Paikallisuutiset

Osa hiljeni, osa ei – Tapahtumajärjestäjät tekivät koronarajoituksista erilaisia johtopäätöksiä: "Se, että pitää olla istumapaikka jokaiselle, tyrmäsi kaiken"

400-vuotisjuhlaansa viettävän Kokkolan kulttuurikesä näyttää hyvin toisenlaiselta kuin piti. Suurten yleisötapahtumien ja juhlallisuuksien sijaan juhlavuotta vietetään pienimuotoisten esiintymisten ja verkkolähetysten parissa.

– Elokuun puolivälissä piti olla Kotiseutupäivät Kokkolassa. Ne on siirretty marraskuulle. Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat järjestetään pienempimuotoisena kuin oli suunniteltu. Kaustinen järjestettiin virtuaalisena. Venetsialaiset ovat aikaisemmista vuosista poikkeavalla formaatilla, samoin Keskiaikapäivät, listaa kulttuuritoimenjohtajaSampo Purontaus.

Näiden lisäksi kesän tapahtumista jäivät pois kesäkuulta Nollapiste ja Mustakari Memories ja elokuulta Kahakka-olutfestivaali. Myös Kokkolan keskuskentälle suunniteltu satojen soittajien yhteiskonsertti One Big Band – Rockkola 400 jäi toteuttamatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suuret tapahtumat tässä ovat rapsiutuneet pois, mutta pienempää aktiviteettia on kyllä, Purontaus summaa.

Se, että pitää olla istumapaikka jokaiselle, tyrmäsi kaiken. Robban Hagnäs Tapahtumatuottaja

Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen ja Aluehallintoviraston ohjeet höllentyneet, esimerkiksi Venetsialaisten perinteistä toritapahtumaa ei järjestetä. Se korvataan pienemmillä, eri puolille kaupunkia ripotelluilla esityksillä.

– Urheilukatsomoissa yleisö voidaan sektoroida, mutta jos mennään vaikka Länsipuistoon tai torille pitämään konserttia, sektorointi on mahdotonta. Eli ei voida varmistaa, että ihmiset pysyvät tarpeeksi kaukana toisistaan, Purontaus perustelee.

Hänestä massatapahtumien peruminen on vastuullista ja toteuttaa terveysviranomaisten ohjeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasassa ja Seinäjoella tilanne on toisenlainen. Seinäjoella järjestetään tänäkin kesänä Vauhtiajot. Kävijämäärä on rajattu 5000 kävijään päivässä. Vauhtiajojen lavalle nousevat esimerkiksi Vesala, Ellinoora ja Popeda.

Vaasassa puolestaan järjestetään Vaasa Festival, jossa esiintyvät muun muassa Lauri Tähkä, Eppu Normaali ja Apulanta. Festivaaleille odotetaan 5000 kävijää päivässä.

Myös jokavuotinen Taiteiden yö järjestetään Vaasassa tänäkin vuonna.

Vaasa Festivalin promoottoriTommi Mäki ei myönnä, että järjestäjät olisivat ottamassa suurta riskiä koronaviruksen suhteen. Asiakkailta ei esimerkiksi vaadita kasvomaskien käyttöä eikä tapahtuma-aluetta ole lohkottu osiin, vaikka kävijämäärä on kymmenkertainen rajoitteissa määriteltyyn 500 verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos puhuttaisiin kymmenistä tuhansista, sitten kyllä lohkoisin. Tämän kokoluokan tapahtumassa se ei ehkä ole relevanttia enää, Mäki sanoo.

Tapahtuman turvallisuus pyritään takaamaan minimoimalla ihmisten väliset kontaktit. Asiakas ei esimerkiksi saa palata festivaalialueelle sieltä poistuttuaan.

– Kehotamme asiakkaitamme saapumaan suoraan kotoa, viihtymään tapahtumassa ja menemään kotiin tapahtuman jälkeen. Eli pyritään minimoimaan edestakaista liikettä.

Festivaalialue on rakennettu piknikmäiseksi, jolloin ihmiset viettävät aikaansa pienissä ryhmissä. Käytännössä alue on täynnä pöytiä ja tuoleja.

– Totta kai ihmiset voivat seistä ja liikkua, mutta meillä on esimerkiksi lavan edusta täynnä tuoleja ja pöytiä ihan sinne lavan eteen asti. Eli tämä on valtava piknikterassi.

Mäen mukaan lippujen myyntivauhti näyttää siltä, että tapahtuma myydään loppuun. Sen uskotaan myös pääsevän voitolle.

– Totta kai toivomme, että ihmiset käyttävät euroja tapahtumassa. Se on aika iso osa tässä kokonaisuudessa. Tulematonta tuloa on vielä aika paljon.

Tieto Kahakka-olutfestivaalin peruuttamisesta saatiin kolmisen viikkoa sitten. TapahtumatuottajaRobban Hagnäs pitää päätöstä edelleen oikeana, vaikka massatapahtumiakin jo järjestetään. Hän ei näe tapahtumien järjestämisessä taloudellista järkeä rajoitteiden vuoksi.

– Kyllä minä kovasti ihmettelen, miten tuolla Vaasassa voidaan järjestää mitään festaria näillä ehdoilla ja tuleeko siitä mitään bisnestä.

Kahakan kohdalla järjestämisinto lopahti käytännön ongelmiin. Tullipakkahuoneen alueella loppuu tila kesken.

– Se, että pitää olla istumapaikka jokaiselle, tyrmäsi kaiken. Ei saa olla jonoja ja kaikille pitää olla istumapaikat. Sellaiseen ei ole tilaa.

Aluehallintoviraston mukaan yli 500 kävijän tapahtumia voidaan järjestää, jos niiden turvallisuus voidaan varmistaa. Tämä tarkoittaa noin 1–2 metrin turvavälejä, mikä vaatii yleisömäärien rajoituksia ja alueen lohkomista osiin. Aluehallintovirasto korostaa, että vastuu tapahtuman turvallisuudesta järjestäjillä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä