Paikallisuutiset

Tavallista heikompi kesätyötilanne koettelee opiskelijoiden kukkaroita – Opintotukea haettu enemmän kuin edellisinä kesinä, opintolainan nostomäärä vaihdellut

Kesätöitä ei ole ollut tarjolla entiseen malliin. Tämä on näkynyt paitsi opiskelijoiden myös Kelan, pankkien ja oppilaitosten arjessa.

Millä rahoittaa opiskelunsa?

Opintoetuuksilla muttei pääsääntöisesti kokonaan. Erinäiset tuet muodostavat niin sanotusti pohjakassan. Loput tarvittavat rahat otetaan säästöistä tai kääritään kokoon opiskelun rinnalla tehtävistä töistä.

Yleensä opiskelija saa opintotukea ja yleistä asumistukea. Myös perustoimeentulotuki on mahdollinen, tosin ei tavanomainen tuki opiskelijalle. Kelan mukaan opiskelijoiden osuus kaikista perustoimeentulotuen saajista kesäkuussa 2020 oli noin kuusi prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesätyö on monelle opiskelijalle elintärkeä taloudellinen puskuri. Erityislaatuisen kevään seurauksena kesätyöpaikat ovat olleet vähissä. Kesätyömahdollisuuksien hupeneminen on näkynyt Kelassa.

Näyttäisi siltä, että opintolainaa ei kevään aikana ole nostettu aiempien vuosien vastaavaa ajankohtaa enempää. Kaisu Christie OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja

– Kelaan on tullut jonkin verran enemmän kesäopintotukihakemuksia verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kesäkuun alussa oli tehty 7 000 opintotukiratkaisua enemmän kuin viime vuonna samaan ajankohtaan mennessä. Niistä 5 000 oli korkeakouluopiskelijoiden hakemuksia, loput toisen asteen opiskelijoiden hakemuksia, Kelan opintotuen etuuspäällikköPiia Kuusisto kertoo.

Kun lomautusaalto ryöpsähti korkeimmilleen keväällä, annettiin tulosvaroitus luonnollisesta jälkilaineesta: hakemussuman aiheuttamasta työttömyyspäivärahan maksuviiveestä. Sellaista ei ole ilmennyt opiskelijaetuuksien puolella.

– Tuet on pystytty maksamaan ajallaan. Käsittelyajat Kelassa ovat erittäin hyvät. Korkeakouluopiskelijoilla tutkinnon suorittaminen on päätoimista opiskelua. Jos korkeakouluopiskelija on tehnyt asiointipalvelussa kesäopintotukihakemuksen ja täyttänyt sen oikein, tuki myönnetään automaattisesti. Tällöin päätöksen saa heti. Toisen asteen opiskelijoiden hakemuksia ei voida käsitellä automaattisesti, koska hakemukseen tarvitaan oppilaitoksen liite kesäopintojen kestosta. Ratkaisut tehdään alle viikossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika hyvin hakemukset ovat jakautuneet. Ei ole tullut ruuhkia. Ensimmäiset kesäopintotukihakemukset tulivat jo tammi-helmikuun aikana. Hakemuksia tuli tasaisesti huhti-toukokuussa, Kuusisto summaa.

Kertonee siitä, että kehno kesätyötilanne on valjennut varhain ja on sitä myötä päädytty ratkaisuun tehdä opintoja kesällä?

– Kyllä, Kuusisto tulkitsee samoin.

Opintotuen maksuissa ei ole ilmennyt viiveitä, kerrotaan Kelasta.
Opintotuen maksuissa ei ole ilmennyt viiveitä, kerrotaan Kelasta. Kuva: Markku Jokela

Kun tienestiin ei ole päästy, on jatkettu opintoja, jotta nostettavan opintotuen edellytykset täyttyisivät. Myös kesäopintoihin käytetyt tukikuukaudet ovat pois korkeakouluopiskelijan tutkintokohtaisesta tukiajasta. On opiskelijan vastuulla suorittaa lukuvuosittain opintopisteitä vaatimusten mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta opintojaan voisi edistää, on oltava kursseja, joita suorittaa. Niitä on ollut tarjolla Keski-Pohjanmaalla toimivassa Centria-ammattikorkeakoulussa edellisten kesälukukausien tapaan. Kysyntä on ollut poikkeuksellisen kovaa.

– On näkynyt meillä – varsinkin alkukeväästä. Kurssit täyttyivät todella nopeasti, Centrian opetusjohtajaJennie Elfving vastaa kysymykseen, onko kesäopintotukihakemusten suuri määrä näkynyt oppilaitoksen toiminnassa.

Kymmenien tarjolla olevien verkkokurssien valikoima ei ole Centrian opiskelijoiden yksinoikeus. Opintoja tarjotaan Campusonline-sivustolla, joka on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen opintotarjontaportaali.

Harva pystyy elämään niin visusti, että tuista jäisi jemmaan pitkän lukuvuoden varalle. Nostetut kesäopintotuet menevät niin sanotusti kädestä suuhun – arjen pyörittämiseen.

Ellei ole säästöjä, opiskelija tarvitsee usein muita tulonlähteitä mahdollistaakseen kouluttautumisensa. Moni pönkittää talouttaan valtion takaamalla opintolainalla, vaikkei puhuttaisi sanallakaan koronakevään aiheuttamista taloudellisista vaikutuksista. Äkkiseltään uskoisi, että kun kesätyöt ovat poissa pelistä, opintolaina näyttäytyy entistäkin houkuttelevampana vaihtoehtona.

– Näyttäisi siltä, että opintolainaa ei kevään aikana ole nostettu aiempien vuosien vastaavaa ajankohtaa enempää, kertoo OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtajaKaisu Christie valtakunnallisesta tilanteesta.

– Näyttää siltä, että ainakin ensimmäisellä vuosipuoliskolla on opintolainoja nostettu kuukausittain edellistä vuotta enemmän. Perinteisesti elokuu on ollut vilkkain kuukausi. On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko sama trendi läpi syksyn, OP Kalajoen pankinjohtajaRaili Marjakangas tekee selkoa paikallisesta vinkkelistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä