luku on noin 130. Taloudellisiin syihin Wickström ei osaa ottaa kantaa, mutta sen hän osaa varmaksi sanoa, että kaikki tilat mitä on saatavilla tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorisokeskus Vingen tiloihin remontoidaan parhaillaan uutta päiväkotia.
Nuorisokeskus Vingen tiloihin remontoidaan parhaillaan uutta päiväkotia. Kuva: Markku Jokela

– Varhaiskasvatus elää koko ajan tässä ja nyt -mentaliteetilla. Varsinkin neljä viimeistä vuotta ovat olleet todella hektisiä ja työaikaa on mennyt turhan paljon esimerkiksi suunnitteluun ja uusien tilojen etsimiseen, hän kuvailee viime vuosia.

Suomen Kuntaliiton kehittämispäällikköJarkko Lahtinen on huolissaan, kuinka vaikea loppuvuosi sekä ensi vuosi varhaiskasvatuksella tulee olemaan.

– Kunnille suurin haaste on, kun valtakunnallisia isoja ratkaisuja tehdään näin poukkoillen. Juuri kun entinen malli on saatu toimimaan, tehdään siihen näin suuri muutos, Lahtinen kuvailee tilannetta.

 Poikkeuksellisen kevään ja kesän jälkeen lasten määrää on myös vaikea arvioida, koska syksyn pandemian tilannetta ei voida varmaksi sanoa. Kaiken muun lisäksi kunnat joutuvat taloudellisesti hankalaan tilanteeseen.

– Valtio on luvannut kustantaa uuden lakimuutoksen aiheuttamat hoitokulut kunnille eli summan, joka kunnilta leikattiin vuoden 2016 lakimuutoksen yhteydessä. Lahtisen mukaan ongelmana tässä on se, että korvaukset jaetaan kuntien välille tasaisesti riippumatta siitä, tarjosivatko kunnat perheille laajaa varhaiskasvatusoikeutta vai ei, Lahtinen summaa.

//27.7. kello 7.39 Muokattu otsikkoa.

Subjektiivinen oikeus

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palaa 1.8.2020.

Vanhemmat saavat valita varhaiskasvatuksen tai kotihoidon.

Yhtä työntekijää kohti saa olla 7 lasta 3–5-vuotiailla kun ennen määrä oli 8.

Alle 3-vuotiailla lapsilla ryhmäkoko on 4 lasta/työntekijä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä